Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Δε φαντάζεσαι ποιος είναι ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ τρόπος να βελτιώσεις την ακοή σου

Θα την... ακούσεις!


Φύλλις Νικολάου

Αν η φράση «Μίλα πιο δυνατά» έχει μπει στη λίστα με τις αγαπημένες ατάκες σου ή αν οι φίλοι σου και οι συνάδελφοί σου στη δουλειά σε πειράζουν ότι κάθε φορά που μιλάς στο τηλέφωνο, μιλάς τόσο δυνατά που σε ακούνε στο Κάιρο, τότε αυτή η είδηση είναι για εσένα! 

Από ό,τι φαίνεται, για να περιορίσεις τα προβλήματα ακοής που (μάλλον) αντιμετωπίζεις, δεν έχεις παρά να μάθεις να παίζεις μουσική! Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο, αλλά αυτό -τουλάχιστον- δείχνει νέα έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση «Hearing Research». 

Με άλλα λόγια, μερικά μαθήματα κιθάρας ή πιάνου μπορεί να σου βγουν σε καλό, αφού όχι μόνο θα σε προετοιμάσουν να γίνεις rock star και να μπεις σε μπάντα, αλλά και θα αντισταθμίσουν σταδιακά τα όποια προβλήματα ακοής αντιμετωπίζεις. Παράλληλα, «η εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου θα οξύνει την ακοή σου κι όταν βρίσκεσαι σε θορυβώδη περιβάλλοντα, όπως είναι τα μπαρ και τα εστιατόρια», δηλώνει η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Nina Kraus, καθηγήτρια Νευροβιολογίας και Ωτορινολαρυγγολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern.

Ωστόσο, δεν είναι το ίδιο αν ακούς μουσικής από το ipod ή το ραδιόφωνο. «Για να αδράξεις αυτά τα οφέλη της μουσικής, πρέπει να έχεις ενεργό συμμετοχή», τονίζει η δρ Kraus, σημειώνοντας ότι για καλύτερα αποτελέσματα μπορείς να προτιμήσεις τα ντραμς και το πιάνο.

3,2,1... πάμε! 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

Προτεινόμενα