4 ΚΑΥΤΟΙ λόγοι να βάλεις τσίλι στο φαγητό σου - AllYou.gr

Search

4 ΚΑΥΤΟΙ λόγοι να βάλεις τσίλι στο φαγητό σου

Πιάσε κόκκινο... πιπέρι.

> ΥΓΕΙΑ ::
19 Φεβρουαρίου 2016

Το αποφεύγεις γιατί είναι τόσο καυτερό που σου φέρνει δάκρυα στα μάτια, ωστόσο οι απίστευτα υγιεινές του ιδιότητες θα σε κάνουν να σκεφτείς σοβαρά το απαγορευτικό που ενδεχομένως έχεις επιβάλλει στο τσίλι. Μάλιστα, οι ιδιότητές του είναι τόσο ισχυρές, που καταπολεμούν τις φλεγμονές, βάζουν τέλος στον πονοκέφαλο και... πάνε κόντρα στον καρκίνο.

Για την ιστορία, το τσίλι παρασκευάζεται από τον καρπό ορισμένων ποικιλιών κόκκινων πιπεριών και η παρουσία του στις κουζίνες μας μετρά πάνω από 10.000 χρόνια. Στην Ιαπωνία, μάλιστα, οι πολεμιστές το έτρωγαν για να αυξήσουν τη δύναμη και την ενέργειά τους. 

Για εσένα, αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζεις είναι ότι η καψαϊκίνη, η ουσία που του προσδίδει την καυτερή γεύση του: 

α) δουλεύει  ενάντια στους πονοκεφάλους, στις αρθρίτιδες και σε όλους τους πόνους, εμποδίζοντας την απελευθέρωση στον οργανισμό της π-πρωτεΐνης. 

β) βελτιώνει τα επίπεδα των ενδορφινών, φτιάχνοντάς έτσι τη διάθεση σου. 

γ) Το τσίλι είναι σύμμαχός σου και στη δίαιτα, μιας και αυξάνει τις μεταβολικές καύσεις.

δ) Δρα ως ισχυρό όπλο κατά του καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, καθώς ενώνεται με μία πρωτεΐνη μέσα στα μιτοχόνδρια των καρκινικών κυττάρων και ενεργοποιεί τη διαδικασία της απόπτωσης, δηλαδή του φυσικού θανάτου τους.

Πόσο τσίλι (μπορείς) να αντέξεις: Αν δεν σου αρέσουν τα πολύ πικάντικα φαγητά, αρκέσου σε 1/8 κ.γ.

Πού: Σε σάλτσες, σούπες, σαλάτες, βραστά, ψητά, αλλά και σε όλα τα επιδόρπια που βασίζονται στην καραμέλα ή τη σοκολάτα.

Τip: Για να σβήσεις την κάψα του, διάλυσε τη σκόνη σε ένα ποτήρι γάλα κι όχι σε νερό.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!