Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης: 4 συμπτώματά του που πιθανόν δεν ήξερες

Το νου σου! 


Μαρία Μυλωνά

Ο διαβήτης τύπου 2 δεν προειδοποιεί μόνο με τα συνηθισμένα συμπτώματα. Υπάρχουν ορισμένες, αναπάντεχες, ενδείξεις που καλό είναι να έχουμε υπόψη και που μπορεί να μας βάλουν σε υποψίες.

1. Ξαφνικά βλέπετε καλύτερα

Το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα μπορεί να βελτιώσει ξαφνικά την όραση. Μπορεί συνήθως να λέμε πως ο διαβήτης συνδέεται με επιδείνωση της όρασης, στην πραγματικότητα όμως το αυξημένο σάκχαρο μπορεί να αλλάξει την όραση, προς το καλύτερο ή το χειρότερο, όπως επισημαίνει ο Howard Baum, MD, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στον τομέα του διαβήτη στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt.

2. Νιώθετε έντονη φαγούρα στο δέρμα

Ο διαβήτης επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος και αυτό μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία και φαγούρα. Συνήθως οι ασθενείς με πρόσφατα διαγνωσμένο διαβήτη αναφέρουν πως είχαν παρατηρήσει επίμονη φαγούρα, κυρίως στα άκρα. Εάν η τακτική χρήση ενυδατικής κρέμας δεν διορθώνει την ενόχληση, αναφέρετε το σύμπτωμα της φαγούρας στο γιατρό στο επόμενο τσεκάπ σας.

3. Ξαφνικά δεν ακούτε καλά 

Εάν οι δικοί σας σας κάνουν παρατήρηση ότι ανεβάζετε ιδιαίτερα την ένταση του ήχου στην τηλεόραση ή σε μια συζήτηση χρειάζεται να ζητήσετε από τους συνομιλητές σας να επαναλάβουν αυτό που είπαν, πείτε στο γιατρό σας ότι ίσως πρέπει να κάνετε εξέταση για το σάκχαρο. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση National Institute of Health αναφέρει πως η απώλεια ακοής θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σύμπτωμα διαβήτη. Άνθρωποι με υψηλότερο από το φυσιολογικό σάκχαρο, αλλά που οι τιμές τους δεν αντιστοιχούσαν σε διαβήτη, ήταν 30% πιο πιθανό να υποστούν ακουστική βλάβη συγκριτικά με διαβητικούς. Οι ερευνητές πιστεύουν πως ο διαβήτης καταστρέφει τις φλέβες και τα νεύρα στο έσω αυτί, μειώνοντας την ακουστική οξύτητα.

4. Ροχαλίζετε – πολύ!

“Περίπου οι μισοί ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 παρουσιάζουν διαταραχές ύπνου”, αναφέρει ο Osama Hamdy, MD, διευθυντής στο τμήμα διαχείρισης διαβήτη στο Κέντρο Διαβήτη Joslin στη Βοστόνη. Εάν υποφέρετε από δυνατό ροχαλητό και υπνηλία μέσα στην ημέρα θα ήταν καλό να εξετάσετε και το σάκχαρό σας. Πρόσφατη καναδική μελέτη έδειξε πως το 23% ασθενών που διαγνώστηκαν με ήπια ή μέτρια άπνοια ύπνου, μια συνηθισμένη διαταραχή ύπνου, ανέπτυξαν τελικά διαβήτη μέσα σε 5 ½ χρόνια. Η σύνδεση δεν είναι απολύτως κατανοητή, υπάρχει όμως ένα σημαντικός σύνδεσμος ανάμεσα στα δύο: Οι ασθενείς με διαταραχή ύπνου τείνουν να εκκρίνουν ορμόνες του άγχους όταν κοιμούνται, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα του σακχάρου.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.