Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Όσα περισσότερα κιλά, τόσο πιο αδύναμη καρδιά

Παχυσαρκία STOP! 


Μαρία Μυλωνά

Η παχυσαρκία είναι αναμφισβήτητα ύπουλος εχθρός της καρδιάς και -ενώ πολλές φορές δεν προκαλεί συμπτώματα- παρόλα αυτά αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για βλάβη στον καρδιακό μυ και κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, η παχυσαρκία, ιδιαίτερα όταν έχει κάνει την εμφάνισή της από μικρή ηλικία, προκαλεί αύξηση του βάρους της καρδιάς, με αυξημένη εναπόθεση λίπους σε αυτήν, υπερτροφία της και διάτασή της. Οι μεταβολές που υφίσταται η καρδιά μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο και αυξημένη θνησιμότητα. Έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι οι παχύσαρκοι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια σε σχέση με τους ανθρώπους φυσιολογικού βάρους.

Όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα της παχυσαρκίας σε νεαρή ηλικία τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων στην ενήλικη ζωή. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η Ελλάδα καταγράφει πολύ υψηλό ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας.

Όσο αυξάνεται η παχυσαρκία, τονίζουν οι καρδιολόγοι, μεγαλώνει ο κίνδυνος για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου στους παχύσαρκους οφείλεται κυρίως στο διαβήτη και την υπέρταση που συνδέονται άμεσα με βλάβες στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Η απώλεια κιλών συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, συστολικής και διαστολικής και στη μείωση της χοληστερίνης και του σακχάρου.

Επομένως η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας από μικρή ηλικία, η ενημέρωση στα σχολεία, η πρόληψη και η εφαρμογή της μεσογειακής διατροφής είναι επιβεβλημένες ιδιαίτερα στις σύγχρονες κοινωνίες όπου επικρατούν κακές συνήθειες διατροφής.

Είναι σημαντικό τέλος να αναδειχτεί ότι το καλύτερο φάρμακο για μια ζωή χωρίς καρδιαγγειακά προβλήματα είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2024: Η υγεία μου, δικαίωμά μου

7 Απριλίου 2024: ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γιορτάζει την 76η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 

ΥΓΕΙΑ

6 τρόποι με τους οποίους η άσκηση συμβάλει στην αύξηση της libido

Η άσκηση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη σεξουαλική επιθυμία

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 16 Απριλίου

Ζήστε την κάθε στιγμή σαν να είναι μοναδική και αναντικατάστατη

SEX

8 σημάδια ότι τρελαίνεται για το σεξ μαζί σου

Αν συμπεριφέρεται έτσι, τότε μάλλον το σεξ μαζί σου τον έχει μαγέψει

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Οι λέξεις είναι πιο ύπουλες και ισχυρές από όσο νομίζουμε» Jean-Paul Sartre

Ο Jean-Paul Sartre γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1905 και παραμένει ένας από τους πιο σημαντικούς και διαχρονικούς φιλοσόφους