Όσα περισσότερα κιλά, τόσο πιο αδύναμη καρδιά - AllYou.gr

Search

Όσα περισσότερα κιλά, τόσο πιο αδύναμη καρδιά

Παχυσαρκία STOP! 

> ΥΓΕΙΑ ::
02 Μαρτίου 2016

Η παχυσαρκία είναι αναμφισβήτητα ύπουλος εχθρός της καρδιάς και -ενώ πολλές φορές δεν προκαλεί συμπτώματα- παρόλα αυτά αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για βλάβη στον καρδιακό μυ και κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, η παχυσαρκία, ιδιαίτερα όταν έχει κάνει την εμφάνισή της από μικρή ηλικία, προκαλεί αύξηση του βάρους της καρδιάς, με αυξημένη εναπόθεση λίπους σε αυτήν, υπερτροφία της και διάτασή της. Οι μεταβολές που υφίσταται η καρδιά μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο και αυξημένη θνησιμότητα. Έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι οι παχύσαρκοι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια σε σχέση με τους ανθρώπους φυσιολογικού βάρους.

Όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα της παχυσαρκίας σε νεαρή ηλικία τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων στην ενήλικη ζωή. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η Ελλάδα καταγράφει πολύ υψηλό ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας.

Όσο αυξάνεται η παχυσαρκία, τονίζουν οι καρδιολόγοι, μεγαλώνει ο κίνδυνος για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου στους παχύσαρκους οφείλεται κυρίως στο διαβήτη και την υπέρταση που συνδέονται άμεσα με βλάβες στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Η απώλεια κιλών συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, συστολικής και διαστολικής και στη μείωση της χοληστερίνης και του σακχάρου.

Επομένως η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας από μικρή ηλικία, η ενημέρωση στα σχολεία, η πρόληψη και η εφαρμογή της μεσογειακής διατροφής είναι επιβεβλημένες ιδιαίτερα στις σύγχρονες κοινωνίες όπου επικρατούν κακές συνήθειες διατροφής.

Είναι σημαντικό τέλος να αναδειχτεί ότι το καλύτερο φάρμακο για μια ζωή χωρίς καρδιαγγειακά προβλήματα είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

BEAUTY TIPS

Τι τρώνε τα μοντέλα της Victoria’s Secret για να έχουν καθαρή επιδερμίδα

Όταν περπατάς στον πιο σημαντικό fashion show, πρέπει το δέρμα σου να είναι άψογο!
ΣΧΕΣΕΙΣ

Να γιατί ερωτευόμαστε

Νέα έρευνα έρχεται να μας αποκαλύψει τη μυστική συνταγή του έρωτα.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Να γιατί πρέπει να λες καθημερινά "ναι" στους ξηρούς καρπούς

Μην αφήνεις εκτός του μενού σου τα φουντούκια, τα καρύδια, τα φιστίκια... Υπάρχουν λόγοι!
DO IT YOURSELF

3 τρόποι να φορέσεις ένα λεοπάρ παλτό

Κάνε statement με τις εμφανίσεις σου φορώντας αυτό το παλτό
BEAUTY TIPS

6 φυσικοί τρόποι να αποκτήσεις πλούσια φρύδια

Τα προϊόντα που θα σου προσφέρουν τα φρύδια που πάντα ήθελες!
ΥΓΕΙΑ

Να γιατί δεν πρέπει να οδηγείς με ανοιχτό παράθυρο

Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο αλλά αυτή η συνήθεια βλάπτει σοβαρά την υγεία σου.