Όσα περισσότερα κιλά, τόσο πιο αδύναμη καρδιά - AllYou.gr

Search

Όσα περισσότερα κιλά, τόσο πιο αδύναμη καρδιά

Παχυσαρκία STOP! 

> ΥΓΕΙΑ ::
02 Μαρτίου 2016

Η παχυσαρκία είναι αναμφισβήτητα ύπουλος εχθρός της καρδιάς και -ενώ πολλές φορές δεν προκαλεί συμπτώματα- παρόλα αυτά αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για βλάβη στον καρδιακό μυ και κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, η παχυσαρκία, ιδιαίτερα όταν έχει κάνει την εμφάνισή της από μικρή ηλικία, προκαλεί αύξηση του βάρους της καρδιάς, με αυξημένη εναπόθεση λίπους σε αυτήν, υπερτροφία της και διάτασή της. Οι μεταβολές που υφίσταται η καρδιά μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο και αυξημένη θνησιμότητα. Έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι οι παχύσαρκοι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια σε σχέση με τους ανθρώπους φυσιολογικού βάρους.

Όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα της παχυσαρκίας σε νεαρή ηλικία τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων στην ενήλικη ζωή. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η Ελλάδα καταγράφει πολύ υψηλό ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας.

Όσο αυξάνεται η παχυσαρκία, τονίζουν οι καρδιολόγοι, μεγαλώνει ο κίνδυνος για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου στους παχύσαρκους οφείλεται κυρίως στο διαβήτη και την υπέρταση που συνδέονται άμεσα με βλάβες στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Η απώλεια κιλών συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, συστολικής και διαστολικής και στη μείωση της χοληστερίνης και του σακχάρου.

Επομένως η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας από μικρή ηλικία, η ενημέρωση στα σχολεία, η πρόληψη και η εφαρμογή της μεσογειακής διατροφής είναι επιβεβλημένες ιδιαίτερα στις σύγχρονες κοινωνίες όπου επικρατούν κακές συνήθειες διατροφής.

Είναι σημαντικό τέλος να αναδειχτεί ότι το καλύτερο φάρμακο για μια ζωή χωρίς καρδιαγγειακά προβλήματα είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά πρέπει να πίνεις νερό κατά τη διάρκεια του φαγητού;

Ώρα να σου λυθεί η απορία και να ξέρεις αν πρέπει υπάρχουν λόγοι να αφήσεις κάτω το ποτήρι.
FASHION TRENDS

5 τρόποι να συμπεριλάβεις το κέντημα στις εμφανίσεις σου

Τα κεντήματα δεν είναι μόνο για τις γιαγιάδες και να οι αποδείξεις!
BEAUTY TIPS

3 πολύτιμα hacks μακιγιάζ που είδαμε στο Pinterest

Η κοινωνική πλατφόρμα που λατρεύουμε, μας δείχνει πώς να κάνουμε το μακιγιάζ μας πιο γρήγορο!
ΣΧΕΣΕΙΣ

Ποιες μέρες του κύκλου σου σε βοηθούν να πεις αντίο στη single ζωή

Οι μέρες που είναι ευνοϊκές και αυτή που πρέπει οπωσδήποτε να μείνεις μακρυά από το αγόρι που σου αρέσει.
ΜΟΔΑ

Eυαισθητοποίησε για τον καρκίνο του μαστού μέσα από την εμφάνιση σου!

Μπορείς με ένα ντύσιμο ή αξεσουάρ, να θυμίσεις πόσο σημαντική είναι η πρόληψη.
DO IT YOURSELF

2 diy συνταγές για λαμπερά μαλλιά

Πώς να αποκτήσεις μεταξένια μαλλιά στο λεπτό!