Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Αλλεργική ρινίτιδα: Πώς θα την προλάβεις και πώς θα την αποφύγεις ΦΥΣΙΚΑ

Αλλεργική ρινίτιδα:  αποτελεσματική πρόληψη και θεραπεία 


Μαρία Μυλωνά

Μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να περιορίσετε την έκθεσή σας στη γύρη:

1. Να αποφεύγετε να βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο νωρίς το απόγευμα, όταν τα επίπεδα της γύρης βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους.

2. Προσπαθήστε να μένετε μέσα όταν τα επίπεδα της γύρης είναι υψηλά.

3. Τις νύχτες με άπνοια, να κοιμάστε με τα παράθυρα του υπνοδωματίου σας κλειστά, ώστε η γύρη να μη μπορεί να εισέλθει.

4. Να φοράτε γυαλιά ηλίου για να εμποδίζετε τη γύρη να μπει στα μάτια σας.

5. Όταν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο, να έχετε τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά.

6. Να κάνετε τις διακοπές σας σε παράκτιες περιοχές· η θαλάσσια αύρα κρατά τη γύρη στην ενδοχώρα.

7. Nα κάνετε μπάνιο και να λούζετε τα μαλλιά σας κάθε βράδυ, για να απαλλάσσεσθε από τους κόκκους της γύρης.

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισής.

1. Η βιταμίνη C: Πολλοί δεν το γνωρίζουν,αλλά η βιταμίνη C είναι αντιισταμινική και βοηθάει πολύ να μειωθούν τα συμπτώματα από τις αλλεργίες.

2. Νερό με λεμόνι: Το λεμόνι βοηθά να φύγουν οι τοξίνες από το σώμα.Είναι ένα αντιβιοτικό και έχει αντιαλλεργικές ιδιότητες. Σε ένα ποτήρι με χλιαρό νερό, στίψτε 1/2 λεμόνι. Προσθέστε 1 κουταλιά του γλυκού μέλι.Ανακατέψτε καλά.Πιείτε το με άδειο στομάχι.

3. Το τσάϊ μέντας: Ανακουφίζει από τη φαγούρα στο λαιμό και οι αντιμικροβιακές του ιδιότητες βοηθούν στην επούλωση. Επίσης μειώνει το οίδημα και τη φλεγμονή των βλενννογόνων στη μύτη, μειώνοντας έτσι το φτέρνισμα και την καταρροή. Για να το κάνετε,ανακατέψτε μερικά φύλλα μέντας σε ένα φλιτζάνι τσαγιού και προσθέστε καυτό νερό.Αφήστε σκεπασμένο για 5-10 λεπτά πριν το πιείτε.

4. Πλύσεις με αλατόνερο: Μία πολύ απλή μέθοδος καθαρισμού των ιγμόρειων είναι να αναμείξετε 1/4-1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι με 1 φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό.Για αποτελεσματικό καθαρισμό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το neti pot,ένα σκεύος που μοιάζει με το λυχνάρι του Αλλαντίν.Γύρτε πάνω από ένα νεροχύτη με το κεφάλι σας ελαφρά γυρισμένο προς τη μία πλευρά,βάλτε το στόμιο του neti σε ένα ρουθούνι και αφήστε το νερό να στραγγίξει από το άλλο ρουθούνι.Χρησιμοποιείστε το μισό διάλυμα,στη συνέχεια επαναλάβετε από την άλλη πλευρά,γέρνοντας το κεφάλι σας από την αντίθετη πλευρά.φυσήξτε απαλά από κάθε ρουθούνι για να φύγει όλο το νερό.Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε απλά την παλάμη σας,που θα διπλώσετε να κάνετε κοίλο σχήμα,αλλά το neti pot είναι ευκολότερο στη χρήση. Καθαρίστε τα ιγμόρεια σας με το αλατόνερο,δύο φορές την ημέρα,το πρωί και όταν επιστρέψετε από εξωτερικό χώρο,ιδίως την περίοδο που έχουν έξαρση οι αλλεργίες. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον τρόπο καθαρισμού πριν τον ύπνο,για να διευκολύνετε την αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου  και να αποτρέψετε το ροχαλητό που προκαλείται από αλλεργίες.

5. Πλύσιμο: Το πλύσιμο είναι μια προσωρινή λύση που ελαχιστοποιεί τα συμπτώματα της αλλεργίας.Όταν επιστρέψετε από εξωτερικό χώρο,κάντε ένα ζεστό  ντους.Θα βοηθήσει να φύγουν τα υπολείμματα της γύρης από τα μαλλιά και το σώμα σας,που μπορεί να μεταφερθεί στα μάτια σας. Αν τα μάτια σας είναι κόκκινα και ερεθισμένα και δεν έχετε αντιαλλεργικά κολλύρια ή φάρμακα στο σπίτι,η καλύτερη λύση είναι να τα πλύνετε καλά με κρύο νερό.Πάντα να πλένετε τα χέρια σας,όταν επιστρέφετε από εξωτερικό χώρο και αλλάζετε συχνά τα σεντόνια σας,ειδικά αν υποφέρετε από αλλεργίες.

6. Βότανα: Εχινάτσεα (Echinαcea), δενδρομολόχα (Althaeα oofficinalis), κουφοξυλιά (Sambucus nigra), θυμάρι (Thymus vulgaris). Παρασκευή: Πίνετε 1 κούπα του τσαγιού με ίσα μέρη βάμματος από κάθε βότανο με ζεστό νερό 3 φορές την ημέρα. Χρησιμοποιείστε το ειδικά για πηκτή πρασινοκίτρινη βλέννα και συμφόρηση των ιγμορείων.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2024: Η υγεία μου, δικαίωμά μου

7 Απριλίου 2024: ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γιορτάζει την 76η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 18 Απριλίου

Τα εμπόδια που βρίσκονταν στον δρόμο σας θα αρχίσουν να απομακρύνονται

VIRAL

The Sympathizer: Είδαμε το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς με τον Robert Downey Jr.

Η νέα σειρά από τον σκηνοθέτη του «Oldboy» και «The Handmaiden» είναι ένα καταιγιστικό κατασκοπευτικό θρίλερ με φόντο το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ.

ΣΙΝΕΜΑ

Φεστιβάλ Σύγχρονου Σουηδικού Κινηματογράφου στο Studio New Star Art Cinema

H New Star διοργανώνει μία σειρά προβολών, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σουηδίας.