Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

"Δυνάμωσε" τους πνεύμονές σου με ΑΥΤΕΣ τις 5 κινήσεις

Πάρε (καλύτερη) ανάσα! 


Μαρία Μυλωνά

Οι πνεύμονες είναι από τα πιο ζωτικά όργανα του σώματός μας και η καλή τους υγεία επηρεάζει θετικά όλες τις λειτουργίες του οργανισμού. Και αν μπορούμε να τους κρατάμε υγιείς, υιοθετώντας μερικές απλές (ή λιγότερο απλές) καλές συνήθειες, γιατί να μην το προσπαθήσουμε;

1. Βάζουμε την άσκηση στη ζωή μας

Ένα πρόγραμμα γυμναστικής δεν ασκεί το σώμα μόνο εξωτερικά αλλά και εσωτερικά. Η καρδιαγγειακή προπόνηση ιδιαίτερα βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων και την κυκλοφορία του αίματος και είναι πολύ σημαντική για ανθρώπους με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.

2. Δεν καπνίζουμε – ούτε παθητικά

Πιθανότατα η συμβουλή αυτή ανήκει στην κατηγορία των λιγότερο απλών, είναι ωστόσο πολύ σημαντική για τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη υγεία των πνευμόνων σας. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν υπάρχει ασφαλές όριο στο κάπνισμα, οπότε αν καπνίζετε η μοναδική επιλογή για να έχετε υγιείςπνεύμονες είναι να το κόψετε. Θυμηθείτε πως και η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα επιβαρύνει κατά πολύ τους πνεύμονες και τη λειτουργία τους.

3. Kρατάμε την ατμοσφαιρική μόλυνση έξω

Τη σημασία του καθαρού αέρα μέσα στο σπίτι μας την αντιλαμβανόμαστε αυτή την περίοδο με την έξαρση της αιθαλομίχλης! Γι’ αυτό φροντίζουμε να καίμε στο τζάκι στο σπίτι μας μόνο ξύλα που προορίζονται για καύση και όχι οτιδήποτε άλλο και αερίζουμε το σπίτι τις πρωινές ώρες όταν η αιθαλομίχλη είναι στα πιο χαμηλά επίπεδα.

4. Τρώμε σωστά

Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες ωφελεί και την υγεία των πνευμόνων, όπως φαίνεται από σχετικές έρευνες. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι σχεδόν όλα τα φρούτα και τα λαχανικά –αυτή την εποχή του χρόνου προτιμήστε τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά και τους ωμούς ξηρούς καρπούς.

5. Προσοχή στα προϊόντα καθαριότητας του σπιτιού

Ορισμένα προϊόντα καθαριότητας που χρησιμοποιούμε σε κάθε σπίτι επιβαρύνουν τους πνεύμονες είτε τα εισπνέουμε την ώρα που τα χρησιμοποιούμε είτε και μετά τη χρήση τους. Ειδικά αν έχουμε κάποια ευαισθησία στο αναπνευστικό, αποφεύγουμε ισχυρά καθαριστικά και κυρίως την ανάμιξη δύο ή περισσότερων προϊόντων.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

Προτεινόμενα

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

CELEBS

Διαζύγιο για τον Νικόλαο και την Τατιάνα Μπλάτνικ

Χωρίζουν μετά από 14 χρόνια γάμου