Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Και η ευτυχία μπορεί να σου... ραγίσει την καρδιά. ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ

Αυτή η μελέτη μάς κούφανε! 


Μαρία Μυλωνά

Η καρδιά δεν “ραγίζει” μόνο από στεναχώριες και βάσανα. Ακόμη και ευχάριστα γεγονότα, που συνοδεύονται από έντονα συναισθήματα χαράς και ευτυχίας, μπορούν να έχουν εξίσου αρνητική επίπτωση στην καρδιά ενός ανθρώπου, σύμφωνα με μια νέα ελβετική επιστημονική έρευνα.

Περίπου μία στις 20 περιπτώσεις “ραγίσματος” της καρδιάς οφείλεται σε ένα ευτυχισμένο συμβάν. Συνήθως κανείς γίνεται καλά μετά από λίγο, αλλά ορισμένες φορές το περιστατικό μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιολόγο δρα Κρίστιαν Τέμπλιν του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “European Heart Journal” της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 1.750 ασθενείς από διάφορες χώρες.

Το λεγόμενο “σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς” (γνωστό και ως σύνδρομο ή καρδιομυοπάθεια Τακοτσούμπο) έχει ως χαρακτηριστικό γνώρισμα μια ξαφνική και παροδική εξασθένηση των καρδιακών μυών, που έχει ως συνέπεια η αριστερή κοιλία της καρδιάς να φουσκώνει στο κάτω μέρος της, ενώ το πάνω μέρος παραμένει στενό. Δημιουργείται έτσι ένα χαρακτηριστικό σχήμα, που μοιάζει με μια ιαπωνική παγίδα για χταπόδια (τακοτσούμπο), από όπου πήρε και το όνομά της.

Αυτή η σχετικά σπάνια πάθηση για πρώτη φορά περιγράφηκε το 1990 και ανέκαθεν θεωρείτο ότι προκαλείται από έντονο συναισθηματικό στρες, όπως θλίψη, θυμό ή φόβο. Οι ασθενείς νιώθουν πόνο στο στήθος και δυσκολία να αναπνεύσουν, ενώ μερικοί μπορεί να πάθουν έμφραγμα και να πεθάνουν.

Τώρα, για πρώτη φορά, οι Ελβετοί επιστήμονες ανέλυσαν συστηματικά τα ιατρικά αρχεία μιας μεγάλης βάσης δεδομένων, που περιλαμβάνει πολλούς ασθενείς από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν διαγνωσθεί με το εν λόγω σύνδρομο. Η διαπίστωση είναι ότι η καρδιά ορισμένων δεν “ράγισε” μόνο από δυστυχία, αλλά επίσης από ευτυχία, γι’ αυτό οι ερευνητές το ονόμασαν και “σύνδρομο της ευτυχισμένης καρδιάς”.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι στο 4% των περιστατικών “ραγίσματος” της καρδιάς, αυτό πυροδοτήθηκε από κάποιο ευχάριστο γεγονός, όπως ένα πάρτι γενεθλίων, ένας γάμος, η νίκη της αγαπημένης ομάδας σε κάποιο άθλημα, η γέννηση ενός εγγονιού, η συνάντηση με έναν παλιό φίλο μετά από πολλά χρόνια, τα κέρδη από ένα λαχείο ή στο καζίνο κ.α.

Στη συντριπτική πλειονότητα πάντως των περιπτώσεων (96%) η καρδιά “ραγίζει” μετά από ένα δυσάρεστο συμβάν, όπως ένας θάνατος, η παρακολούθηση μιας κηδείας, ένα ατύχημα, ο φόβος μιας σοβαρής ασθένειας, ένας χωρισμός κ.α.. Σε μια κωμικοτραγική περίπτωση μάλιστα, το σύνδρομο εμφανίσθηκε, όταν ένας παχύσαρκος κόλλησε στη μπανιέρα!

Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις “ραγισμένης” καρδιάς (το 95%) αφορούν γυναίκες, με μέση ηλικία 65 ετών αν η αιτία είναι δυσάρεστη και 71 ετών αν η αιτία είναι ευχάριστη. Οι ερευνητές τόνισαν ότι το “σύνδρομο της ευτυχισμένης καρδιάς” πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, ώστε να γίνεται καλύτερη κλινική διάγνωσή του από τους γιατρούς.

Όπως είπε ο Τέμπλιν, “το σύνδρομο αυτό είναι ένα κλασικό παράδειγμα μηχανισμού ανάδρασης, που εμπλέκει τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά ερεθίσματα, και τον εγκέφαλο και το καρδιαγγειακό σύστημα”. Οι επιστήμονες ήδη εστιάζουν στο να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση ανάμεσα στον εγκέφαλο και στην καρδιά.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

7 tips στοματικής υγιεινής που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Πώς να προστατέψεις την υγεία των δοντιών και των ούλων σου αποτελεσματικά

ΥΓΕΙΑ

Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με καλύτερη ποιότητα σπέρματος, σύμφωνα με μελέτη

Άλλη μια έρευνα αναδεικνύει τη σημασία της διατροφής στην ανδρική γονιμότητα

ΥΓΕΙΑ

6 τροφές για να αυξήσεις την πρόσληψη βιταμίνης D μέσα από τη διατροφή σου

Κι όμως, η βιταμίνη D δεν έρχεται μόνο μέσα από την έκθεση στον ήλιο

Προτεινόμενα

CELEBS

Μαρίνα Πατούλη: Η αποκάλυψη για την προσωπική ζωή κι η σχέση με τον γιο της

Αποκάλυψε ποια ήταν η χειρότερή της περίοδος

ΣΧΕΣΕΙΣ

3 ισχυρά μυστικά για μια λειτουργική και ικανοποιητική σχέση

Πώς να ερωτευτείς με θεμέλια που θα έχουν διάρκεια

CELEBS

Μαρίνα Σάττι - Η απάντηση για το: «Είχατε και στο χωριό σας ρεγκετόν»

Ευχαρίστησε τις τηλεοπτικές εκπομπές που προβάλλουν τη δουλειά της