Πόνος στους μυς: 15 συμπτώματα που... χτυπάνε το καμπανάκι - AllYou.gr

Search

Πόνος στους μυς: 15 συμπτώματα που... χτυπάνε το καμπανάκι

ΑΥΤΕΣ είναι οι ενδείξεις της ινομυαλγίας.

> ΥΓΕΙΑ ::
04 Απριλίου 2016

Η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από διάχυτο μυοσκελετικό πόνο, διάχυτη ευαισθησία, αλλά και γενικά συμπτώματα όπως διαταραχή του ύπνου και του συναισθήματος. Είναι μια πολύ συχνή πάθηση, καθώς μπορεί να προσβάλει το 3-6% του πληθυσμού.

Το 75-90% είναι γυναίκες, ωστόσο μπορεί να προσβληθούν άνδρες ακόμα και παιδιά, σπανιότερα. Μπορεί να υπάρχει σε μια οικογένεια, ή μεταξύ συγγενών. Η διάγνωση γίνεται συνήθως στις ηλικίες 20-50 ετών, αλλά αυξάνει η συχνότητα με την ηλικία.

Ο διάχυτος πόνος είναι το κύριο σύμπτωμα. Παράλληλα, πολλοί αισθάνονται κόπωση, υπερευαισθησία στο άγγιγμα, στο φως και τον ήχο και διαταραχές μνήμης.

Ο πόνος της ινομυαλγίας περιγράφεται ως συνεχής, βαθύς πόνος από τους μύες. Παρατηρείται σε όλο το σώμα, αριστερά και δεξιά, πάνω και κάτω από τη μέση. Ο πόνος και η δυσκαμψία είναι πιο έντονα το πρωί μετά την έγερση. Μπορεί να υπάρχουν και νευρολογικά συμπτώματα όπως τσιμπήματα, μουδιάσματα, “βελονιάσματα” που επιδεινώνουν το αίσθημα της δυσφορίας. Υπάρχει επιπλέον πόνος όταν ασκείται πίεση σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος τα λεγόμενα “ευαίσθητα σημεία”. 

1. Κόπωση. Είναι πολύ πιο έντονη από την κόπωση μιας κουραστικής μέρας ή μετά από μια νύχτα χωρίς ύπνο. Η κόπωση της ινομυαλγίας βιώνεται ως “εξοντωτική” που μπορεί να επηρεάζει τις εργασιακές, κοινωνικές, προσωπικές ή εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Ταυτόχρονα υπάρχει μειωμένη “φυσική ενέργεια”.

2. Διαταραχές ύπνου. Ο ύπνος δεν είναι βαθύς ούτε αναζωογονητικός και τα άτομα διαμαρτύρονται ότι δεν ξεκουράζονται έστω και να κοιμηθούν αρκετά. Διάφορες έρευνες έχουν εντοπίσει διαταραχές στο στάδιο 4 του βαθέος ύπνου. Ο ύπνος διακόπτεται συνεχώς από ήχους, “σκέψεις” περιορίζοντας σημαντικά τη διάρκειά του.

Άλλα συμπτώματα: ευερέθιστο έντερο, ευερέθιστη ουροδόχος κύστη, πονοκέφαλοι, ημικρανίες, αδυναμία συγκέντρωσης και μνήμης, ξηρότητα στόματος, άγχος, κατάθλιψη, πόνος κατά την περίοδο, βουητά στα αυτιά, ζάλη, μουδιάσματα και καψίματα στα χέρια ή πόδια.

Οι παραδοσιακές θεραπείες (αντιφλεγμονώδη κλπ) συνήθως δεν είναι αποτελεσματικές. Αντίθετα, εναλλακτικές θεραπείες, τεχνικές χαλάρωσης, διατροφή και κυρίως η άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία. Έτσι ο καλός και επαρκής ύπνος, η μείωση του στρες, ασκήσεις χαλάρωσης και η διατήρηση φυσιολογικού σταθερού βάρος είναι τα “κλειδιά” για την ανακούφιση από τον πόνο.

Πηγή: http://www.iatrikanea.grΑκολούθησε το allyou στο Instagram!