Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

5 ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ πράγματα που προσπαθεί να σου πει το σώμα σου

Εκπέμπει SOS! 


Φύλλις Νικολάου

Αν μέχρι τώρα απέδιδες την ατονία σου και διάφορα άλλα περίεργα οργανικά συμπτώματα κι αλλαγές στον τρόπο που αντιδρά το κορμί σου στην κούραση και το χρόνιο στρες, μάλλον έχει έρθει η ώρα να το ξανασκεφτείς. Κι αυτό γιατί, αυτές οι μικρές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού σου ενδέχεται να συνδέονται με καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η τσιμπημένη χοληστερόλη και η καρδιοπάθεια. Τα καλά νέα: το κορμί σου αφήνει σημάδια για να σε βοηθήσει να προλάβεις την εκδήλωσή τους. Τα καλύτερα; Παρακάτω σου παρουσιάζουμε τα 5 πιο συνηθισμένα από αυτά για να προσέχεις και να έχεις... την υγειά σου!

1. «Πετάγονται» τα μάτια σου; Για τα μάτια του Πέπε Λε Πιού και όλων των Looney Tunes, αυτή η κατάσταση κρίνεται πέρα για πέρα φυσιολογική, για τα δικά σου όμως δεν είναι και τόσο. Η εξωφθαλμία ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη υπερθυρεοειδισμού (ασθένεια Grave). Εκτός του... εξώφθαλμου αυτού συμπτώματος, τα άτομα με υπερθυρεοειδισμό έχουν ακανόνιστο παλμό, έντονη εφίδρωση, χάνουν απότομα σωματικό βάρος και είναι αρκετά νευρικά.

2. Σαν να αραιώνουν τα φρύδια σου; Αν βλέπεις τα φρύδια σου να χάνουν αργά και σταθερά έδαφος –ειδικά προς το τελείωμά τους, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να σου μιλήσουμε για τον τεμπέλη θυρεοειδή σου ο οποίος φαίνεται να «βαριέται» να παράγει σημαντικές για τον οργανισμό σου ορμόνες. 

3. Χλωμή και πρησμένη γλώσσα; Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε (για) τη γλώσσα σου! Μια υγιής γλώσσα είναι ελαφρώς κόκκινη ή ροζ. Η ανησυχία ξεκινά όταν αυτή χάσει το χρώμα της, χλωμιάσει κι αρχίσει να πρήζεται. Αυτή η ξαφνική αλλαγή στην όψη της αποτελεί συχνά σημάδι διατροφικών ελλείψεων (βλ. χαμηλός σίδηρος, ανεπάρκεια φολλικού οξέως και βιταμίνης Β12). 

4. Το λαιμό σου... ζώνει τραχύ και σκούρο δέρμα; Αν τελευταία παρατηρείς δερματική δυσχρωμία στο λαιμό και τις μασχάλες σου, τότε ήρθε η ώρα να... πιάσεις τον διαβήτη. Κι αυτό γιατί η υπερβολική ποσότητα της ινσουλίνης στο αίμα μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστο πολλαπλασιασμό των δερματικών κυττάρων, γεγονός που οδηγεί σε συσσώρευση των ιστών και της μελανίνης. Τι μπορείς να κάνεις; Τρέξε στον μικροβιολόγο -μια απλή εξέταση αίματος θα σου αποκαλύψει αν πρέπει να ανησυχείς ή όχι.

5. Βλέπεις μαλακά «σπυράκια» στα γόνατά και τους αγκώνες σου; Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για ακμή ή σπυράκια, ούτε για κάποιου είδους αλλεργική αντίδραση στο νέο φυτικό body scrub σου. Αντίθετα, πρόκειται για ενδείξεις υψηλής χοληστερόλης. Μια επίσκεψη στο γιατρό θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις αυτήν την κατάσταση και να εξαφανίσεις αυτά τα σημάδια σε χρόνο dt!

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2024: Η υγεία μου, δικαίωμά μου

7 Απριλίου 2024: ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γιορτάζει την 76η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 18 Απριλίου

Τα εμπόδια που βρίσκονταν στον δρόμο σας θα αρχίσουν να απομακρύνονται

VIRAL

The Sympathizer: Είδαμε το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς με τον Robert Downey Jr.

Η νέα σειρά από τον σκηνοθέτη του «Oldboy» και «The Handmaiden» είναι ένα καταιγιστικό κατασκοπευτικό θρίλερ με φόντο το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ.

ΣΙΝΕΜΑ

Φεστιβάλ Σύγχρονου Σουηδικού Κινηματογράφου στο Studio New Star Art Cinema

H New Star διοργανώνει μία σειρά προβολών, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σουηδίας.