Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

ΕΤΣΙ θα μειώσεις κατά 20% τον κίνδυνο υπέρτασης

Με αυτό το μικρό (διατροφικό) μυστικό! 


Μαρία Μυλωνά

Νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, δείχνει πως η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να έχει ευεργετική δράση στα επίπεδα αρτηριακής πίεσης των γυναικών, ειδικά όταν περιλαμβάνεται σε ένα γενικότερα υγιεινό διατροφικό πρότυπο.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία Καρδιολογίας, η υπέρταση αποτελεί μια επικίνδυνη νόσο, που επιβαρύνει τη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων, ενώ αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, νεφρικών νόσων και τύφλωσης. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει πως τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, ωστόσο η επίδραση της κατανάλωσης γιαουρτιού ξεχωριστά δεν έχει διερευνηθεί εκτενώς.

Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τρεις μεγάλες μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 300.000 γυναίκες και άνδρες ηλικίας 25-55 ετών και 40-75 ετών αντίστοιχα. Το διάστημα παρακολούθησης των εθελοντών κυμάνθηκε από 18 έως 30 έτη, μέσα στα οποία έγινε διάγνωση 74.906 νέων περιστατικών υπέρτασης.

Συνολικά, αφού συνυπολογίστηκαν παράγοντες που συνδέονται με την πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης, όπως η ηλικία, η εθνικότητα, το ιατρικό ιστορικό και οι συνήθειες διατροφής και άσκησης, βρέθηκε πως οι γυναίκες που κατανάλωναν 5 ή περισσότερες μερίδες γιαουρτιού ανά εβδομάδα είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, συγκριτικά με όσες κατανάλωναν λιγότερο από 1 μερίδα το μήνα.

Επιπλέον, η μείωση του κινδύνου βρέθηκε να είναι ακόμη μεγαλύτερη στις γυναίκες που ακολουθούσαν ένα διατροφικό πρότυπο που πλησίαζε τη δίαιτα DASH, η οποία περιλαμβάνει υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών, γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά και δημητριακών ολικής άλεσης.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, οι ερευνητές αναφέρουν πως δε μπορεί να περιμένει κανείς ότι απλά προσθέτοντας γιαούρτι στη διατροφή του θα μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης. Ωστόσο, φαίνεται ότι η κατανάλωσή του στο πλαίσιο ενός γενικότερα ισορροπημένου διατροφικού προτύπου μπορεί να προσφέρει σημαντικό όφελος.

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

Προτεινόμενα

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν φοβάμαι τα ελαττώματά μου. Λατρεύω τις ατέλειές μου» Lady Gaga

Happy birthday στη μία και μοναδική Lady Gaga

CELEBS

Δημήτρης Κόκοτας: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο τραγουδιστής

Kατά την διάρκεια των προβών του για το J2US

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tips ταχείας ανάρρωσης μετά από χωρισμό

Πώς να κάνεις τον πόνο του χωρισμού να περάσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά