Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

7 περιπτώσεις που ο πονοκέφαλος ΔΕΝ είναι τόσο αθώος όσο νομίζεις

Τι μπορεί να κρύβει; 


Μαρία Μυλωνά

Ο πονοκέφαλος είναι επικίνδυνος όταν:

1. Ξεκινάει απότομα και δυνατά, σα να σας χτύπησε μια πέτρα -«ο χειρότερος πονοκέφαλος της ζωής μου»- (υποψία ρήξης ανευρύσματος εγκεφάλου)

2. Είναι διαφορετικός από τον συνήθη πονοκέφαλό σας δηλ. έχετε ημικρανία που είναι τυπικής εντόπισης και έντασης και ξαφνικά σας πιάνει «ένα άλλο είδος πονοκεφάλου» (πολλά αίτια)

3. Συνοδεύεται από υψηλό πυρετό >39 και αυχενική δυσκαμψία δηλ. ο αυχένας σας πονάει και δεν είναι δυνατόν να ακουμπήσετε το πηγούνι στο στήθος σας (υποψία μηνιγγίτιδας)

4. Αρχίζει ταυτόχρονα ένα νευρολογικό έλλειμμα πχ μούδιασμα στο χέρι ή το πόδι, ή αδυναμία στο χέρι ή το πόδι, δυσκολία στην ομιλία, ελάττωση της όρασης κ.ο.κ. (υποψία εγκεφαλικής αιμορραγίας)

5. Συνοδεύεται από λιποθυμία ή σύγχυση ή επιληπτικές κρίσεις (πολλά αίτια)

6. Προήλθε από ένα χτύπημα στο κεφάλι, γίνεται ολοένα και χειρότερος και συνοδεύεται από λήθαργο ή ζάλη (υποψία τραυματικού αιματώματος)

7. Συνοδεύεται από εμετό (πολλά αίτια).

Ωστόσο, όλα αυτά τα συμπτώματα δεν είναι σίγουρο ότι οφείλονται σε κάτι σοβαρό. Για παράδειγμα, πονοκέφαλο και εμετό προκαλεί και η γρίπη αλλά και το γνωστό σε όλους μας hangover. Ωστόσο, μόνο η εξέταση από νευρολόγο ή νευροχειρουργό θα αποκλείσει τα σοβαρά αίτια.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down 2024: «τέλος τα στερεότυπα»

Η Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down (WDSD), 21 Μαρτίου, γιορτάζεται επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη από το 2012.

Προτεινόμενα

CELEBS

Βασίλης Μπισμπίκης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια με την υγεία του

«Είμαι καρδιακός άνθρωπος. Εννοείται ότι αλλάζω τις συνήθειές μου»

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.