Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα: 7 τρόποι να μειώσεις τα συμπτώματα ΤΩΡΑ

Άνοιξη είναι, θα (σου) περάσει!


Μαρία Μυλωνά

Μαζί με την άνοιξη, πολλαπλασιάζονται και τα συμπτώματα των αλλεργιών. Την εποχή αυτή οι αλλεργικές αντιδράσεις και στα μάτια βρίσκονται στο “ζενίθ”, με αποτέλεσμα να κοκκινίζουν, να δακρύζουν, να γίνονται γενικότερα ευερέθιστα, ενώ συχνά νιώθουμε να μας “τρώνε”.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φαινόμενο της αλλεργίας είναι μία υπερβολική αντίδραση του  ανοσοποιητικού συστήματος σε κάποιο ερέθισμα (αλλεργιογόνο), το οποίο σε φυσιολογικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να ερεθίσει και να προκαλέσει τόσο σημαντική αντίδραση από τον οργανισμό.

Όταν αυτό το αλλεργιογόνο βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα και σε συνεχή επαφή με τα αισθητήρια μέσα του οργανισμού, τότε η αλλεργία μπορεί να παρουσιάζει πολλά και έντονα συμπτώματα στον ασθενή.

Κοινές οφθαλμολογικές αλλεργικές παθήσεις περιγράφονται συνήθως στην επιφάνεια του ματιού (επιπεφυκότας), η οποία έρχεται σε επαφή περισσότερο με το περιβάλλον. Οι οφθαλμολογικές αλλεργικές παθήσεις περιλαμβάνουν την εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα και την αλλεργική επιπεφυκίτιδα έναντι σε κάποιοι αλλεργιογόνο (πχ. γύρη). Τα συμπτώματα είναι ερεθισμός των ματιών, κοκκίνισμα του επιπεφυκότα και κνησμός. Η εαρινή ή ανοιξιάτικη κερατοεπιπεφυκίτιδα και η γιγαντιαία θυλακιώδη επιπεφυκίτιδα(GPC), συνήθως παρουσιάζονται σε χρήστες φακών επαφής. Τέλος, η ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα παρουσιάζεται κυρίως σε άτομα που έχουν ατοπία ή έκζεμα.

Τι μπορείτε να κάνετε: Να πλένετε συχνά τα χέρια σας, ώστε να μη μεταφέρονται στα μάτια αλλεργιογόνες ουσίες, όπως κάποια σκόνη ή το τρίχωμα οικιακών ζώων ή γύρη, να αποφεύγετε το τρίψιμο των ματιών γιατί αυτό επιταχύνει και μεγαλώνει την έκκριση ισταμίνης και να χρησιμοποιείτε ειδικά φίλτρα στους χώρους εργασίας ή σπιτιού που απομονώνουν από όλα τα αλλεργιογόνα.

Η πιο εύκολη θεραπεία είναι οι κρύες κομπρέσες, η ύγρανση του κερατοειδή με λιπαντικά δάκρυα, πλύσιμο των ματιών με άφθονο νερό. Επίσης ουσίες οι οποίες είναι αντισταμινικές και έχουν επίσης την ιδιότητα να κατευνάζουν τη συμφόρηση στα αγγεία που προκαλεί η αλλεργία. Τρίτη κατηγορία φαρμάκων είναι τα φάρμακα που σταθεροποιούν τα μαστικά κύτταρα, τέταρτη κατηγορία φαρμάκων είναι τα αντιφλεγμονώδη μη στεροειδή και πέμπτη κατηγορία φαρμάκων είναι τα κορτικοστεροειδή, δηλαδή αυτή που αποκαλούμε κοινά κορτιζόνη.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός