Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Μόλις σηκώθηκες από το Πασχαλινό τραπέζι; 4 πράγματα που ΠΡΕΠΕΙ να προσέξεις

Αφορούν στην υγεία σου! 


Μαρία Μυλωνά

Μπορεί η νηστεία να είναι πολύ υγιεινή και να αποτελεί για πολλούς μια φυσική αποτοξίνωση, ωστόσο η μετάβαση από αυτήν στα εορταστικά τραπέζια του Πάσχα μπορεί για κάποιους να κρύβει «κινδύνους», άλλοτε μικρούς και άλλοτε μεγάλους. Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι αυτοί και ποιοι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν περισσότερο:

Γαστρεντερικά προβλήματα

Ίσως τα πιο συχνά περιστατικά που συναντάει κανείς την Κυριακή του Πάσχα και τις επόμενες ημέρες είναι τα γαστρεντερικά, κυρίως φουσκώματα, μετεωρισμοί, δυσπεψίες και δυσκοιλιότητα. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι κατά τη νηστεία το διαιτολόγιο είναι φτωχό σε ζωικά λίπη, τα οποία μειώνουν και επιβραδύνουν σημαντικά το ρυθμό κένωσης του στομάχου, ενώ παράλληλα η αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων κυρίως υπό τη μορφή φυτικών ινών, αυξάνει τόσο την ταχύτητα διέλευσης των τροφών από το στομάχι όσο και την κινητικότητα του εντέρου. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς εύκολα ότι με το απότομο πέρασμα από ένα τέτοιο τύπο διαιτολογίου, στα ζωικά λίπη του εορταστικού τραπεζιού, δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα. Τα λιπαρά εμποδίζουν την κένωση του στομάχου, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση τροφών, η οποία σε συνδυασμό με μειωμένη κατανάλωση φυτικών ινών, δημιουργεί έντονα φουσκώματα, δυσκοιλιότητα και επιγαστρικό άλγος.

Κρίσεις ουρικού οξέος 

Η αυξημένη κατανάλωση κρέατος και εντοσθιών στα εορταστικά τραπέζια έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη πρόσληψη των λεγόμενων πουρινών, οι οποίες είναι ουσίες που κατά το μεταβολισμό τους στον οργανισμό παράγεται ουρικό οξύ. Επίσης, σημειώνεται αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ, η οποία συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος στον οργανισμό. Για το λόγο αυτό άτομα με ήδη επιβαρυμένο ιστορικό υψηλού ουρικού μπορεί να αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα, με κυριότερο αυτό της κρίσης ουρικής αρθρίτιδας.

Καρδιακά προβλήματα

Οι απότομες αλλαγές που αναφέρθηκαν, από ένα διαιτολόγιο ελαφρύ - εύπεπτο σε ένα πιο δύσπεπτο, κυρίως λόγω του περιεχομένου του σε λιπαρά αλλά και της ποσότητας της τροφής, αυξάνει τις ανάγκες για αιμάτωση του γαστρεντερικού σωλήνα, με επακόλουθο τη μεγαλύτερη επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το αυξημένο περιεχόμενο σε νάτριο και αλάτι των τροφών που καταναλώνονται στο εορταστικό τραπέζι, μπορεί να δημιουργήσει οξύτατα προβλήματα σε άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, υπέρταση κ.α..

Αύξηση βάρους

Ίσως να μην είναι τόσο έντονη όσο σε άλλες εορταστικές περιόδους (π.χ. Χριστούγεννα), ωστόσο το απότομο και συνεχές φαγητό σίγουρα μπορεί να επηρεάσει και τη ζυγαριά.

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.