4 (πολύ καλοί) λόγοι να βάλεις ΒΕΛΟΝΑ στο κορμί σου - AllYou.gr

Search

4 (πολύ καλοί) λόγοι να βάλεις ΒΕΛΟΝΑ στο κορμί σου

Φτάσε τον πόνο στα άκρα (της).

> ΥΓΕΙΑ ::
15 Απριλίου 2016

Είναι ο λόγος που φοβάσαι τις ενέσεις και τα εμβόλια και, καμία φορά, αναβάλλεις τις προγραμματισμένες και απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις. Ο λόγος, φυσικά, για την βελόνα, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί και το βασικότερο λόγο για τον οποίον οι περισσότερες από εμάς αποφεύγουμε επίσκεψη στον βελονιστή. 

Πέρα από το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πόνος είναι ανεπαίσθητος, εμείς σου παρουσιάζουμε 4 λόγους που θα σε κάνουν να ξανασκεφτείς τη σκληρή στάση σου απέναντι στη βελόνα και να αναζητήσεις το θεραπευτικό άγγιγμα της.

1. Πόνος στη μέση

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, ο βελονισμός δρα ανακουφιστικά κατά της ισχιαλγίας και του πόνου στη μέση. Μάλιστα, αποτελεί την καλύτερη θεραπεία για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, μιας και είναι πιο αποτελεσματικός από τις συμβατικές προσεγγίσεις, δηλώνουν οι ειδικοί. Ακόμα καλύτερα: ο βελονισμός φαίνεται ότι περιορίζει σημαντικά τα ενοχλητικά συμπτώματα της ημικρανίας. 

2. Δυσπεψία

Ο βελονισμός προωθεί την απελευθέρωση σεροτονίνης και ντοπαμίνης, δύο νευροδιαβιβαστών που έχουν ηρεμιστική δράση και περιορίζουν την έκκριση των ορμονών του στρες», υποστηρίζει νέα έρευνα  του Προγράμματος Ολιστικής Ιατρικής για την Αντιμετώπιση Μυοσκελετικών Διαταραχών στο Ιατρικό Κέντρο Langone του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές επηρεάζουν θετικά τη διαδικασία της πέψης γιατί σε βοηθούν να χαλαρώσεις. Επιπλέον, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Duke βρήκαν ότι ο βελονισμός ηρεμεί τους μύες του στομάχου και, ως εκ τούτου, ενδέχεται να περιορίζει τις καούρες. Αυτό υποστηρίζει και άλλη αμερικανική έρευνα, στην οποία τα άτομα που έπασχαν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και δεν ανταποκρίνονταν στα συνταγογραφούμενα αντιόξινα φάρμακα, υποβλήθηκαν σε βελονισμό δύο φορές την εβδομάδα. Μέσα σε λίγους μήνες, οι καούρες, που συνηθίζουν να συνοδεύουν αυτήν την κατάσταση, μειώθηκαν κατά 83% και η παλινδρόμηση των γαστρικών υγρών κατά 77%.

3. Εξάψεις και δυσμηνόρροια

Ο βελονισμός ρυθμίζει αποτελεσματικά τη λειτουργία του αγγειοκινητικού συστήματος, το οποίο ελέγχει τη διάμετρο και την κίνηση των αγγείων και, κατ’ επέκταση, επηρεάζει την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Επομένως, δεν είναι καθόλου περίεργο το γεγονός ότι ο βελονισμός μπορεί να περιορίσει έως και 50% τις εξάψεις. Μάλιστα, αυτά τα θετικά αποτελέσματα διατηρούνται έως και 3 μήνες! Κι όχι μόνο αυτό: επισκόπηση 27 ερευνών που έγινε από Νοτιοκορεάτες επιστήμονες και δημοσιεύτηκε στο British Journal of Obstetrics and Gynaecology, έδειξε ότι οι γυναίκες που υπέφεραν από έντονους πόνους κατά τη διάρκεια της περιόδου τους και έκαναν βελονισμό, ανέφεραν μεγαλύτερη ανακούφιση από τα συμπτώματά τους, σε σχέση με εκείνες που προσπάθησαν να τους αντιμετωπίσουν με το συμβατικό τρόπο: τα παυσίπονα.

4. Στρες, άγχος και μελαγχολία

Το γράψαμε και παραπάνω: ο βελονισμός ενισχύει την απελευθέρωση των ενδορφινών, των χημικών ουσιών που συνδέονται με το αίσθημα της χαλάρωσης και της χαράς. Ταυτόχρονα, όμως, περιορίζει την έκκριση της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους. Το συμπέρασμα: το θεραπευτικό άγγιγμα της βελόνας ανεβάζει τη διάθεσή σου και σε βοηθά να αντιμετωπίζεις την καθημερινότητα πιο χαλαρά. Ακολούθησε το allyou στο Instagram!