Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

4 στρατηγικές για να βγεις ΝΙΚΗΤΡΙΑ στη μάχη με τα περιττά κιλά

Κέρδισε... χάνοντας!


Φύλλις Νικολάου

Γνωρίζεις ότι το να ακολουθήσεις μια υγιεινή διατροφή περιέχει διαφόρων ειδών στερήσεις. Γνωρίζεις ακόμα ότι είναι μια διαδικασία, που αν την ακολουθήσεις ευλαβικά, θα αλλάξει την εικόνα και την αυτοπεποίθησή σου ριζικά. Επομένως, αν βλέπεις τη δίαιτα σαν μία ευκαιρία να αναζωογονηθείς και να δεις τον εαυτό σου με άλλο μάτι, δεν έχεις καθόλου άδικο. Καλό, όμως, είναι να ξέρεις ότι η δίαιτα είναι πάνω απ’ όλα στο μυαλό σου.

Σίγουρα έχεις αναρωτηθεί γιατί μερικά άτομα καταφέρνουν και μένουν πιστά σε ένα συγκεκριμένο ολιγοθερμικό διατροφολόγιο, μέχρι να φτάσουν στο στόχο τους, ενώ άλλοι παραστρατούν και βρίσκονται συνεχώς σε μόνιμη κατάσταση δίαιτας χωρίς αποτελέσματα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι πρώτοι δεν εφησυχάζουν και δεν θέτουν σε εφαρμογή τον αυτόματο πιλότο. Αντίθετα, συνεχίζουν κι εργάζονται για το σκοπό τους. Και είναι πραγματική δουλειά, της οποίας μάλιστα οι ανταμοιβές είναι μεγάλες: καλύτερη ποιότητα, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και όμορφη εμφάνιση.

Εξοπλίσου, λοιπόν, με αυτά τα 4 όπλα και ετοιμάσου να βάλεις κάτω τη ζυγαριά σου - κυριολεκτικά.

1. Μην παραιτείσαι

Ενδεχομένως να σου πάρει μήνες (ή και χρόνια) για να φτάσεις στο επιθυμητό σου βάρος. Αυτή η πληροφορία συνήθως περιλαμβάνεται στα ψιλά γράμματα μιας δίαιτας. Η υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής δεν είναι μονόδρομος, αντιθέτως εμπεριέχει απότομα πισωγυρίσματα και δυναμικές επαναφορές. Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι είναι ότι τα παρατάνε όταν δεν βλέπουν γρήγορα αποτελέσματα. Είναι λογικό κάποια στιγμή να θέλεις να παραστρατήσεις από το διατροφικό πλάνο σου, όπως και το ότι ο οργανισμός σου ενδεχομένως να μείνει στάσιμος ενώ κάνεις δίαιτα. Δεν έχεις χάσει βάρος εδώ και μερικές εβδομάδες; Μείνε ψύχραιμη. Επεξεργάσου τι μπορεί να κάνεις λάθος. Φρόντισε να κάνεις κάποιες αλλαγές, όμως μην τα παρατήσεις! 

2. Γνώρισε τον εχθρό

Ως καταναλωτές, πολλές φορές ενθαρρυνόμαστε να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες των λάθος τροφών. Τι εννοούμε; Είμαστε εκτεθειμένοι σε πολλών ειδών τροφές, πολλές από τις οποίες είναι επεξεργασμένες και περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και λιπαρά. Εάν, λοιπόν, ενδώσεις στους πειρασμούς που βρίσκονται γύρω σου, σου το λέμε για να το ξέρεις: ναι, θα ξαναπάρεις τα κιλά που έχασες και πιθανότατα να μαζέψεις και μερικά παραπάνω. Σταδιακά, θα συνειδητοποιήσεις ότι χρειάζεται να κάνεις βήματα, όπως το να αποδεχτείς τους πειρασμούς που θα βρίσκονται συνεχώς στο δρόμο σου και να αρχίσεις να τους διαχειρίζεσαι διαφορετικά – διαλέγοντας, για παράδειγμα, να απολαύσεις τα πιο υγιεινά σνακ του πάρτι στο οποίο είσαι καλεσμένη . Σκέψου σε ποια περιβάλλοντα γίνεσαι πιο επιρρεπής (π.χ. όταν βγαίνεις για φαγητό με την παρέα σου) και πάτα πόδι στην αμαρτία!  

3. Πες «ναι» στο πρωινό

Το πρωινό γεύμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να κόψεις τις κρυφές επιδρομές που είναι καταστροφικές για τη δίαιτά σου. Αν, μάλιστα, ακολουθείς ένα συγκεκριμένο πρωινό, ακόμα καλύτερα. Σε πρόσφατη Αμερικανική έρευνα, μάλιστα, τα άτομα που κατανάλωναν το ίδιο πρωινό για πέντε συνεχείς ημέρες μείωσαν την ημερήσια κατανάλωση θερμίδων έως και 25% σε σύγκριση με εκείνα που απολάμβαναν διαφορετικό πρωινό μες στην εβδομάδα. 

4. Βάλε στόχους

Όταν προσπαθείς να χάσεις βάρος, νιώθεις πιο μάχιμη, σωστά; Αυτό άλλωστε σε βοηθάει να αφοσιώνεσαι στο στόχο σου. Αντιθέτως, όταν θέλεις απλώς να διατηρήσεις σταθερό το βάρος σου, είσαι πιο χαλαρή. Αν δεν είναι η πρώτη φορά που κάνεις δίαιτα, η συγκεκριμένη περίοδος μπορεί να αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για το στομάχι και τα νεύρα σου, καθώς ο κίνδυνος να ξεφύγεις παραμονεύει πάντα και παντού. Διάλεξε, λοιπόν, τις μάχες σου για να μείνεις πιστή στο στόχο που έχεις θέσει (π.χ. σκέψου πόσο πιο όμορφα θα νιώθεις το καλοκαίρι στην παραλία). Τα καλά νέα: μελλοντικά μπορείς να απολαύσεις την ανταμοιβή που θα έχεις κερδίσει πετυχαίνοντας το στόχο σου - όταν, για παράδειγμα, κοιτάς τις φωτογραφίες των καλοκαιρινών διακοπών και νιώθεις περήφανη για την υπέροχη σιλουέτα σου. 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

7 tips στοματικής υγιεινής που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Πώς να προστατέψεις την υγεία των δοντιών και των ούλων σου αποτελεσματικά

ΥΓΕΙΑ

Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με καλύτερη ποιότητα σπέρματος, σύμφωνα με μελέτη

Άλλη μια έρευνα αναδεικνύει τη σημασία της διατροφής στην ανδρική γονιμότητα

ΥΓΕΙΑ

6 τροφές για να αυξήσεις την πρόσληψη βιταμίνης D μέσα από τη διατροφή σου

Κι όμως, η βιταμίνη D δεν έρχεται μόνο μέσα από την έκθεση στον ήλιο

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;