Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

ΕΤΣΙ θα αποφύγεις την τροφική δηλητηρίαση

Τα παρακάτω τρικ θα σε... σώσουν! 


Μαρία Μυλωνά

Όσο ανεβαίνει ο υδράργυρος, τόσο μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δείχνουμε στην αγορά, τη μεταφορά και την προετοιμασία των φαγητών, αν θέλουμε να αποφύγουμε την επώδυνη και επικίνδυνη τροφική δηλητηρίαση.

Πριν το ταμείο

• Ελέγχουμε πάντα τις ημερομηνίες παραγωγής και λήξης των τροφίμων.

• Βεβαιωνόμαστε ότι τα τρόφιμα που αγοράζουμε συντηρούνται ή ψύχονται σε σωστή θερμοκρασία (εάν η θερμοκρασία του ψυγείου του σούπερ μάρκετ συμπίπτει με αυτή που αναγράφεται στη συσκευασία).

• Ελέγχουμε για τυχόν φθορά της συσκευασίας (σκισμένη ή παραμορφωμένη συσκευασία). Ειδικότερα στους χυμούς και στο γάλα η χάρτινη συσκευασία δεν πρέπει να είναι φουσκωμένη.

• Ελέγχουμε επιμελώς τη συσκευασία των κατεψυγμένων τροφίμων. Αν έχει αποψυχθεί και καταψυχθεί ξανά αυξάνεται πολύ η επικινδυνότητα για τροφική δηλητηρίαση. Θα το καταλάβουμε ότι έχει συμβεί αυτό βλέποντας κρυστάλλους πάγου γύρω από το προϊόν ή “λιωμένη” σε διάφορα σημεία τη χάρτινη συσκευασία, σαν να έχει μουλιάσει.

• Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα παγωτά που εμφανίζουν ελαττώματα στη συσκευασία τους, τα οποία πιθανότατα να οφείλονται σε λάθος χειρισμούς κατά τη μεταφορά τους στα σημεία πώλησης ή στην εν μέρει απόψυξη και εκ νέου κατάψυξη τους.

• Αποφεύγουμε την αγορά κρεάτων και πουλερικών που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο και σε έντομα ενώ καλό είναι να ελέγχουμε εάν υπάρχει σφραγίδα καθώς και την ημερομηνία σφαγής και λήξης. Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στην οσμή και το χρώμα τους. Το κρέας και το κοτόπουλο όπως και τα θαλασσινά και τα ψάρια είναι οι συνήθεις ύποπτοι για τροφική δηλητηρίαση.

Δεν αγοράζουμε ψάρια και θαλασσινά αν δεν είμαστε σίγουροι ότι τηρούνται οι κανόνες υγιεινής όσον αφορά τη συντήρηση, τη διάθεση και την κατανάλωσή τους. Τα ψάρια και τα θαλασσινά αλλοιώνονται πολύ εύκολα και πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά, ενώ όταν αγοράζουμε οστρακοειδή θα πρέπει να είναι ακόμα ζωντανά.

• Τέλος, την ώρα που ψωνίζουμε στο σούπερ μάρκετ αγοράζουμε πρώτα τα είδη παντοπωλείου που δεν αλλοιώνονται (καφέ, ζυμαρικά, κονσέρβες, χαρτικά, απορρυπαντικά) και τελευταία τα είδη ψυγείου και κατάψυξης.

Σωστή συντήρηση τροφίμων

Για να αποφύγουμε μια τροφική δηλητηρίαση δεν είναι σημαντικό μόνο να προσέχουμε όταν αγοράζουμε τα τρόφιμα αλλά και το πότε και πώς θα τα συντηρήσουμε.

• Τα ευπαθή τρόφιμα (γαλακτοκομικά, κρέας, πουλερικά, ψάρια, οστρακοειδή) πρέπει να μπουν στο ψυγείο το πολύ σε μία ώρα μετά την αγορά τους –και λιγότερο αν έξω έχει πάνω από 30 βαθμούς θερμοκρασία- διαφορετικά γίνονται πολύ επικίνδυνα για τροφική δηλητηρίαση. Αν πρόκειται να καθυστερήσουμε λίγο περισσότερο να επιστρέψουμε στο σπίτι, είναι καλό να έχουμε μαζί μας τσάντες-ψυγείο για να κρατήσουν τα ευπαθή τη θερμοκρασία τους μέχρι να τα μπουν στην ψύξη.

• Αν έχουμε γεμίσει την κατάψυξη με πολλά νωπά τρόφιμα, ανεβάζουμε για μερικές ώρες την ένταση της ψύξης ώστε να αποφύγουμε την άνοδο της θερμοκρασίας της.

• Τα τρόφιμα που έχουν μεγάλο μικροβιακό φορτίο -κρέας, πουλερικά, ψάρια, οστρακοειδή- είναι προτιμότερο να φυλάσσονται μέσα σε δοχεία καλά κλεισμένα ώστε να μην έρθουν σε επαφή με άλλες νωπές τροφές.

• Για να αποψύξουμε κάτι από την κατάψυξη, είναι πιο ασφαλές να το ξεπαγώσουμε πιο ήπια στη συντήρηση του ψυγείου και όχι να το εκθέσουμε κατευθείαν σε θερμοκρασία δωματίου.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ