ΕΤΣΙ θα αποφύγεις την τροφική δηλητηρίαση - AllYou.gr

Search

ΕΤΣΙ θα αποφύγεις την τροφική δηλητηρίαση

Τα παρακάτω τρικ θα σε... σώσουν! 

> ΥΓΕΙΑ ::
13 Μαϊου 2016

Όσο ανεβαίνει ο υδράργυρος, τόσο μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δείχνουμε στην αγορά, τη μεταφορά και την προετοιμασία των φαγητών, αν θέλουμε να αποφύγουμε την επώδυνη και επικίνδυνη τροφική δηλητηρίαση.

Πριν το ταμείο

• Ελέγχουμε πάντα τις ημερομηνίες παραγωγής και λήξης των τροφίμων.

• Βεβαιωνόμαστε ότι τα τρόφιμα που αγοράζουμε συντηρούνται ή ψύχονται σε σωστή θερμοκρασία (εάν η θερμοκρασία του ψυγείου του σούπερ μάρκετ συμπίπτει με αυτή που αναγράφεται στη συσκευασία).

• Ελέγχουμε για τυχόν φθορά της συσκευασίας (σκισμένη ή παραμορφωμένη συσκευασία). Ειδικότερα στους χυμούς και στο γάλα η χάρτινη συσκευασία δεν πρέπει να είναι φουσκωμένη.

• Ελέγχουμε επιμελώς τη συσκευασία των κατεψυγμένων τροφίμων. Αν έχει αποψυχθεί και καταψυχθεί ξανά αυξάνεται πολύ η επικινδυνότητα για τροφική δηλητηρίαση. Θα το καταλάβουμε ότι έχει συμβεί αυτό βλέποντας κρυστάλλους πάγου γύρω από το προϊόν ή “λιωμένη” σε διάφορα σημεία τη χάρτινη συσκευασία, σαν να έχει μουλιάσει.

• Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα παγωτά που εμφανίζουν ελαττώματα στη συσκευασία τους, τα οποία πιθανότατα να οφείλονται σε λάθος χειρισμούς κατά τη μεταφορά τους στα σημεία πώλησης ή στην εν μέρει απόψυξη και εκ νέου κατάψυξη τους.

• Αποφεύγουμε την αγορά κρεάτων και πουλερικών που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο και σε έντομα ενώ καλό είναι να ελέγχουμε εάν υπάρχει σφραγίδα καθώς και την ημερομηνία σφαγής και λήξης. Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στην οσμή και το χρώμα τους. Το κρέας και το κοτόπουλο όπως και τα θαλασσινά και τα ψάρια είναι οι συνήθεις ύποπτοι για τροφική δηλητηρίαση.

Δεν αγοράζουμε ψάρια και θαλασσινά αν δεν είμαστε σίγουροι ότι τηρούνται οι κανόνες υγιεινής όσον αφορά τη συντήρηση, τη διάθεση και την κατανάλωσή τους. Τα ψάρια και τα θαλασσινά αλλοιώνονται πολύ εύκολα και πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά, ενώ όταν αγοράζουμε οστρακοειδή θα πρέπει να είναι ακόμα ζωντανά.

• Τέλος, την ώρα που ψωνίζουμε στο σούπερ μάρκετ αγοράζουμε πρώτα τα είδη παντοπωλείου που δεν αλλοιώνονται (καφέ, ζυμαρικά, κονσέρβες, χαρτικά, απορρυπαντικά) και τελευταία τα είδη ψυγείου και κατάψυξης.

Σωστή συντήρηση τροφίμων

Για να αποφύγουμε μια τροφική δηλητηρίαση δεν είναι σημαντικό μόνο να προσέχουμε όταν αγοράζουμε τα τρόφιμα αλλά και το πότε και πώς θα τα συντηρήσουμε.

• Τα ευπαθή τρόφιμα (γαλακτοκομικά, κρέας, πουλερικά, ψάρια, οστρακοειδή) πρέπει να μπουν στο ψυγείο το πολύ σε μία ώρα μετά την αγορά τους –και λιγότερο αν έξω έχει πάνω από 30 βαθμούς θερμοκρασία- διαφορετικά γίνονται πολύ επικίνδυνα για τροφική δηλητηρίαση. Αν πρόκειται να καθυστερήσουμε λίγο περισσότερο να επιστρέψουμε στο σπίτι, είναι καλό να έχουμε μαζί μας τσάντες-ψυγείο για να κρατήσουν τα ευπαθή τη θερμοκρασία τους μέχρι να τα μπουν στην ψύξη.

• Αν έχουμε γεμίσει την κατάψυξη με πολλά νωπά τρόφιμα, ανεβάζουμε για μερικές ώρες την ένταση της ψύξης ώστε να αποφύγουμε την άνοδο της θερμοκρασίας της.

• Τα τρόφιμα που έχουν μεγάλο μικροβιακό φορτίο -κρέας, πουλερικά, ψάρια, οστρακοειδή- είναι προτιμότερο να φυλάσσονται μέσα σε δοχεία καλά κλεισμένα ώστε να μην έρθουν σε επαφή με άλλες νωπές τροφές.

• Για να αποψύξουμε κάτι από την κατάψυξη, είναι πιο ασφαλές να το ξεπαγώσουμε πιο ήπια στη συντήρηση του ψυγείου και όχι να το εκθέσουμε κατευθείαν σε θερμοκρασία δωματίου.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Αυτές είναι οι ξανθές αποχρώσεις που πρέπει να δοκιμάσεις

Οι αγαπημένες σου σταρ σου δείχνουν διαφορετικούς τρόπους για να τολμήσεις και εσύ στα μαλλιά σου το ξανθό.
ΥΓΕΙΑ

6 απλοί τρόποι να κάνεις τη ζωή σου πιο ποιοτική

Μικρές αλλαγές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα σου.
ΕΓΩ

Ποια όνειρα μαρτυρούν ότι είσαι στρεσαρισμένη

Οι ειδικοί μας αποκαλύπτουν πέντε συνηθισμένα σενάρια που αποτελούν ενδείξεις άγχους.
FASHION NEWS

Το φετινό γούρι του οίκου Zolotas έχει κάτι από Οδύσσεια

Η Calypso σε καλεί να υποδεχτείς τη νέα χρονιά κάνοντας το δικό σου εσωτερικό ταξίδι αναζήτησης.
ΟΜΟΡΦΙΑ

5 ατάκες της Coco Chanel που μπορείς να διαβάζεις κάθε πρωί

Σοφά λόγια της γνωστής σχεδιάστριας. Μήπως να την ακούσεις;
ΣΧΕΣΕΙΣ

4 πράγματα που μάλλον δε θα αλλάξει για χάρη σου

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα, δείχνει ποια "θέλω" σου μπορούν να σας οδηγήσουν στο χωρισμό.