Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

5 τρόποι να "διασφαλίσεις" τη διανοητική υγεία σου

Είναι σημαντική! 


Μαρία Μυλωνά

Σε πολλές φιλοσοφίες της Ανατολής, η διανοητική υγεία δεν διαχωρίζεται από τη σωματική. Στη Δύση, από την άλλη πλευρά, έχουμε αρχίσει σιγά σιγά να υιοθετούμε την έννοια πως υπάρχουν τρόποι για να βελτιώσουμε τη διανοητική υγεία, φροντίζοντας το σώμα και το πνεύμα μας! Και είναι πραγματικά απλό να συμβεί αυτό, μέσα από μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, όπως τις προτείνει ο παθολόγος Dr Dan Rutherford, BSc MB ChB MRCGP FRC.

Καλύτερη διανοητική υγεία με μικρές αλλαγές

Περισσότερη άσκηση: Είναι το πιο οικονομικό αντικαταθλιπτικό. Η άσκηση βελτιώνει την διανοητική υγεία λειτουργώντας προληπτικά αφού μειώνει επίσης την πιθανότητα να παρουσιάσουμε στο μέλλον κατάθλιψη. Επιπλέον, η τακτική άσκηση βελτιώνει την ακαδημαϊκή επίδοση αλλά και προλαμβάνει τη διανοητική παρακμή και μειώνει τον κίνδυνο για απώλεια μνήμης.

Καλύτερη διατροφή: Η διανοητική υγεία και η ισορροπημένη διατροφή αγαπούν η μία την άλλη! Προσθέστε χρώμα και ποικιλία στη διατροφή σας και θα δείτε αμέσως τη διαφορά. Δώστε έμφαση στα λιπαρά ψάρια – αν δεν τρώτε αρκετά, ίσως ένα συμπλήρωμα με ιχθυέλαιο ή ίσως και βιταμίνη D μπορεί να συμβάλει στο καλύτερο αποτέλεσμα.

Επαφή με τη φύση: Μπορεί η επιστροφή στη φύση να είναι η νέα new age τάση, είναι όμως και μυστικό για καλή διανοητική υγεία. Η έκθεση στο ηλιακό φως (σε αντίθεση με το τεχνητό), οι φυσικοί ήχοι (ανάμεσά τους και η σιωπή!) και ο καθαρός αέρας μπορούν να μειώσουν το άγχος και να βελτιώσουν ή να προλάβουν την κατάθλιψη.

Αποκτήστε ένα χόμπι: “Ξεσκονίστε” ένα παλιό σας χόμπι ή δοκιμάστε κάτι καινούργιο. Αν θα είναι μια δραστηριότητα εξωτερικού χώρου, ακόμη το καλύτερο, το σημαντικό όμως για τη  βελτίωση της διανοητικής σας υγείας είναι το χόμπι σας να συμπεριλαμβάνει συγκέντρωση και σκέψη.

Γνωρίστε τον εθελοντισμό: Η αλτρουιστική συμπεριφορά όπως μια εθελοντική εργασία πιθανόν σχετίζεται με καλύτερη διανοητική υγεία λένε οι ειδικοί. Βοηθώντας τους άλλους βοηθούμε τον εαυτό μας και μέσα από την προσφορά κερδίζουμε αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

Προτεινόμενα

CELEBS

Εύη Αδάμ: Ποζάρει με την πανέμορφη 24χρονη κόρη της, Νεφέλη

Mαμά και κορή μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό

DO IT YOURSELF

Τι οφέλη προσφέρει το ρυζόνερο στα μαλλιά σας;

Βάλε τικ σε προστασία, θρέψη, λάμψη, τόνωση και φροντίδα

CELEBS

Δέσποινα Βανδή: Δείτε την μοντέρνα κουζίνα της

Η τραγουδίστρια λατρεύει τον χώρο της κουζίνας