Καρκίνος του δέρματος: ΕΤΣΙ θα... αυτοεξεταστείς - AllYou.gr

Search

Καρκίνος του δέρματος: ΕΤΣΙ θα... αυτοεξεταστείς

Γιατί η πρόληψη σώζει ζωές! 

> ΥΓΕΙΑ ::
18 Μαϊου 2016

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους σε άντρες και γυναίκες. Τα καλά νέα είναι πως με την πρόληψη, δηλαδή τη συνεχή χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας και την αποφυγή της έκθεσης τις θερμές ώρες της ημέρας, και με την αυτοεξέταση μπορούμε να τον αποφύγουμε και να τον προλάβουμε.

Δυστυχώς, μελέτες δείχνουν πως μόνο το 28-33% των ανθρώπων κάνουν αυτοεξέταση του δέρματός τους και αντίστοιχα μικρό είναι το ποσοστό εκείνων που επισκέπτονται μια φορά το χρόνο το δερματολόγο τους για έλεγχο. Επειδή όμως η αυτοεξέταση θα μπορούσε κυριολεκτικά να σας σώσει τη ζωή, δείτε πώς γίνεται και προσπαθήστε να βάλετε αυτή την καλή συνήθεια στις μηνιαίες σας “υποχρεώσεις”, μαζί με την αυτοψηλάφηση του μαστού για τις γυναίκες αλλά και τους άντρες.

Τι θα χρειαστείτε

Έναν ολόσωμο καθρέφτη, ένα καθρεφτάκι χεριού, μια καρέκλα, ένα πιστολάκι, ένα μολύβι και έναν απλό χάρτη σώματος (το σκίτσο του σώματός σας σε ένα μεγάλο χαρτί).

Βήμα 1: Γδυθείτε

Σταθείτε γυμνοί μπροστά στον ολόσωμο καθρέφτη κατά προτίμηση με φυσικό φως. Αν είναι δυνατό, ζητήστε από το σύντροφο ή μια φίλη να το κάνετε μαζί ώστε να ελέγξετε ο ένας τα δύσκολα σημεία του άλλου.

Βήμα 2: Ξεκινήστε από πάνω

Μπορείτε να κάνετε την αυτοεξέταση με οποιαδήποτε σειρά, όμως όσο πιο συστηματικοί είστε τόσο πιο αξιόπιστα θα είναι τα αποτελέσματα. Ξεκινήστε εξετάζοντας το κεφάλι και το πρόσωπό. Ελέγξτε σημεία με μεγάλη έκθεση όπως τα αφτιά σας (το μπροστινό μέρος, το πίσω και μέσα), τα χείλη και τα πλαϊνά της μύτης σας. Μετά, χρησιμοποιώντας το πιστολάκι για να “ανοίγουν” τα μαλλιά κοιτάξτε το δέρμα του κρανίου σας και μην ξεχάσετε τον αυχένα.

Σταδιακά προχωρήστε προς τα κάτω φροντίζοντας να εξετάσετε τις πτυχές και τις κλειδώσεις. Στο χάρτη του σώματός σας σημειώστε οτιδήποτε σας φαίνεται ασυνήθιστο ή ότι έχει αλλάξει από την προηγούμενη φορά που κοιταχτήκατε.

Μην ξεχάσετε τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σας, το δέρμα ανάμεσά τους και κάτω από τα νύχια σας.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/Ακολούθησε το allyou στο Instagram!