Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του δέρματος: ΕΤΣΙ θα... αυτοεξεταστείς

Γιατί η πρόληψη σώζει ζωές! 


Μαρία Μυλωνά

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους σε άντρες και γυναίκες. Τα καλά νέα είναι πως με την πρόληψη, δηλαδή τη συνεχή χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας και την αποφυγή της έκθεσης τις θερμές ώρες της ημέρας, και με την αυτοεξέταση μπορούμε να τον αποφύγουμε και να τον προλάβουμε.

Δυστυχώς, μελέτες δείχνουν πως μόνο το 28-33% των ανθρώπων κάνουν αυτοεξέταση του δέρματός τους και αντίστοιχα μικρό είναι το ποσοστό εκείνων που επισκέπτονται μια φορά το χρόνο το δερματολόγο τους για έλεγχο. Επειδή όμως η αυτοεξέταση θα μπορούσε κυριολεκτικά να σας σώσει τη ζωή, δείτε πώς γίνεται και προσπαθήστε να βάλετε αυτή την καλή συνήθεια στις μηνιαίες σας “υποχρεώσεις”, μαζί με την αυτοψηλάφηση του μαστού για τις γυναίκες αλλά και τους άντρες.

Τι θα χρειαστείτε

Έναν ολόσωμο καθρέφτη, ένα καθρεφτάκι χεριού, μια καρέκλα, ένα πιστολάκι, ένα μολύβι και έναν απλό χάρτη σώματος (το σκίτσο του σώματός σας σε ένα μεγάλο χαρτί).

Βήμα 1: Γδυθείτε

Σταθείτε γυμνοί μπροστά στον ολόσωμο καθρέφτη κατά προτίμηση με φυσικό φως. Αν είναι δυνατό, ζητήστε από το σύντροφο ή μια φίλη να το κάνετε μαζί ώστε να ελέγξετε ο ένας τα δύσκολα σημεία του άλλου.

Βήμα 2: Ξεκινήστε από πάνω

Μπορείτε να κάνετε την αυτοεξέταση με οποιαδήποτε σειρά, όμως όσο πιο συστηματικοί είστε τόσο πιο αξιόπιστα θα είναι τα αποτελέσματα. Ξεκινήστε εξετάζοντας το κεφάλι και το πρόσωπό. Ελέγξτε σημεία με μεγάλη έκθεση όπως τα αφτιά σας (το μπροστινό μέρος, το πίσω και μέσα), τα χείλη και τα πλαϊνά της μύτης σας. Μετά, χρησιμοποιώντας το πιστολάκι για να “ανοίγουν” τα μαλλιά κοιτάξτε το δέρμα του κρανίου σας και μην ξεχάσετε τον αυχένα.

Σταδιακά προχωρήστε προς τα κάτω φροντίζοντας να εξετάσετε τις πτυχές και τις κλειδώσεις. Στο χάρτη του σώματός σας σημειώστε οτιδήποτε σας φαίνεται ασυνήθιστο ή ότι έχει αλλάξει από την προηγούμενη φορά που κοιταχτήκατε.

Μην ξεχάσετε τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σας, το δέρμα ανάμεσά τους και κάτω από τα νύχια σας.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.