Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Καθυστέρησες να κάνεις σεξ για 1η φορά; Φταίει το.... DNA σου

Η επιστήμη αλλάζει τα δεδομένα! 


Μαρία Μυλωνά

Η ηλικία που ένας νέος ή μια νέα θα ξεκινήσει τη σεξουαλική δραστηριότητά του/της, είναι και θέμα γενετικών παραγόντων, επιβεβαιώνει μια νέα μεγάλη διεθνής επιστημονική έρευνα, που έγινε σε πάνω από 380.000 ανθρώπους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το χάσιμο της παρθενίας οφείλεται περίπου κατά το ένα τέταρτο (25%) σε κληρονομικότητα. Αν και δεν πρόκειται για “γονίδια της παρθενίας”, φωτίζεται καλύτερα πλέον το γενετικό υπόβαθρό της.

Έως σήμερα, η ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής είχε συσχετισθεί κυρίως με διάφορους κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες (επιρροή οικογένειας, συνομηλίκων, εθίμων κ.α.).

Επίσης, προηγούμενες μελέτες είχαν προτείνει και μια γενετική “συνιστώσα”, αγνώστου βαθμού επιρροής, που επηρεάζει και άλλα χαρακτηριστικά, όπως την έναρξη της εφηβείας και την ηλικία της γέννησης του πρώτου παιδιού στις γυναίκες.

Η μέση ηλικία έναρξης της εφηβείας έχει σταδιακά μειωθεί από τα 18 χρόνια το 1880 στα 12,5 χρόνια περίπου σήμερα και στα δύο φύλα. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει μια πιθανή σχέση ανάμεσα στην πρόωρη εφηβεία και στην πρόωρη έναρξη του σεξ, συσχετίζοντας και τα δύο με γενετικούς παράγοντες.

Η νέα έρευνα επιστημόνων από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ισλανδία, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο-παιδίατρο Κεν Ονγκ του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό γενετικής “Nature Genetics”, έκανε γενετική ανάλυση σε πάνω από 125.000 άτομα από τη Βρετανία ηλικίας 40 έως 69 ετών και εντόπισε 38 γενετικούς παράγοντες που σχετίζονται με την ηλικία του πρώτου σεξ.

Στη συνέχεια, τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώθηκαν από μια δεύτερη ανάλυση σε 241.900 άτομα από την Ισλανδία και 20.200 από τις ΗΠΑ, όλα άνω των 45 ετών.

Ορισμένα από τα εμπλεκόμενα γονίδια, όπως το CADM2, το οποίο επιδρά στην εγκεφαλική δραστηριότητα, έχουν επίσης συσχετισθεί με την ανάπτυξη μιας πιο ριψοκίνδυνης προσωπικότητας (και προφανώς το πρώτο σεξ επηρεάζεται από μια τέτοια τάση). Άλλα γονίδια συσχετίζουν το πρώιμο σεξ με την απόκτηση περισσότερων παιδιών στη διάρκεια της ζωής του ατόμου.

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι όντως τόσο η ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής, όσο και η ηλικία της γέννησης του πρώτου παιδιού επηρεάζονται σε μέτριο βαθμό από γενετικούς παράγοντες, οι οποίοι επίσης επηρεάζουν την ηλικία έναρξης της εφηβείας. Όσο πιο πρόωρα έρχεται η εφηβεία σε αγόρια και κορίτσια, τόσο νωρίτερα είναι πιθανό να έχουν την πρώτη σεξουαλική επαφή τους, καθώς επίσης να γεννήσει μια γυναίκα το πρώτο παιδί της.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει την πρόωρη έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας με χειρότερες εκπαιδευτικές επιδόσεις, καθώς επίσης με χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία. Από την άλλη, παλαιότερες έρευνες έχουν συνδέσει την πρόωρη έναρξη της εφηβείας με αυξημένο κίνδυνο σε βάθος χρόνου για εκδήλωση παθήσεων όπως ο διαβήτης, η καρδιοπάθεια και μερικές μορφές καρκίνου.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.