Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

7 tips για να βάλεις ΤΕΛΟΣ στο φούσκωμα

Ανακουφίσου ΤΩΡΑ από τον πόνο! 


Μαρία Μυλωνά

Το πρήξιμο στην κοιλιά και το έντερο, μαζί με τον πόνο που συνήθως συνοδεύει αυτά τα συμπτώματα, είναι ένας πολύ δυσάρεστος συνδυασμός που μπορεί να επηρεάζει από τη διάθεση μέχρι και την εμφάνισή σας.

Συμβουλές για να αποφύγετε το φούσκωμα και να διατηρήσετε τη φυσική χλωρίδα του εντέρου.

Ο εκνευρισμός, το άγχος, η ταχυφαγία αλλά και η κατανάλωση τροφών που υπόκεινται ζύμωση μέσα στο στομάχι και απελευθερώνουν αέρια (συνήθως αυτό συμβαίνει με τις τροφές που είναι πλούσιες σε σάκχαρα και άμυλο, τα όσπρια, το λάχανο, τις πιπεριές και γενικότερα τα ωμά λαχανικά) είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες για το πρήξιμο. Ωστόσο, η διαδικασία της πέψης για κάθε τροφή προκαλεί μια ποσότητα αερίων, και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Για να αποφύγετε το φούσκωμα:

1. Αν σας συμβαίνει συχνά να νιώθετε φουσκωμένοι και να πονάτε, η καλύτερη πρόληψη είναι να μειώσετε ή να σταματήσετε να τρώτε τις τροφές που υποψιάζεστε ότι μπορεί να σας ενοχλούν. Φυσικά, δεν τίθεται θέμα να σταματήσετε να τρώτε λαχανικά ή όσπρια, θα μπορούσατε όμως να μειώσετε τη συχνότητα ή την ποσότητα που καταναλώνετε τα όσπρια και να τρώτε τα λαχανικά σας βρασμένα και ξεφλουδισμένα.

2. Αποφεύγετε επίσης τα τηγανητά, τα πολύ λιπαρά τρόφιμα και τα καρυκεύματα.

3. Προσπαθήστε να τρώτε με ηρεμία, με μικρές μπουκιές και μη μιλάτε με το στόμα γεμάτο ώστε να μην καταπίνετε αέρα. Για τον ίδιο λόγο αποφεύγετε να μασάτε τσίχλα.

4. Τέλος, πίνετε άφθονο νερό –ανάμεσα στα γεύματα όμως και όχι κατά τη διάρκειά τους- και αποφεύγετε τα αναψυκτικά και το αλκοόλ. Επιπλέον, το νερό βοηθάει τις φυτικές ίνες να λειτουργήσουν σωστά μέσα στο έντερο.

5. Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας. Η καθιστική ζωή συμβάλλει στο φούσκωμα και τον πόνο στο έντερο αλλά και στη δυσκοιλιότητα που επιτείνει ακόμη περισσότερο τα συμπτώματα. Το δυναμικό περπάτημα, η ήπια αεροβική άσκηση, το Pilates και η Yoga είναι ασκήσεις που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην απαλλαγή από το φούσκωμα.

6. Βοηθήστε το στομάχι σας. Η λειτουργική φυσική χλωρίδα του εντέρου μαζί με τις παραπάνω αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το δυσάρεστο φούσκωμα και πόνο στο στομάχι. Για να βοηθήσετε την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηριδίων τρώτε ένα φυσικό γιαούρτι την ημέρα ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν ζυμομύκητες.

7. Για άμεση ανακούφιση μπορείτε να πιείτε χαμομήλι, αφέψημα με βάση το βασιλικό, το κύμινο ή το μάραθο (μπορείτε επίσης να μασουλήσετε μερικούς σπόρους μάραθου μετά το φαγητό σας). Άλλα βότανα που βοηθούν είναι ο γλυκάνισος, ο οποίος έχει μια ήπια καθαρτική δράση, το αφέψημα ρίγανης και μέντας που ηρεμούν το έντερο ενώ η ρίγανη βοηθά κατά της διάρροιας.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ