Χρησιμοποιείς πλαστικά τάπερ; Αυτά ΠΡΕΠΕΙ να προσέξεις - AllYou.gr

Search

Χρησιμοποιείς πλαστικά τάπερ; Αυτά ΠΡΕΠΕΙ να προσέξεις

Για να είσαι ασφαλής! 

> ΥΓΕΙΑ ::
21 Μαϊου 2016

Αν έχετε στο σπίτι σας πλαστικά δοχεία τύπου τάπερ που χρησιμοποιείτε για αποθήκευση και μεταφορά τροφίμων, ελέγξτε αν αναγράφουν τα αρχικά ΒΡΑ ή τον αριθμό 7.

Η BPA είναι μία οργανική χημική ένωση, η οποία κυρίως χρησιμοποιείται ως πρόσθετο με άλλα χημικά για την παρασκευή πολυκαρβονικών πλαστικών (PC). Τα πλαστικά δοχεία που περιέχουν BPA παρουσιάζουν εξαιρετική ανθεκτικότητα στη θερμότητα είναι άκαμπτα, ελαφριά και διάφανα. Η ΒΡΑ χρησιμοποιείται σε διάφορες συσκευασίες τροφίμων και αναψυκτικών, σε πλαστικά μπουκάλια, ως επίστρωση σε ορισμένες μεταλλικές κονσέρβες τροφίμων και αναψυκτικών, σε οικιακά ηλεκτρικά σκεύη και σε παιδικά παιχνίδια.

Προσοχή στα πλαστικά δοχεία

Η χρήση της χημικής ουσίας BPA είχε επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για χρήση σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, ωστόσο η οδηγία έχει αλλάξει και εδώ και λίγα χρόνια απαγορεύτηκε. Μέχρι σήμερα, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι κάτω από ειδικές συνθήκες (π.χ. υψηλή θερμοκρασία, και εκτεταμένος χρόνος αποθήκευσης τροφίμου, επανειλημμένη χρήση-καταπόνηση), η ΒΡΑ μπορεί να εισχωρήσει στο τρόφιμο και εν συνεχεία στον ανθρώπινο οργανισμό επιφέροντας ενδοκρινολογικές διαταραχές.

Μια σειρά μελετών για το μεταβολισμό του BPA έχουν πραγματοποιηθεί σε πειραματόζωα. Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών δείχνουν ότι η BPA απορροφάται ταχέως από το γαστρεντερικό σύστημα (ΓΕΣ) μετά από την κατάποση και στη συνέχεια μεταβολίζεται κυρίως σε γλυκουρονίδιο BPA στο ήπαρ. Η απέκκριση της BPA και των μεταβολιτών της ολοκληρώνεται σε διάστημα 2-3 ημερών. Ωστόσο, μια πρόσφατη κλινική μελέτη σε ανθρώπους (εθελοντές), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι μεταβολίζουν την BPA που χορηγείται από το στόμα πολύ πιο γρήγορα και πιο ολοκληρωμένα σε σχέση με τα πειραματόζωα.

Οι επιστημονικές έρευνες για τις επιπτώσεις της ΒΡΑ στην υγεία, καθώς επίσης και η αξιολόγηση της επικινδυνότητας της ουσίας από αρμόδιες αρχές σε όλο τον κόσμο (π.χ. EFSA, AFFSA, NTP, USDA) συνεχίζονται και οι οδηγίες είναι πολύ πιο αυστηρές σε δοχεία που αφορούν μωρά και μικρά παιδιά, όπως π.χ. πλαστικά μπιμπερό.

Για να είστε κι εσείς και οι οικογένειά σας πιο ασφαλείς, ελέγξτε τα πλαστικά δοχεία στο σπίτι σας, ειδικά τα παλιότερα που δεν υπόκεινται στις νέες οδηγίες, και πετάξτε όσα δείτε με το εν λόγω σύμβολο. Και αφού θα μπείτε σε διαδικασία εκκαθάρισης, πετάξτε επίσης τα πολύ γρατζουνισμένα ή σπασμένα δοχεία αφού οι αμυχές και τα σπασίματα είναι “φωλιές” για μικρόβια.

Πηγή: http://www.iatrikanea.grΑκολούθησε το allyou στο Instagram!