Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Αποτελείωσε τις αλλεργίες σου με 5 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥΣ τρόπους

Ξέχνα τα «σνιφ» και τα «αψού»!


Φύλλις Νικολάου

Η άνοιξη έφτασε και είναι πολύ πιθανό η μύτη σου να μην περνάει καθόλου καλά, αν μαζί με τα ανθισμένα λουλούδια και τις μεγαλύτερες ημέρες, έρχονται και οι εποχιακές αλλεργίες σου. Αν φταρνίζεσαι και η μύτη σου τρέχει, μην περιμένεις να φτάσει το καλοκαίρι -ή, ακόμα χειρότερα, το φθινόπωρο- για να απαλλαχθείς από τα συμπτώματα. Διάβασε παρακάτω και δες πώς θα μπορέσεις να πιάσεις την άνοιξη και να απαλλαχθείς άμεσα από τα συμπτώματα της αλλεργίας.

1. Βάλε τα ρούχα σου αλλιώς. Αντικατάστησε τα συνθετικά υφάσματα με φυσικά και η μύτη σου θα σε ευγνωμονεί. Όταν τα συνθετικά υφάσματα τρίβονται μεταξύ τους, δημιουργούν ηλεκτρικό φορτίο που ελκύει τη γύρη, η οποία επίσης φέρει φορτίο. Οι φυτικές ίνες (που διαθέτουν υφάσματα όπως το βαμβάκι και το μετάξι) έχουν την ιδιότητα να «αναπνέουν» καλύτερα από τις συνθετικές, οπότε παραμένουν πιο στεγνές κι έτσι είναι λιγότερο φιλόξενες για τους μύκητες. Επίσης, βάλε τα πλυμένα ρούχα και σεντόνια στο στεγνωτήριο, αντί να τα απλώσεις και προτίμησε τα μεγάλα γυαλιά ηλίου, καθώς προστατεύουν τα μάτια από τους... ιπτάμενους αλλεργιογόνους παράγοντες.

2. Γίνε (πιο) έξυπνη κηπουρός. Υποφέρεις από αλλεργίες; Ο καλύτερος τρόπος για να περιποιηθείς τον κήπο σου είναι να... αφήσεις κάποιον άλλο να κάνει τη δουλειά. Αν αυτό δεν είναι εφικτό; Πάρε ένα αντισταμινικό ή μία δόση νατριούχου χρωμολύνης μισή ώρα πριν βγεις έξω και χρησιμοποίησε μία μάσκα όποτε σκάβεις, μαζεύεις φύλλα ή κουρεύεις το γκαζόν. Αυτές οι δραστηριότητες σίγουρα θα σε φέρουν πιο κοντά στη γύρη και τους σπόρους μυκήτων, που υπάρχουν ελεύθεροι στον αέρα. Και κάτι ακόμα: προσπάθησε να διατηρείς το γκαζόν του κήπου σου κοντοκουρεμένο, έτσι ώστε να μη βγάζει λουλούδια ή ζιζάνια. Τέλος, αντικατάστησε τα φυτά που παράγουν πολλή γύρη με περισσότερο φιλικές για τις αλλεργίες σου ποικιλίες. Προτίμησε εντυπωσιακά δέντρα και θάμνους με πολλά λουλούδια (όπως οι μηλιές, οι κερασιές και οι αζαλέες). Η γύρη που παράγουν είναι πολύ βαριά για να την πάρει ο αέρας.

3. Μπες στο πλύσιμο. Τα συχνά ντους κρατούν τους αλλεργιογόνους παράγοντες μακριά σου. Όσο είσαι έξω κι απολαμβάνεις τη βόλτα σου, τα μαλλιά, τα φρύδια, οι βλεφαρίδες και το δέρμα σου γεμίζουν γύρη. Για να τη ξεφορτωθείς, κάνε το εξής μόλις επιστρέψεις σπίτι: πλύνε καλά τα χέρια σου, ρίξε λίγο νερό στα μάτια σου και κάνε ένα ντους (πριν πέσεις για ύπνο ή αμέσως, αν έχεις κάνει δουλειά στον κήπο). Το ίδιο ισχύει και για το σκύλο ή τη γάτα σου. Ακόμα κι αν δεν είσαι αλλεργική στο αγαπημένο σου κατοικίδιο, εκείνο μπορεί άθελά του να γίνει αλλεργιακός μαγνήτης κατά τη διάρκεια της βόλτας του. Χτένισε, λοιπόν, τη γούνα του πριν το αφήσεις ελεύθερο μες στο σπίτι.

4. Πιες πράσινο τσάι. Το καλύτερο ρόφημα στον κόσμο μόλις έγινε ακόμα καλύτερο: κάνει καλό στην καρδιά σου και καταπολεμά τον καρκίνο και τις αλλεργίες. Ιάπωνες ερευνητές βρήκαν ότι το EGCG, ένα αντιοξειδωτικό που υπάρχει σε αφθονία στο πράσινο τσάι, μπορεί να εμποδίσει το σώμα σου να αναπτύξει αλλεργική αντίδραση σε διάφορους αλλεργιογόνους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων της γύρης, του τριχώματος των ζώων αλλά και της σκόνης. Δύο ή τρία φλιτζάνια πράσινο τσάι καθημερινά θα ενισχύσουν τις άμυνες του οργανισμού σου, ειδικά όσο μεγαλώνεις, υποστηρίζουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Κάνσας.

5. Δώσε μία ευκαιρία στη γιόγκα. Κάνε τη γιόγκα μέρος της προπόνησής σου και πες αντίο -ή namaste- στις αλλεργίες.Το στρες εντείνει τις φλεγμονές, που αυξάνουν τις αλλεργικές αντιδράσεις του οργανισμού σου, λένε οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Η γιόγκα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το στρες, οπότε μπορεί να σε ανακουφίσει αποτελεσματικά. Επίσης, κάποιες τεχνικές αναπνοών μπορεί να ανοίξουν τους βουλωμένους αεραγωγούς σου και ορισμένες στάσεις μπορεί να διαστείλουν τους πνεύμονές σου. Δοκίμασε να κάνεις γιόγκα 3 φορές την εβδομάδα, τις περιόδους όπου οι αλλεργίες σου βρίσκονται σε έξαρση.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός