Φοβάσαι τις ενέσεις; ΕΤΣΙ θα ξεπεράσεις τον πόνο και τον φόβο σου - AllYou.gr

Search

Φοβάσαι τις ενέσεις; ΕΤΣΙ θα ξεπεράσεις τον πόνο και τον φόβο σου

 Μέτρησε δυνατά! 

> ΥΓΕΙΑ ::
04 Μαϊου 2016

Όταν έβλεπες «Στην Εντατική» έκλεινες τα μάτια κάθε φορά που έβλεπες ένεση, γιατί πονάς και μόνο στη... θέα της. Για τον ίδιο λόγο, δε, αναβάλλεις συνέχεια τις εξετάσεις αίματος σου. Για να βάλεις τέλος στις αναβολές και να μάθεις πώς να αντιμετωπίζεις τον πόνο και το φόβο που σου προκαλούν τα αιχμηρά αντικείμενα, διάβασε παρακάτω! Γιατί; Οι Ιάπωνες φαίνεται πως, πέρα από το σούσι και τα κιμονό, βρήκαν την πλέον αποτελεσματική λύση για να βάλεις τέλος σε αυτό το πρόβλημα και αυτή δεν είναι άλλη από το να... μετρήσεις!

Συγκεκριμένα, πρόσφατη Ιαπωνική έρευνα αποκάλυψε ότι οι ασθενείς στους οποίους ζητείται να μετρήσουν δυνατά και ανάποδα από το 100 κατά τη διάρκεια μίας ένεσης νιώθουν (και ανακαλούν) λιγότερο πόνο. Συγκεκριμένα, 46 από τους συμμετέχοντες από τους οποίους ζητήθηκε να μετρήσουν ανάποδα, δήλωσαν ότι δεν πόνεσαν καθόλου, ενώ μόλις ένας εξ’ αυτών ήταν σε θέση να ανακαλέσει την αίσθηση του πόνου που του προκάλεσε η ένεση. Αντίθετα, από τα 46 άτομα που δε χρησιμοποίησαν αυτή την τεχνική, 19 ανέφεραν ότι πόνεσαν κατά τη διάρκεια της. 

Γιατί συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με τους ερευνητές, πιθανότατα η απαγγελία αποσπά τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να μην επεξεργάζεται την επίπονη αίσθηση που προκαλούν τα αιχμηρά αντικείμενα. Ωστόσο, αυτή η τεχνική φαίνεται ότι είναι χρήσιμη μόνο σε περιπτώσεις οξύ (και σύντομου σε διάρκεια) πόνου. Και αυτό γιατί, τονίζουν οι ερευνητές, ο πόνος περιορίζεται ανάλογα με το βαθμό συγκέντρωσης του ατόμου στο συγκεκριμένο έργο. Ακολούθησε το allyou στο Instagram!