Σταδιακά ή... μαχαίρι; ΑΥΤΟΣ είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κόψεις το κάπνισμα - AllYou.gr

Search

Σταδιακά ή... μαχαίρι; ΑΥΤΟΣ είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κόψεις το κάπνισμα

Νικοτίνη stop! 

> ΥΓΕΙΑ ::
21 Αυγούστου 2016

Είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς και οι ερευνητές δεν θα μπορούσαν να μην αναζητούν την απάντηση στο ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσουν τον κόσμο να κόψει το τσιγάρο. Συνήθως, το θέμα καταλήγει σε δύο πιθανές εκδοχές: να το κόψει κάποιος “μαχαίρι” ή σταδιακά. Ποιος τρόπος φαίνεται πως είναι πιο αποτελεσματικός;

“Πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως ο πιο λογικός τρόπος για να κόψουν το κάπνισμα είναι να μειώσουν σταδιακά τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζουν πριν το κόψουν” εξηγεί η Nicola Lindson-Hawley από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επικεφαλής νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.Τα αποτελέσματα όμως έδειξαν ακριβώς το αντίθετο: το κόψιμο “μαχαίρι” είναι η καλύτερη μέθοδος.

Η Lindson-Hawley και η ομάδα της παρακολούθησαν σχεδόν 700 ανθρώπους στην Αγγλία που κάπνιζαν τουλάχιστον 15 τσιγάρα τη μέρα και που σκόπευαν να το κόψουν. Έθεσαν όλοι τους μια ημερομηνία-στόχο όπου θα το έκοβαν, δύο εβδομάδες αργότερα. Στους μισούς από αυτούς δόθηκε τυχαία η οδηγία να καπνίζουν κανονικά μέχρι την προκαθορισμένη ημερομηνία και μετά να σταματήσουν απότομα. Οι άλλοι μισοί μείωσαν σταδιακά τον αριθμό των τσιγάρων τους στη διάρκεια των δύο εβδομάδων. Και οι δύο ομάδες είχαν ψυχολογική υποστήριξη, τους δόθηκαν επιθέματα νικοτίνης και θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης από προϊόντα όπως τσίχλες, παστίλιες και σπρέι στόματος.

Οι ερευνητές υπολόγισαν το βαθμό επιτυχίας, παρακολουθώντας πόσοι συμμετέχοντες δεν είχαν καπνίσει για τέσσερις εβδομάδες μετά την ημερομηνία διακοπής και μετά έξι μήνες αργότερα. Εκείνοι που το είχαν κόψει απότομα, τα πήγαν καλύτερα –περίπου κατά 25%- από την ομάδα που έκοψε σταδιακά το τσιγάρο. Στο ορόσημο των έξι μηνών, το 22% όσων το είχαν κόψει απότομα δεν είχαν ξανακαπνίσει ενώ από την ομάδα που το έκοψε σταδιακά, αυτοί που δεν είχαν καπνίσει ήταν το 15%.

Παραδόξως, οι περισσότεροι συμμετέχοντες είπαν πως προτιμούσαν να το κόψουν σταδιακά αντί απότομα. Οι προσωπικές προτιμήσεις όμως κάποιου δεν επηρέασαν σημαντικά την επιτυχία της προσπάθειας. “Ακόμη κι αν κάποιος ήθελε να το κόψει σταδιακά, ήταν πιο πιθανό να το πετύχει αν το έκοβε μαχαίρι” επισήμανε η Lindson-Hawley.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

ΠΑΙΔΙ

16 παγίδες που πρέπει να αποφύγεις στο παιδικό φαγητό

Αν το "φάε, φάε" έχει γίνει ρουτίνα, πρέπει να πατήσεις φρένο.
FASHION NEWS

H Emma Stone κλέβει τις εντυπώσεις στο εξώφυλλο της Vogue

Η γνωστή ηθοποιός εμφανώς αλλαγμένη στο εξώφυλλο του πιο σημαντικού περιοδικού μόδας!
DO IT YOURSELF

Τι να προσέχεις όταν φοράς ψεύτικες βλεφαρίδες

4 τρικ που θα κάνουν την εφαρμογή πιο εύκολη!
INTERVIEW

Μιχάλης Τζουγανάκης: «Τα λάθη για κάθε άνθρωπο είναι η προίκα του»

Λένε ότι τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής… Έτσι λοιπόν, όποιος θέλει να μπει στα άδυτα της ψυχής του Μιχάλη Τζουγανάκη, δεν έχει παρά να κοιτάξει τα μάτια του, την ώρα που κρατάει στα χέρια του το αγαπημένο του λαούτο.
ΣΧΕΣΕΙΣ

4 πράγματα που σου λέει με το σώμα του

Καμιά φορά τα πιο σημαντικά πράγματα σου τα λέει με το κορμί του, τονίζουν οι ειδικοί.
ΑΣΚΗΣΗ

Η λιχουδιά που θα σε βοηθήσει να αποδίδεις καλύτερα στις προπονήσεις

Υπάρχει κάτι γευστικό που μπορεί να βοηθήσει τα πόδια σου να τρέχουν γρηγορότερα!