Ηλίου φαεινότερο! - AllYou.gr

Search

Ηλίου φαεινότερο!

Τώρα έχεις έναν ακόμα λόγο για να... εκτεθείς. 

> ΥΓΕΙΑ ::
05 Σεπτεμβρίου 2014

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, δείχνει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και νόσου του Alzheimer σε ηλικιωμένα άτομα. 

Η διεθνής ομάδα ερευνητών βρήκε ότι σε άτομα με σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D, ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας ή νόσου του Alzheimer ήταν παραπάνω από διπλάσιος, συγκριτικά με όσους είχαν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D.

Ειδικότερα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 1.658 Αμερικανούς, ηλικίας 65 ετών και άνω, τους οποίους παρακολούθησαν σε διάστημα έξι ετών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας ήταν αυξημένος κατά 53% σε άτομα με μέτρια ανεπάρκεια βιταμίνης D και κατά 125% σε άτομα με σοβαρή ανεπάρκεια. Αντίστοιχα, ο κίνδυνος εμφάνισης νόσου του Alzheimer ήταν μεγαλύτερος κατά 69% και 122% σε άτομα με μέτρια και σοβαρή ανεπάρκεια αντίστοιχα. Επιπλέον, οι ερευνητές ταυτοποίησαν ένα όριο επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα, κάτω από το οποίο ο κίνδυνος είναι αυξημένος. Γενικά, φάνηκε ότι επίπεδα υψηλότερα από 50 nmol/ml σχετίζονται ισχυρά με την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, θα πρέπει να διεξαχθούν κλινικές μελέτες προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων όπως τα λιπαρά ψάρια ή η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να καθυστερήσει ή να «προλάβει» την εμφάνιση άνοιας ή νόσου του Alzheimer. Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση στον ήλιο, ακόμη και για 15 λεπτά κατά τους θερμούς μήνες του έτους, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τα επίπεδα βιταμίνης D του οργανισμού.

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

ΠΑΙΔΙ

16 παγίδες που πρέπει να αποφύγεις στο παιδικό φαγητό

Αν το "φάε, φάε" έχει γίνει ρουτίνα, πρέπει να πατήσεις φρένο.
FASHION NEWS

H Emma Stone κλέβει τις εντυπώσεις στο εξώφυλλο της Vogue

Η γνωστή ηθοποιός εμφανώς αλλαγμένη στο εξώφυλλο του πιο σημαντικού περιοδικού μόδας!
DO IT YOURSELF

Τι να προσέχεις όταν φοράς ψεύτικες βλεφαρίδες

4 τρικ που θα κάνουν την εφαρμογή πιο εύκολη!
INTERVIEW

Μιχάλης Τζουγανάκης: «Τα λάθη για κάθε άνθρωπο είναι η προίκα του»

Λένε ότι τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής… Έτσι λοιπόν, όποιος θέλει να μπει στα άδυτα της ψυχής του Μιχάλη Τζουγανάκη, δεν έχει παρά να κοιτάξει τα μάτια του, την ώρα που κρατάει στα χέρια του το αγαπημένο του λαούτο.
ΣΧΕΣΕΙΣ

4 πράγματα που σου λέει με το σώμα του

Καμιά φορά τα πιο σημαντικά πράγματα σου τα λέει με το κορμί του, τονίζουν οι ειδικοί.
ΑΣΚΗΣΗ

Η λιχουδιά που θα σε βοηθήσει να αποδίδεις καλύτερα στις προπονήσεις

Υπάρχει κάτι γευστικό που μπορεί να βοηθήσει τα πόδια σου να τρέχουν γρηγορότερα!