Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Botox: 4 (ιατρικές) χρήσεις του που -πιθανότατα- δεν ήξερες

Όχι, δεν λειαίνει μόνο τις ρυτίδες! 


Μαρία Μυλωνά

Ο περισσότερος κόσμος ξέρει ότι το μπότοξ (βοτουνιλική τοξίνη) λειαίνει τις ρυτίδες έκφρασης - ενίοτε τις εξαφανίζει κιόλας, "παγώνοντας" την έκφραση.

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι η χρήση του την τελευταία δεκαετία έχει επεκταθεί στην αντιμετώπιση πολλών χρόνιων προβλημάτων υγείας

Η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας δημοσίευσε νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη χρήση της βοτουλινικής τοξίνης σε πλήθος νευρολογικών καταστάσεων, με προεξάρχουσα την ημικρανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία κλινικών μελετών, μετά από τέσσερις εβδομάδες ενέσεων βοτουλινική τοξίνης οι πάσχοντες κέρδισαν 15% περισσότερες μέρες "ελεύθερες πονοκεφάλου". Τα οφέλη διαρκούν έως έξι εβδομάδες και οι νευρολόγοι υπογραμμίζουν ότι πλεονάζουσα δόση μπορεί να επιφέρει μέχρι και θάνατο, σε σπάνιες περιπτώσεις.

Το μπότοξ μπλοκάρει την απελευθέρωση ουσιών σε νευρικές απολήξεις, μειώνοντας τη σύσπαση των μυών και τη μετάδοση των σημάτων πόνου και είναι αυτή ακριβώς η ιδιότητα της βοτουλινικής τοξίνης, που της προσδίδει και την δυνατότητα να ανακουφίσει τα ενοχλητικά συμπτώματα που έχουν οι χρόνιες ημικρανίες. Επιπλέον δόθηκε το "πράσινο φως", να χρησιμοποιείται για άλλες τρεις παθήσεις. Στην σπαστικότητα σε ενήλικες, στην αυχενική δυστονία και στον βλεφαροσπασμό.

1. Η σπαστικότητα στους ενήλικες είναι το σφίξιμο των μυών που παρεμβαίνει στην κίνηση και τυπικά συμβαίνει μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ή τραυματισμό στο νωτιαίο μυελό, ή από άλλες νευρολογικές βλάβες.

2. Η αυχενική δυστονία είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου, που επηρεάζει τον έλεγχο των μυών του λαιμού, με αποτέλεσμα την ακούσια κλίση της κεφαλής, ή τις ακούσιες κινήσεις του αυχένα.

3. Ο βλεφαροσπασμός είναι μια κινητική διαταραχή, που κάνει τα μάτια του ασθενούς να κλείνουν ανεξέλεγκτα.

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30