Ατυχήματα στο σπίτι; ΕΤΣΙ θα τα αντιμετωπίσεις! - AllYou.gr

Search

Ατυχήματα στο σπίτι; ΕΤΣΙ θα τα αντιμετωπίσεις!

Για... καλές νοικοκυρές!   

> ΥΓΕΙΑ ::
01 Σεπτεμβρίου 2015

Μια απρόσεκτη κίνηση στο σιδέρωμα, ένας λάθος υπολογισμός στην απόσταση του κεφαλιού σου από το ντουλάπι, ένα στραβοπάτημα στο χαλάκι. Τα παραπάνω σενάρια ανήκουν στο πρόγραμμα καθημερινής διάταξής σου; Επειδή τα οικιακά μικροατυχήματα μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή και δυστυχώς συνήθως δεν μπορείς να τα προλάβεις, διάβασε τι πρέπει να κάνεις για να ανακουφιστείς από τις ενοχλητικές συνέπειες τους. 

Τι να κάνεις, λοιπόν, αν:

… κάηκες με το σίδερο: Bάλε το χέρι σου κάτω από νερό βρύσης (όχι παγωμένο) και άφησέ το για 5-10 λεπτά. Στη συνέχεια τοποέτησε στην περιοχή κρύα επιθέματα.. Αν διαπιστώσεις πως δημιουργείται φουσκάλα, μην την σπάσεις. Το υγρό που περιέχει βοηθά στην επούλωση του τραύματος. Τέλος, προφύλαξε το σημείο με μία αποστειρωμένη γάζα.

…στραβοπάτησες στο χαλάκι: Κάθισε και σήκωσε το πόδι σου ψηλά. Για να αποφύγεις το πρήξιμο, τύλιξε μερικά παγάκια σε μια πετσέτα και τοποθέτησέ τα στην τραυματισμένη περιοχή για 15-20 λεπτά. Στη συνέχεια, τύλιξε τον αστράγαλο καλά (αλλά όχι πολύ σφιχτά) με έναν ελαστικό επίδεσμο.

…χτύπησες στο ντουλάπι: Τοποθέτησε πάγο στην τραυματισμένη περιοχή (αφού πρώτα τον τυλίξεις σε μια λεπτή βαμβακερή πετσέτα). Κράτησε το επίθεμα για 15 λεπτά ή περισσότερο, ανάλογα με το μέγεθος του μώλωπα. Αν συνεχίσεις να πονάς και την επόμενη μέρα, χρησιμοποίησε εναλλάξ ζεστές και κρύες κομπρέσες στο κεφάλι. Προσοχή: αν ο πόνος συνοδεύεται από ζαλάδα ή συμπτώματα όπως ναυτία και κενά στη μνήμη, ζήτησε άμεσα τη βοήθεια του γιατρού σου.

…πιάστηκε το δάχτυλό σου στην πόρτα: Tύλιξε 1-2 παγάκια σε μια γάζα ή μια λεπτή πετσέτα και τοποθέτησε το επίθεμα στο δάκτυλο για περίπου μισή ώρα. Εάν την επόμενη μέρα ο πόνος και το πρήξιμο επιμείνουν, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεσαι να λυγίσεις το δάκτυλό σου, κάνε ακτινογραφία. Ενδέχεται να χρειαστεί να βάλεις ένα μικρό νάρθηκα για να κολλήσει σωστά το οστό.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!