Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Ετοιμάζεσαι για σιέστα; Πριν την... πέσεις, διάβασε ΑΥΤΟ

Έχει και τα... αρνητικά της! 


Μαρία Μυλωνά

Ο μεσημεριανός ύπνος θεωρείται σε γενικές γραμμές αποκαταστατικός και ευεργετικός για την υγεία, ωστόσο αρκετές είναι οι επιστημονικές μελέτες που αμφισβητούν τα οφέλη του αναφορικά με τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι όσοι συνηθίζουν να κοιμούνται το μεσημέρι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο υπέρτασης, ενώ άλλες ότι ο μεσημεριανός ύπνος συνδέεται με αύξηση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Προκειμένου να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα σχετικά με το ρόλο του μεσημεριανού ύπνου στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, ερευνητές από τη Mayo Clinic των ΗΠΑ πραγματοποίησαν επισκόπηση (μετα-ανάλυση) που περιελάμβανε δεδομένα από 9 παλαιότερες μελέτες σε συνολικό δείγμα 112.267 ατόμων.

Έπειτα από διεξοδική ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο μεσημεριανός ύπνος συνδέεται με 13-19% αυξημένες πιθανότητες υπέρτασης.

Ωστόσο, η συσχέτιση εξασθένησε όταν οι ερευνητές αξιολόγησαν το σύντομο βραδινό ύπνο σε άτομα που εργάζονται σε βραδινές βάρδιες. Μία εκ των μελετών που αναλύθηκαν αφορούσε εργαζόμενους σε βραδινή βάρδια που συνήθιζαν να κοιμούνται για λίγο το βράδυ και για τα άτομα αυτά ο κίνδυνος υπέρτασης φάνηκε να είναι μειωμένος κατά 21%.

Σύμφωνα με τον Wisit Cheungpasitporn, νεφρολόγο της Mayo Clinic που ηγήθηκε της μελέτης, θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου ή άλλοι παράγοντες (διατροφή, γυμναστική, υποκείμενες παθήσεις) επηρεάζουν τον κίνδυνο υπέρτασης.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2024: Η υγεία μου, δικαίωμά μου

7 Απριλίου 2024: ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γιορτάζει την 76η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 

ΥΓΕΙΑ

6 τρόποι με τους οποίους η άσκηση συμβάλει στην αύξηση της libido

Η άσκηση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη σεξουαλική επιθυμία

Προτεινόμενα

CELEBS

Τάνια Τσανακλίδου: Το συγκινητικό «αντίο» στον Γιάννη Φέρτη

Ο ηθοποιός είχε χωρίσει την πρώτη σύζυγό του για τα μάτια της ερμηνεύτριας

DO IT YOURSELF

Τα beauty secrets της Emma Watson που έγινε μόλις 34 ετών

5 συνήθειες ομορφιάς της Emma Watson που αξίζει να υιοθετήσεις

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 16 Απριλίου

Ζήστε την κάθε στιγμή σαν να είναι μοναδική και αναντικατάστατη