Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Γιατί τα χέρια μου είναι κόκκινα;

3 πράγματα που αποκαλύπτουν τα χέρια σου για την υγεία σου


Φύλλις Νικολάου

Ενδεχομένως, η χειρομαντεία και οι προβλέψεις για το μέλλον σου να μη σε απασχολούν ιδιαίτερα, αλλά τα χέρια και τα δάχτυλά σου μπορεί να κρύβουν πρώιμα σημάδια σοβαρών ασθενειών. Οι περισσότεροι γιατροί, μάλιστα, εξετάζουν τα χέρια, γιατί δίνουν στοιχεία και πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας σου και συγκεκριμένα για τη λειτουργία του κυκλοφορικού, των ορμονών και του θυρεοειδούς αδένα. Παρακάτω θα βρεις 3 πράγματα που μπορεί να αποκαλύψουν τα χέρια σου για τη συνολική σου υγεία. 

1. Παλάμες γεμάτες κοκκινίλες

Γιατί τα χέρια μου είναι κόκκινα; Μας ρωτάς... Εκ πρώτης όψεως, οι κόκκινες παλάμες μπορεί να οφείλονται στο γεγονός ότι το παράκανες με κάποια χειρωνακτική εργασία ή ήσουν θύμα κάποιου μικροατυχήματος (π.χ. έπλυνες ρούχα στο χέρι ή έπιασες κάποιο ζεστό σκεύος). Αλλά αν το χαρακτηριστικό χρώμα τους παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να υποφέρεις από ερύθημα παλάμης. Το τελευταίο μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας ηπατικής ασθένειας και συγκεκριμένα κίρρωσης ή μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος. Από αυτήν τη μοίρα εξαιρούνται οι εγκυμονούσες, καθώς οι κοκκινίλες στις παλάμες τους συνήθως προκαλούνται από την αυξημένη ροή του αίματος στα όργανά τους κατά τη διάρκεια της κύησης.

Πού οφείλονται: Εφόσον υποστεί κάποιου είδους φλεγμονή, το συκώτι αρχίζει σταδιακά να μη λειτουργεί σωστά, μιας και δεν είναι σε θέση να αποβάλει εξίσου αποτελεσματικά τις τοξίνες από το σώμα μας. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί ένα πλεόνασμα ορμονών, το οποίο, με τη σειρά του, διαστέλλει εμφανώς τα αιμοφόρα αγγεία των χεριών και των ποδιών.

Τι να κάνεις: Ψάξε για άλλα συμπτώματα ηπατικής δυσλειτουργίας -ειδικά αν τα πόδια και η κοιλιά σου είναι συνεχώς πρησμένα και νιώθεις συνεχώς κουρασμένη- σε συνεργασία πάντα με το γιατρό σου. Ο τελευταίος θα εξετάσει τα χέρια και τα πόδια σου και, εφόσον συντρέχει λόγος ανησυχίας, πιθανότατα να χρειαστεί να αξιολογήσει τα επίπεδα της μπιλιρουμπίνης αλλά και των ηπατικών ενζύμων, ώστε να κάνει τη σωστή διάγνωση.

2. Μακριά δάχτυλα

Κι όμως, το μήκος των δαχτύλων σχετίζεται με τις πιθανότητες που έχεις να εμφανίσεις συγκεκριμένες παθήσεις. Για παράδειγμα, συνήθως οι παράμεσοι των αντρών είναι μακρύτεροι από τους δείκτες τους, ενώ στα γυναικεία χέρια παρατηρείται το ακριβώς αντίθετο. Οι γυναίκες λοιπόν που ακολουθούν το «αντρικό» παράδειγμα κι έχουν μακρύτερους παράμεσους, έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Arthritis and Rheumatism. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι η οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα είναι πιο συχνή στους άντρες αλλά και στις γυναίκες που έχουν ψηλούς παράμεσους, με τα συμπτώματα να εκδηλώνονται πιο έντονα στις δεύτερες. Παράλληλα, άλλα ερευνητικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι μακρύτεροι δείκτες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Πού οφείλονται: Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς ποια είναι η πηγή του κακού. Πιστεύουν όμως ότι το μήκος των δαχτύλων επηρεάζεται από την έκθεση του εμβρύου στις διακυμάνσεις της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων όσο είναι στη μήτρα. Οι μακρύτεροι παράμεσοι δείχνουν μεγαλύτερη προγεννητική έκθεση στην τεστοστερόνη, ενώ οι δείκτες υποδηλώνουν μεγαλύτερη έκθεση στα οιστρογόνα. Κι επειδή ο καρκίνος του μαστού πυροδοτείται από την αυξημένη έκκριση οιστρογόνων φαίνεται ότι σχετίζεται και με το μήκος των δεικτών. Σε ό,τι αφορά την οστεοαρθρίτιδα, οι επιστήμονες δεν έχουν βρει ακόμη κάποια ξεκάθαρη ερμηνεία. Είναι ωστόσο πιθανόν η λύση του μυστηρίου να βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο οι ορμόνες επηρεάζουν την ανάπτυξη των οστών. 

Τι να κάνεις: Αν έχεις μεγάλους παράμεσους, καλό είναι να προσέχεις τον πόνο στις αρθρώσεις (ειδικά στα γόνατα). Σε περίπτωση τραυματισμού, ζήτησε τη συμβουλή κάποιου ειδικού. Επίσης, ανάλογα με την ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό σου, μην αμελείς τον ετήσιο υπέρηχο στήθους ή τη μαστογραφία.

3. Κίτρινα νύχια

Κάτω από κανονικές συνθήκες, όταν πιέζεις ελαφρά τα νύχια σου, εκείνα ασπρίζουν, ενώ όταν αφαιρείς την πίεση από αυτά, ξαναπαίρνουν το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα τους. Τα νύχια που παραμένουν λευκά για περισσότερο από ένα λεπτό από τη στιγμή που τα πιέσεις ή έχουν συνεχώς ωχρή όψη, ίσως αποτελούν ένδειξη σιδηροπενικής αναιμίας. 

Πού οφείλονται: Η σιδηροπενική αναιμία, ή αλλιώς η έλλειψη σιδήρου, προκαλεί αυτό το φαινόμενο, επειδή δεν υπάρχει αρκετός και ικανός αριθμός κόκκινων αιμοσφαιρίων στο αίμα. Η χρόνια έλλειψη σιδήρου, δε, μπορεί να προκαλέσει αλλαγή του σχήματος των νυχιών προκαλώντας μικρά βαθουλώματα στην επιφάνειά τους. Και κάτι ακόμα: μπορείς να καταλάβεις αν πράγματι η αναιμία είναι υπαίτια για την κίτρινη όψη των νυχιών σου αν η βάση τους φαίνεται αποχρωματισμένη και οι άκρες τους είναι ιδιαίτερα εύθραυστες. 

Τι να κάνεις: Η έλλειψη σιδήρου συνδέεται με το αίσθημα κούρασης ή, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, με καρδιακά προβλήματα, οπότε καλό είναι να συμβουλευτείς το γιατρό σου σε περίπτωση που ανησυχείς ότι ο σίδηρός σου έχει πέσει χαμηλά. Μπορείς να την αντιμετωπίσεις μέσω μικρών αλλαγών στη διατροφή σου αυξάνοντας την κατανάλωση πλούσιων σε σίδηρο τροφών (όπως είναι το κόκκινο κρέας, το σπανάκι κι άλλα σκουρόχρωμα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί). Ωστόσο, ο γιατρός σου πιθανότατα να σου χορηγήσει κάποιο ειδικό συμπλήρωμα σιδήρου. Για να μεγιστοποιήσεις την απορρόφησή του, καλό είναι να παίρνεις παράλληλα και βιταμίνη C.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

Προτεινόμενα

ΣΠΙΤΙ

6 απλοί τρόποι για να ομορφύνεις την κουζίνα σου

Δεν χρειάζεται κόπο, αλλά τρόπο!

FASHION NEWS

Ο Alessandro Michele νέος creative director του οίκου Valentino

Η ανακοίνωση του εμβληματικού οίκου βάζει τέλος στις φήμες που τον ήθελαν εδώ και καιρό να αναλαμβάνει το τιμόνι του