Η περίοδός σου... άργησε; Σε ΑΥΤΑ μπορεί να οφείλεται η καθυστέρηση - AllYou.gr

Search

Η περίοδός σου... άργησε; Σε ΑΥΤΑ μπορεί να οφείλεται η καθυστέρηση

5 συνήθεις ύποπτοι! 

> ΥΓΕΙΑ ::
20 Ιουλίου 2016

Ο φυσιολογικός κύκλος των 28 ημερών είναι λίγο – πολύ σταθερός κάθε μήνα, με μικρές αποκλίσεις σε κάθε γυναίκα της τάξης των 2 ή 3 ημερών. Τυχαίνει ωστόσο μέσα στο έτος ένα ποσοστό γυναικών να διαμαρτύρεται για ξαφνική καθυστέρηση ή και απώλεια περιόδου, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος ή παθολογία. Ακόμη ενδέχεται η περίοδος να παρουσιάζει διαφορές στην ποσότητα ή το χρώμα του αίματος, καθώς και στη διάρκεια της.

Τι μπορεί λοιπόν να φταίει αν αποκλειστεί το ενδεχόμενο της εγκυμοσύνης;

Στρες: Οι έντονοι ρυθμοί της ζωής, η πίεση της δουλειάς ή κάποιο δυσάρεστο γεγονός, μπορεί να προκαλέσουν άγχος και ένταση το οποίο έχει άμεσο αντίκτυπο στον κύκλο της γυναίκας. Ωστόσο αυτός ο παράγοντας είναι αρκετά γενικευμένος και δε θα πρέπει οποιαδήποτε διαταραχή να αποδίδεται ελαφρά τη καρδία στο στρες χωρίς πρώτα να αποκλειστούν άλλοι – ενδεχομένως σοβαρότεροι- λόγοι.

Ορμονικές Διαταραχές: Ιδιαίτερα πολυσύνθετο θέμα, τα ορμονικά προβλήματα μπορεί να οφείλονται σε διαταραχές του Θυρεοειδούς αδένα ή σε Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS). Παθήσεις όπως Υποθυρεοειδισμός ή υπερθυρεοειδισμός που επηρεάζουν τις θυρεοειδικές ορμόνες  είναι πιθανό αίτιο διαταραχής της περιόδου. Το Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών σχετίζεται με δημιουργία πολλών μικρών κύστεων στις ωοθήκες, υπερπαραγωγή ανδρογόνων (ανδρικές ορμόνες) που επηρεάζουν την περιοδικότητα της ωοθυλακιορρηξίας. Άλλα συμπτώματα του συνδρόμου τα οποία μπορεί να συνυπάρχουν είναι η ακμή, το λιπαρό δέρμα, η αυξημένη τριχοφυΐα (πχ στην πλάτη), η αύξηση του βάρους και πολλές φορές αντίσταση στην ινσουλίνη. Η συχνότητα των πολυκυστικών ωοθηκών είναι γύρω στο 20% ενώ μόνο το 7% αυτών εμφανίζουν την βαρύτερη μορφή που είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Μεταβολές στο βάρος: Οποιαδήποτε σημαντική αυξομείωση του βάρους – είτε χάσετε είτε πάρετε κιλά- μπορεί να δημιουργήσει ανωμαλίες στον κύκλο σας. Ειδικότερα η μεγάλης έντασης άσκηση (σε επίπεδο πρωταθλητισμού), η άστατη και ανθυγιεινή διατροφή ή κάποια εξαντλητική δίαιτα  ενδέχεται να μεταβάλουν την αναλογία μυικού ιστού / λιπώδους ιστού και να προκαλέσουν άστατες περιόδους. Είναι γεγονός ότι στις υπέρβαρες γυναίκες  διαταράσσεται ο άξονας υποθαλάμος-υπόφυση-ωοθήκες, διατρέχουν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο για διαταραχές της ωορρηξίας, έχουν υψηλότερες πιθανότητες για Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και συνεπώς υψηλό κίνδυνο υπογονιμότητας.

Μετακινήσεις: Τα ταξίδια – ιδιαίτερα τα πολύωρα και μακρινά αεροπορικά – και η αλλαγή του περιβάλλοντος έχει παρατηρηθεί να επηρεάζει και τον έμμηνο κύκλο, ο οποίος επανέρχεται στα φυσιολογικά όταν  ο οργανισμός συνηθίσει στις νέες κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες.

Φάρμακα: Επίπτωση στην κανονικότητα της περιόδου μπορεί να έχουν και ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα όπως αντισυλληπτικά (μέχρι να ρυθμιστεί ο κύκλος), στεροειδή κ.α.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

ΕΓΩ

Να γιατί ήρθε η ώρα να μάθεις να μιλάς ισπανικά

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι ξένες γλώσσες έχουν ευεργετική επίδραση και στην προσοχή μας.
ΠΑΙΔΙ

Πως να προστατεύσεις το παιδί σου από το bullying

Σχολικός και κοινωνικός εκφοβισμός και πως αντιμετωπίζεται.
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Μύθοι και αλήθειες για τα κιλά στην εγκυμοσύνη

Ποια είναι η συνιστώμενη πρόσληψη βάρους και τι κίνδυνοι υπάρχουν όταν το νούμερο στη ζυγαριά, ανεβαίνει εντυπωσιακά.
FASHION NEWS

6 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το φετινό show της Victoria’s Secret

Οι πιο όμορφες γυναίκες του κόσμου έφτασαν μέχρι το Παρίσι, για να περπατήσουν στο μοναδικό αυτό show!
BEAUTY TIPS

3 λάθη που κάνεις στα σγουρά μαλλιά σου όταν τα ισιώνεις

Έτσι θα κάνεις το ίσιωμα παιχνιδάκι.
ΕΓΩ

Το τρικ που θα σε απαλλάξει από τις ενοχές σου

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι μπορείς να διώξεις τις Ερινύες σε λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα.