Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Ροχαλητό: πώς αντιμετωπίζεται;

Ροχαλητό τέλος μ' αυτές τις τεχνικές 


Μαρία Μυλωνά

Το ροχαλητό είναι μια διαταραχή του ύπνου, που επηρεάζει το 40 τοις εκατό των ανδρών και το 25 τοις εκατό των γυναικών. Οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο ροχαλητό. Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων ηλικίας 55 - 84 ετών ροχαλίζουν.

Οι συμβουλές που ακολουθούν μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε πιο ανάλαφρα.

1. Κοιμηθείτε στο ένα πλευρό

Είναι πιο πιθανό να ροχαλίζετε όταν κοιμόσαστε ανάσκελα, αλλά και όταν κοιμόσαστε μπρούμυτα γιατί πιέζετε το στομάχι σας και αυτό είναι δημιουργεί στρες στον αυχένα.

2. Χάστε βάρος

Το υπερβολικό σωματικό βάρος, ειδικά γύρω από το λαιμό, ασκεί πίεση στους αεραγωγούς, με αποτέλεσμα να ροχαλίζετε.

3. Αποφύγετε το αλκοόλ και τα ηρεμιστικά

Τόσο το αλκοόλ όσο και τα υπνωτικά χάπια μπορούν να καταστείλλουν το κεντρικό νευρικό σας σύστημα και να χαλαρώσουν τους μυς του λαιμού και το σαγόνι σας, κάνοντας πιο πιθανό το ροχαλητό. Οι ουσίες αυτές είναι επίσης γνωστό ότι συμβάλλουν στην άπνοια του ύπνου, μια επικίνδυνη κατάσταση που έχει συνδεθεί με την καρδιαγγειακή νόσο. Και δεν θα πρέπει ποτέ, μα ποτέ να τα χρησιμοποιείτε μαζί.

4. Φροντίστε τις αλλεργίες σας

Οι χρόνιες αναπνευστικές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν ροχαλητό αναγκάζοντας τους πάσχοντες να αναπνέουν από το στόμα τους ενώ κοιμούνται. Λαμβάνοντας ένα αντιισταμινικό λίγο πριν τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει. Εάν η μύτη σας είναι μπουκωμένη, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα σπρέι, φυσιολογικό ορό ή έναν υγραντήρα.

5. Κόψτε το τσιγάρο

Ο καπνός βλάπτει το αναπνευστικό σύστημα.

6. Ανυψώστε το κεφάλι σας

Αν ανυψώσετε το κεφάλι σας, μπορείτε να αποφορτίσετε τους αεραγωγούς,  καθιστώντας ευκολότερη την αναπνοή. Σηκώστε το κεφάλι του κρεβατιού με την τοποθέτηση βιβλίων κάτω από τις θέσεις του κρεβατιού, ή στηρίξτε το πάνω μέρος του σώματος σας (όχι μόνο το κεφάλι σας) με μαξιλάρια.

7. Πιείτε μια γουλιά λάδι

Δοκιμάστε λίγο πριν πέσετε για ύπνο να πιείτε μια γουλιά ελαιόλαδο. Αυτό ενδέχεται να σας σώσει, όπως εξηγούν οι ειδικοί, καθώς το ελαιόλαδο βοηθάει τους μαλακούς ιστούς του λαιμού να παραμείνουν ελαστικοί όλο το βράδυ (και τον αέρα να κυκλοφορεί πιο αθόρυβα ανάμεσά τους) μειώνοντας το ροχαλητό.

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

 

 

Ροχαλητό ΤΕΛΟΣ με αυτούς τους 8 τρόπους

Το ροχαλητό είναι μια πολύ ενοχλητική συνήθεια, όχι μόνο για εσάς αλλά και για όποιον κοιμάται δίπλα σας. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσετε το ροχαλητό – οι παρακάτω είναι όλοι τους προτεινόμενοι από ειδικούς.

1. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και φαρμάκων που μειώνουν την αναπνοή, όπως υπνωτικά και ηρεμιστικά.

2. Φροντίστε το βραδινό σας γεύμα να είναι ελαφρύ και προσπαθήστε να έχετε φάει τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν τον ύπνο.

3. Κάνετε μια ήπιας μορφής άσκηση. Η τόνωση των μυϊκών ομάδων βελτιώνει, μεταξύ άλλων, και το αναπνευστικό σύστημα, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης ροχαλητού και άπνοιας.

4. Διατηρήστε το σωματικό σας βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα.

5. Κόψτε το κάπνισμα. Εάν το σκέφτεστε έτσι κι αλλιώς, τώρα έχετε έναν ακόμη κίνδυνο αφού οι καπνιστές συνήθως ροχαλίζουν πιο δυνατά εξαιτίας φλεγμονών στους αεραγωγούς.

6. Φροντίστε στο δωμάτιό σας να υπάρχουν τα σωστά επίπεδα υγρασίας. Αν και στην Ελλάδα το κλίμα γενικά είναι υγρό, οι συσκευές θέρμανσης και ψύξης (καλοριφέρ, air-condition) ξηραίνουν τον αέρα. Ο ξηρός αέρας προκαλεί περισσότερες συσπάσεις του λάρυγγα και άρα ροχαλητό.

7. Επειδή το ροχαλητό μπορεί να οφείλεται σε αναπνευστικά προβλήματα καλό είναι να απευθυνθείτε σε ειδικό (ΩΡΛ ή πνευμονολόγο) αν το πρόβλημά σας είναι έντονο.

8. Δοκιμάστε τα ειδικά προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Στις περισσότερες περιπτώσεις βοηθούν την κατάσταση ανοίγοντας του αεραγωγούς.

 

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

Προτεινόμενα

CELEBS

Κατερίνα Λιόλιου: H ηλικία και οι καλεσμένοι στο πάρτι γενεθλίων της

Η εμφάνιση με πράσινο φόρεμα- κιμονό και σανδάλια

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα