3 οφέλη που (μάλλον) δεν ήξερες ότι έχει ο ύπνος - AllYou.gr

Search

3 οφέλη που (μάλλον) δεν ήξερες ότι έχει ο ύπνος

Ενώ εσύ κοιμάσαι, η υγεία σου βελτιώνεται, τονίζουν οι επιστήμονες.

> ΥΓΕΙΑ ::
08 Σεπτεμβρίου 2016

Μπορεί να ανήκεις στις αμετανόητες ξενύχτησες και να αυτοαποκαλείσαι «κουκουβάγια», αλλά οι ειδικοί του ύπνου υπογραμμίζουν ότι δεν πρέπει να διαπραγματευόμαστε τις ώρες του ύπνου μας. Για να μας πείσουν μάλιστα, μας δίνουν και μια πολύ καλή λίστα με επιχειρήματα για να μην τολμά κανείς να σε… κακοχαρακτηρίσει ως «υπναρού», «συνέχεια κοιμωμένη» ή «ξενέρωτη» επειδή φροντίζεις να πέφτεις στο κρεβάτι για τουλάχιστον 7-9 ώρες. Εξάλλου, αυτή η  διάρκεια ύπνου θα σε γεμίσει ενέργεια, θα μειώσει το στρες και θα σου προσφέρει ακόμη τα ακόλουθα:

1. Λιγότερα κρυολογήματα. Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες την ημέρα είναι 3 φορές πιο επιρρεπείς στα κρυολογήματα, σύμφωνα με μελέτη από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Τζαμάικας. Κι αυτό γιατί ο ύπνος απλά ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενώ τα συνεχόμενα ανήσυχα βράδια το εξασθενούν.

2. Καλύτερη σιλουέτα. Οι ερευνητές του Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον μας προτείνουν να κλείνουμε τα μάτια για τουλάχιστον 7 ώρες προκειμένου να αποκτήσουμε την ιδανική περιφέρεια μέσης ή αλλιώς τον κατάλληλο δείκτη μάζας σώματος. Για την ιστορία ο τελευταίος αγγίζει το 24,8  και είναι κατά μέσο όρο 2 πόντους χαμηλότερος στα άτομα που επιλέγουν να πουν «Ζζζζ» για τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα συγκριτικά με εκείνα που κοιμούνται κατά μέσο όρο 4-5 ώρες. Η εξήγηση: Αν κοιμάσαι λίγες ώρες, ο οργανισμός σου αποσυντονίζεται, το ίδιο και το ίδιο παθαίνουν και οι ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξή σου.

3. Μειωμένο κίνδυνο διαβήτη και καρδιόπαθειας. Είναι γνωστό ότι η έλλειψη ύπνου συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την αρτηριακή πίεση και επηρεάζει το μεταβολισμό της γλυκόζης. Πρόφατη έρευνα έδειξε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης μεταξύ των ατόμων που στερούνται τον ύπνο  είναι 500 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με εκείνους που κοιμούνται τουλάχιστον 6 ώρες κάθε βράδυ. Τα ίδια άτομα, μάλιστα, διατρέχουν 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν διαβήτη.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!