Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Πονάει η μέση σου; Αυτοί είναι οι 4 βασικοί ύποπτοι

Μάθε τα πάντα για τους «αθόρυβους» εχθρούς που μπορεί να σού προκαλέσουν πρόβλημα.


Φύλλις Νικολάου

Τουλάχιστον 70% του παγκόσμιου πληθυσμού ξεκινά την ημέρα του με την ατάκα «Πονάει η μέση μου», σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα. Κι ενώ προηγούμενες μελέτες υποδείκνυαν την ηλικία και τη σωματική καταπόνηση ως βασικούς ενόχους για αυτά τα παγκόσμια πρωινά παράπονα,  οι ειδικοί της Κλινικής Mayo έρχονται να προσθέσουν στη λίστα μας 4 ακόμα υποψήφιους «κατηγορούμενους». Πιο συγκεκριμένα:  


1. Η έλλειψη βιταμίνης D. Ο χρόνιος πόνος στη μέση σε ασθενείς, οι οποίοι δεν έχουν υποστεί κάποιο τραυματισμό ή ασθένεια, συχνά οφείλεται σε ανεπαρκή πρόσληψη βιταμίνης D, μας ενημερώνου οι ειδικοί. Το χαμηλότερο σημείο της μέσης είναι πολύ ευάλωτο σε ό,τι σχετίζεται με την υγεία των οστών, η οποία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τα υπάρχοντα επίπεδα της βιταμίνης D.


2. Δεν είσαι πολύ «τακτική». Τι εννοούμε με αυτό; Ότι αν πάσχεις έστω και από ελαφριά δυσκοιλιότητα, τα πρηξίματα του εντέρου έχουν αντίκτυπο και χαμηλά στη μέση – μια κατάσταση που χειροτερεύει όσο πιο μόνιμη γίνεται η κατάσταση αυτή. Πιες περισσότερο νερό, κατανάλωσες τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ασκήσου προκειμένου να «χτυπήσεις» τον εχθρό.


3. Είσαι συνέχεια… στα κάγκελα. Η διάθεσή σου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο πώς το σώμα σου προσεγγίζει τον πόνο. Για παράδειγμα, αν είσαι στρεσαρισμένη, είναι πολύ πιθανό όλο αυτό να ξεσπάσει σε πόνο στην πλάτη και τη μέση, ενώ αν η ψυχική σου κατάσταση δεν είναι καλή, ο πόνος γίνεται πιο έντονος. 


4. Ενδέχεται να έχεις (μη διαγνωσμένη) σκολίωση ή να μην πίνεις το γάλα σου. Ένα μικρό και όχι τόσο εμφανές πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη ή η έλλειψη ασβεστίου καθώς μεγαλώνεις, μπορεί να δημιουργήσουν το πρόβλημα. Πάντως, η διάγνωση στους ενήλικες δεν είναι και τόσο εύκολη, καθώς ο γιατρός καλείται να εξακριβώσει αν ο πόνος προέρχεται από σκολίωση, δισκοπάθεια ή κάποιο τραυματισμό.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

Προτεινόμενα

CELEBS

Σκοτ Ντίσικ: Κραυγή βοήθειας μετά τη δραματική απώλεια κιλών με Ozempic

Το σκεύασμα που κάνει θραύση μεταξύ των celebrities

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το πόδι του έσπασε ο Kid Cudi μετά την πτώση του από τη σκηνή του Coachella 2024

Ο rapper μπήκε τελευταία στιγμή στο line-up του δημοφιλούς φεστιβάλ για να εμφανιστεί το δεύτερο Σαββατοκύριακό του

CELEBS

Πέθανε διάσημη TikToker – Ήταν μόλις 29 ετών

Ήταν πρωταγωνίστρια στη σειρά Club Rat