Πόσο είναι το ιδανικό σωματικό λίπος; - AllYou.gr

Search

Πόσο είναι το ιδανικό σωματικό λίπος;

Tα φυσιολογικά επίπεδα σωματικού λίπους διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς και μεταξύ ατόμων διαφορετικών ηλικιών.

> ΥΓΕΙΑ ::
08 Σεπτεμβρίου 2016

Το σωματικό λίπος, αν και θεωρείται από πολλούς ως περιττό ή «άχρηστο», στην πραγματικότητα είναι σε ένα βαθμό απαραίτητο, καθώς συμμετέχει σε σημαντικές βιολογικές διεργασίες του οργανισμού. Ειδικότερα, η λιπώδης μάζα σώματος χρησιμεύει -μεταξύ άλλων- στην αποθήκευση ενέργειας, τη φυσιολογική λειτουργία οργάνων όπως ο εγκέφαλος, το νευρικό σύστημα, ο μυελός των οστών και οι κυτταρικές μεμβράνες, τη σύνθεση και έκκριση ορμονών, την προστασία των οργάνων και ιστών του σώματος και την αναπαραγωγική διαδικασία.


Από την άλλη, αυτό που είναι περιττό και δυνητικά «επικίνδυνο» είναι το υπερβάλλον σωματικό λίπος, η αυξημένη δηλαδή εναπόθεση λίπους στο σώμα, η οποία προκύπτει από τη μακροχρόνια διατήρηση θετικού ενεργειακού ισοζυγίου, κατά το οποίο η ενεργειακή πρόσληψη υπερβαίνει την ενεργειακή δαπάνη. Είναι γνωστό πως η αυξημένη συσσώρευση λίπους, που οδηγεί στην εμφάνιση υπέρβαρου και παχυσαρκίας, αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση διαφόρων χρόνιων νοσημάτων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης και πολλές μορφές καρκίνου.


Ποιες είναι όμως οι φυσιολογικές τιμές για το ποσοστό σωματικού λίπους και πώς μπορούμε να το προσδιορίσουμε; Τα φυσιολογικά επίπεδα σωματικού λίπους διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς και μεταξύ ατόμων διαφορετικών ηλικιών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, οι επιθυμητές τιμές για το ποσοστό σωματικού λίπους, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία, διαμορφώνονται ως εξής:

somatikolipos.jpg

Όσον αφορά στον προσδιορισμό του, ο πιο απλός τρόπος περιλαμβάνει τη λεγόμενη λιπομέτρηση, η οποία πραγματοποιείται από ειδικούς με χρήση κατάλληλου εξοπλισμού. Η όλη διαδικασία διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και απαιτεί μια απλή προετοιμασία από την πλευρά του εξεταζόμενου. 
 

Πηγή: neadiatrofis.gr

Hot αυτή τη στιγμή!

ΑΣΚΗΣΗ

Η λιχουδιά που θα σε βοηθήσει να αποδίδεις καλύτερα στις προπονήσεις

Υπάρχει κάτι γευστικό που μπορεί να βοηθήσει τα πόδια σου να τρέχουν γρηγορότερα!
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Είναι οι γυναίκες πιο ευτυχισμένες από τους άντρες;

Tι γένος έχει η ευτυχία; Την απάντηση δίνει - φυσικά - η επιστήμη.
ΕΓΩ

Τι είναι το ψυχολογικό hangover και πως να το ξεπεράσεις

Οδηγίες αντιμετώπισης μιας γνώριμης κατάστασης, για εσένα που είσαι εσωστρεφής.
DO IT YOURSELF

Πώς να εφαρμόσεις σωστά το glitter στα χείλη

H πιο hot τάση και πώς να την εφαρμόσεις, χωρίς να τα κάνεις όλα άνω- κάτω!
BEAUTY TIPS

3 λάθη που κάνεις όταν χρησιμοποιείς το σίδερο για μπούκλες

Ήρθε η ώρα για ένα βασικό μάθημα ομορφιάς!
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Να πόσα αυγά μπορείς να τρως την εβδομάδα

Μάθε τι προτείνουν οι ειδικοί και πως μπορείς να χάσεις βάρος βάζοντας τα αυγά στη διατροφή σου.