Πόσο είναι το ιδανικό σωματικό λίπος; - AllYou.gr

Search

Πόσο είναι το ιδανικό σωματικό λίπος;

Tα φυσιολογικά επίπεδα σωματικού λίπους διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς και μεταξύ ατόμων διαφορετικών ηλικιών.

> ΥΓΕΙΑ ::
08 Σεπτεμβρίου 2016

Το σωματικό λίπος, αν και θεωρείται από πολλούς ως περιττό ή «άχρηστο», στην πραγματικότητα είναι σε ένα βαθμό απαραίτητο, καθώς συμμετέχει σε σημαντικές βιολογικές διεργασίες του οργανισμού. Ειδικότερα, η λιπώδης μάζα σώματος χρησιμεύει -μεταξύ άλλων- στην αποθήκευση ενέργειας, τη φυσιολογική λειτουργία οργάνων όπως ο εγκέφαλος, το νευρικό σύστημα, ο μυελός των οστών και οι κυτταρικές μεμβράνες, τη σύνθεση και έκκριση ορμονών, την προστασία των οργάνων και ιστών του σώματος και την αναπαραγωγική διαδικασία.


Από την άλλη, αυτό που είναι περιττό και δυνητικά «επικίνδυνο» είναι το υπερβάλλον σωματικό λίπος, η αυξημένη δηλαδή εναπόθεση λίπους στο σώμα, η οποία προκύπτει από τη μακροχρόνια διατήρηση θετικού ενεργειακού ισοζυγίου, κατά το οποίο η ενεργειακή πρόσληψη υπερβαίνει την ενεργειακή δαπάνη. Είναι γνωστό πως η αυξημένη συσσώρευση λίπους, που οδηγεί στην εμφάνιση υπέρβαρου και παχυσαρκίας, αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση διαφόρων χρόνιων νοσημάτων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης και πολλές μορφές καρκίνου.


Ποιες είναι όμως οι φυσιολογικές τιμές για το ποσοστό σωματικού λίπους και πώς μπορούμε να το προσδιορίσουμε; Τα φυσιολογικά επίπεδα σωματικού λίπους διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς και μεταξύ ατόμων διαφορετικών ηλικιών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, οι επιθυμητές τιμές για το ποσοστό σωματικού λίπους, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία, διαμορφώνονται ως εξής:

somatikolipos.jpg

Όσον αφορά στον προσδιορισμό του, ο πιο απλός τρόπος περιλαμβάνει τη λεγόμενη λιπομέτρηση, η οποία πραγματοποιείται από ειδικούς με χρήση κατάλληλου εξοπλισμού. Η όλη διαδικασία διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και απαιτεί μια απλή προετοιμασία από την πλευρά του εξεταζόμενου. 
 

Πηγή: neadiatrofis.gr

Hot αυτή τη στιγμή!

ΕΓΩ

Ακόμη ένας πολύ καλός λόγος να σκάσεις ένα χαμόγελο

Αμερικανική έρευνα υποστηρίζει ότι το γέλιο σου δεν συνδέεται μόνο με το ταμπεραμέντο σου.
DO IT YOURSELF

3 ενδυματολογικές φόρμουλες για κάθε εορταστικό πάρτυ

Προγραμμάτισε από τώρα την εορταστική σου γκαρνταρόμπα για πάντα επιτυχημένες εμφανίσεις!
BEAUTY TIPS

Τα απαραίτητα προϊόντα μακιγιάζ για την εορταστική περίοδο

Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν, εσύ ακόμη να προετοιμαστείς;
ΕΓΩ

Το τρικ για να τελειώνεις τις δουλειές σου γρηγορότερα

Να πως θα καταφέρεις να ολοκληρώσεις περισσότερα πράγματα μέσα στη μέρα.
STREET STYLE

Αυτά είναι τελικά τα πιο άνετα ρούχα όταν ταξιδεύεις

Ταξιδεύεις; Σου υποσχόμαστε ότι με αυτά τα ρούχα θα είσαι άνετη και στιλάτη, σε όλο το ταξίδι!
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Το μόνο προϊόν που θα χρειαστείς για ένα φυσικό μακιγιάζ

Αυτό το προϊόν μακιγιάζ έχει διπλή χρήση και συμφέρει!