Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνεις κάθε φορά που πας στο μπάνιο

Προσοχή, προσοχή. Αυτή η συνήθεια μπορεί να αποβεί καταστροφική για την υγεία σου.


Φύλλις Νικολάου

Μπορεί με το έτερον σου ήμισυ να έχεις εξαντλήσει το debate σχετικά με το αν πρέπει να αφήνει το καπάκι της τουαλέτας ανοιχτό ή κλειστό (διαμάχη γνωστή και ως «ο πόλεμος της τουαλέτας» ), νέα έρευνα όμως έρχεται να βάλει οριστικό τέλος σε αυτό δικαιώνοντας μάλιστα τους … κλειστούς τύπους. Συγκεκριμένα, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όταν τραβάμε το καζανάκι με το καπάκι της τουαλέτας ανοιχτό, τότε σηκώνεται ένα νέφος βακτηρίων που εγκαθίσταται στις παρακείμενες επιφάνειες.

Η μελέτη διενεργήθηκε από τους μικροβιολόγους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Λήντς και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Infectious Diseases.

 Σε αυτήν, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αποστειρωμένες λεκάνες και στη συνέχεια τοποθέτησαν σε αυτές περιτώμματα μολυσμένα με το κλωστηρίδιο Difficile, ένα επικίνδυνο βακτήριο το οποίο μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες τράβηξαν το καζανάκι κάθε τουαλέτας με το καπάκι ανοιχτό διαπιστώνοντας ότι το βακτήριο εκτοξευόταν 25 εκατοστά πάνω από το κάθισμα της λεκάνης με αποτέλεσμα να πέφτει στις γύρω επιφάνειες. Το βακτήριο μάλιστα αποδείχθηκε ιδιαιτέρως… επίμονο μιας και παρέμενε ενεργό στην επιφάνεια τους καθίσματος για 1,5 ώρα. Επιπλέον, σε αυτό το διάστημα είχε καταφέρει να μεταναστεύσει στο πάτωμα αλλά και τους κοντινούς στις λεκάνες νιπτήρες.

Όταν, όμως, οι επιστήμονες επανέλαβαν το πείραμα με κλειστά καπάκια το βακτήριο εντοπίστηκε αποκλειστικά μόνο στα καπάκια, ενώ δε βρέθηκε κανένα ίχνος του στο κάθισμα της λεκάνης.

Ποιο είναι το συμπέρασμα λοιπόν; Ότι πρέπει να διατηρείς το καπάκι της τουαλέτας κλειστό –τουλάχιστον όταν τραβάς το καζανάκι. Και φυσικά μην ξεχνάς να πλένεις καλά τα χέρια σου με σαπούνι και νερό προτού εγκαταλείψεις τα (πλέον) ιδιωτικά διαμερίσματα κάθε κτιρίου.  
 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.