Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Μάλλον δεν ήξερες αυτές τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης

Οι επιστήμονες άρουν την απαγόρευση σε 3 ιατρικές περιπτώσεις.


Φύλλις Νικολάου

Οι πολέμιοι της μαριχουάνας υποστηρίζουν ότι αρκούν μερικές τζούρες για να σε μετατρέψουν σε ψυχοπαθή για το υπόλοιπο της ζωής σου. Οι ειδικοί όμως διαφωνούν μαζί τους και ανοίγουν το δρόμο για την νομιμοποίηση της ελεγχόμενης ιατρικής χρήσης της. Γιατί; Πολύ απλά γιατί στα χέρια τους κρατούν επιστημονικές αποδείξεις οι οποίες αποδεικνύουν ότι το «απαγορευμένο φυτό» έχει (και) ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας.

#1. Μειώνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας. Ναι, η μαριχουάνα είναι γνωστή για τα λαίμαργα ξεσπάσματα που προκαλεί. Ωστόσο, έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Obesity υποστηρίζει ότι οι χρήστες της έχουν μειωμένες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και να εμφανίσουν διαβήτη. Συγκεκριμένα, Καναδοί ερευνητές μελέτησαν 700 άτομα, ηλικίας 18-74 ετών) και παρατήρησαν ότι όσοι καπνίζουν μαριχουάνα μια φορά τον μήνα είχαν μικρότερο δείκτη μάζας σώματος, ο οποίος σχετίζεται με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη.

#2. Ανακουφίζει τον πόνο στις αρθρώσεις. Πρόσφατη αμερικανική έρευνα έβαλε κάτω από το μικροσκόπιο 58 άτομα που έπασχαν από ρευματοειδή αρθρίτιδα και στα οποία χορηγήθηκε σκεύασμα το οποίο περιέχει μικρή ποσότητα ινδικής κάνναβης. Μετά από μερικές εβδομάδες, οι ασθενείς δήλωσαν βελτίωση της πρωινής δυσκαμψίας και του πόνου των αρθρώσεων τους, ενώ δεν παρατηρήθηκαν συμπτώματα εξάρτησης. Επιπλέον, νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάλιφαξ υποστηρίζει ότι η κάνναβη ενδέχεται να συμβάλλει στην αποκατάσταση των «τραυματισμένων» αρθρώσεων καταπολεμώντας τις φλεγμονές.

#3. Καταπολεμά τον καρκίνο.  Δύο από τις σημαντικότερες ενώσεις στη μαριχουάνα - η THC (τετραϋδροκανναβινόλη) και η CBD (κανναβιδιόλη)  φαίνεται πώς έχουν ιδιότητες κατά του καρκίνου.  Αυτό υποστηρίζουν οι ειδικοί του Ιατρικού και Ερευνητικού Κέντρου Καλιφόρνια Πασίφικ στο Σαν Φρανσίσκο οι οποίοι, μετά από πειράματα σε ζώα, παρατήρησαν συρρίκνωση των καρκινικών όγκων μετά τη χορήγηση των παραπάνω ουσιών.  Ο επικεφαλής της έρευνας Sean McAllister τονίζει ότι οι παραπάνω ουσίες «αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων και οδηγούν σε προγραμματισμένο θάνατο των καρκινικών κυττάρων, γεγονός το οποίο είναι πολύ σημαντικό, αν θέλουμε να σκοτώσουμε αυτούς τους όγκους.»

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός