Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

3 μύθοι για τον καρκίνο του μαστού

Από την κληρονομικότητα μέχρι την καταλληλότερη πρόληψη. Ώρα να μάθεις την αλήθεια.


Φύλλις Νικολάου

Στην Ελλάδα, κάθε 2,5 ώρες γίνεται η διάγνωση μιας γυναίκας με καρκίνο του στήθους, ενώ κάθε 6 ώρες μια από αυτές πεθαίνει από τη νόσο. Παρόλα αυτά, το ποσοστό της ανακάλυψης καρκίνων του μαστού σε πρώιμο στάδιο είναι πολύ χαμηλότερο, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης στις οποίες ανέρχεται στο 60%. Πού οφείλεται αυτό; Στην ελλιπή πληροφόρηση. Για αυτό και εμείς σήμερα καταρρίπτουμε τρεις από τους πλέον διαδεδομένους μύθους για τον καρκίνο του μαστού:

Μύθος#1: Ο καρκίνος του μαστού είναι κληρονομικός
Κι όμως το 56% των γυναικών πιστεύει ότι η κληρονομικότητα παίζει το σημαντικότερο ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου του μαστού.
Η αλήθεια: Λιγότερο από το 10% των διαγνωσμένων περιπτώσεων οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες. Μάλιστα, παραπάνω από τα 2/3 των γυναικών που πάσχουν δεν ανήκουν στις ομάδες «υψηλού κινδύνου». Σε γενικές γραμμές, η ηλικία παίζει το σημαντικότερο ρόλο στην εμφάνιση της νόσου.

Μύθος#2: Η τακτική αυτοεξέταση θα σε βοηθήσει να τον διαγνώσεις έγκαιρα
38% των γυναικών θεωρεί ότι η αυτοεξέταση στο σπίτι αποτελεί τον καλύτερο τρόπο ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού.
Η αλήθεια: Αν και οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην παραλείπεις την τακτική αυτοεξέταση, είναι γεγονός ότι η μαστογραφία είναι πιο έγκυρος τρόπος για να ανιχνεύσεις έγκαιρα τον καρκίνο του μαστού. Κι αυτό γιατί, η αυτοεξέταση συνήθως καταλήγει σε ψευδή θετικά αποτελέσματα.

Μύθος#3: Η καλή διατροφή αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης κατά της νόσου
70% των γυναικών υποστηρίζει ότι οι πιθανότητες του να νοσήσει από καρκίνο του μαστού περιορίζονται εφόσον ακολουθεί διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης.
Η αλήθεια: Μία 8ετής έρευνα που έγινε σε δείγμα 48.000 γυναικών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σωστή διατροφή δεν αποτελεί αξιόπιστο μέτρο πρόληψης κατά της νόσου. Ωστόσο, αποτελεί ασπίδα ενάντια σε πολλές χρόνιες ασθένειες και άλλους τύπους καρκίνου. Σε γενικές γραμμές, η τακτική άσκηση και η διατήρηση του βάρους σου σε φυσιολογικά επίπεδα περιορίζουν σημαντικά τις πιθανότητες να εμφανίσεις καρκίνο του μαστού.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down 2024: «τέλος τα στερεότυπα»

Η Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down (WDSD), 21 Μαρτίου, γιορτάζεται επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη από το 2012.

Προτεινόμενα

CELEBS

Βασίλης Μπισμπίκης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια με την υγεία του

«Είμαι καρδιακός άνθρωπος. Εννοείται ότι αλλάζω τις συνήθειές μου»

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.