Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Πως αντιμετωπίζεται η ημικρανία από την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική

Πως κάνει ο θεραπευτής τη διάγνωση και ποια η διαδικασία για την ανακούφιση.



Οι ημικρανίες είναι επώδυνες, εξουθενωτικές και ουκ ολίγες φορές συνοδεύονται από ναυτία, έμετο, και ευαισθησία στο φως, τον ήχο και τις μυρωδιές.  Σε ορισμένες περιπτώσεις κρατάνε λίγες ώρες αλλά μπορεί να διαρκέσουν και ημέρες. Στη δυτική ιατρική η αιτία για τις ημικρανίες δεν έχει ακόμα βρεθεί, αλλά μία βασική θεωρία είναι ότι προκαλούνται από σπασμούς στις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο.

Οι κύριες αιτίες που πυροδοτούν τις ημικρανίες είναι το στρες, έντονος θυμός, καταστάσεις σοκ, η έμμηνος ρύση, οι αλλεργίες, ορισμένα είδους φάρμακα ή τρόφιμα (γενικότερη έκθεση σε χημικές ουσίες και τοξίνες), κληρονομικότητα, κόπωση, αυπνίες.

Από την πλευρά της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής, οι ημικρανίες ταξινομούνται και αντιμετωπίζονται σύμφωνα με την γενικότερη κατάσταση του ασθενούς, τη φύση και τη θέση του πόνου, τα γενικότερα συμπτώματα και τον τρόπο ζωής. Όλη η ιατρική αυτή εξέταση, βοηθά το θεραπευτή να κάνει τη διάγνωση, βρίσκοντας σε ποιο μεσημβρινό βρίσκεται η ανισορροπία και να τη διορθώσει.

Η τοπογραφία στις ημικρανίες

Οι ημικρανίες που βρίσκονται στη μία ή και στις δύο πλευρές του κεφαλιού (κρόταφοι) αποδίδονται στο κανάλι του ήπατος και της χοληδόχου κύστης. Η χοληδόχος κύστη σχετίζεται με τη λήψη αποφάσεων και την ικανότητα συγκέντρωσης. Συναισθήματα άγχους, θυμού και απογοήτευσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη χοληδόχο και γι’ αυτό το λόγο αυτού του είδους οι ημικρανίες είναι και οι πιο συχνές.

Μετωπικές ημικρανίες αποδίδονται συνήθως στο κανάλι του στομάχου. Συνήθως συνδέονται με προβλήματα του πεπτικού, αλλά και από υπερβολική σκέψη/ανησυχία. Κακή διατροφή, παράληψη γευμάτων αλλά και κατανάλωση τροφής ταυτόχρονα με άλλη δραστηριότητα τείνουν να μας δημιουργούν ημικρανίες στην περιοχή του μετώπου.

Στη κορυφή της κεφαλής ή στο πίσω μέρος στο κανάλι της ουροδόχου (κύριο όργανο νεφρά) αλλά και το ήπαρ. Επίσης συνδέονται με καταστάσεις στρες και άγχους. Αυτοί οι πονοκέφαλοι συνδέονται συχνά με αυτούς που έχουν πολύ έντονο τρόπο ζωής.

Ο βελονισμός στοχεύει σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα προκειμένου να ανακουφίσει τα ενεργά συμπτώματα, ενώ με μία εκτεταμένη παρακολούθηση και θεραπείες (βελονισμός, βότανα και διατροφή) επανέρχεται η ισορροπία στα κανάλια που υπάρχει το πρόβλημα (δηλαδή γίνεται αποκατάσταση της ροής της ενέργειας ή/και αίματος) με αποτέλεσμα τη μείωση αλλά και τη σοβαρότητα των ημικρανιών.

Γενικές οδηγίες για τις ημικρανιες και την πρόληψη αυτών

- Πίνετε άφθονο – για τους περισσότερους ενήλικες, αυτό σημαίνει περίπου 8 ποτήρια την ημέρα.
- Τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά
- Αποφύγετε τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα, ειδικά σάκχαρα και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τα οποία είναι ιδιαίτερα φλεγμονώδη.
- Αποφυγή κατανάλωσης καφεΐνης και αλκοόλ και νικοτίνης
- Διατηρήστε μια ρουτίνα ήπιας άσκησης
- Διαχειριστείτε καταστάσεις στρες κάνοντας reiki,γιόγκα, διαλογισμό, tai chi ή qi gong

Πηγή: healthpath.gr

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός