Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

5 επιστημονικά επιβεβαιωμένοι τρόποι για να προστατευτείς από τη γρίπη

Βάλε τέλος στα «αψού» και τα ρίγη της γρίπης εύκολα και αποτελεσματικά.


Φύλλις Νικολάου

Θες να ενισχύσεις την άμυνα του οργανισμού σου εν όψει χειμώνας Για αρχή, ρώτησε το γιατρό σου αν χρειάζεται να κάνεις το αντιγριπικό εμβόλιο. Για τη συνέχεια, αναβάθμισε κάποιες από τις συνήθειες σου, ώστε να διασφαλίσεις τη μέγιστη προστασία.  Ποιες συνήθειες χρήζουν άμεσης αλλαγής; Διάβασε παρακάτω και μάθε πώς θα προστατευτείς 100% από τη γρίπη φέτος το χειμώνα.

Συνήθεια #1: Πλένεις συχνά τα χέρια σου.
Αναβάθμισέ τη:
Δεν υπάρχει κανένας λόγος, σύμφωνα με τους ειδικούς, να πλένεις τα χέρια σου επίμονα και βασανιστικά, γιατί τα ξηραίνεις και δημιουργείς σκασίματα μέσα από τα οποία αφήνεις δίοδο στα μικρόβια. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να σαπουνίζεις τα χέρια σου μόνο σε περιπτώσεις-κλειδιά όπου καραδοκούν μικρόβια. Θέλεις παραδείγματα; Μετά την τουαλέτα, πριν από τα γεύματα, αν βρεθείς δίπλα σε κάποιον ασθενή, αν αγγίξεις αντικείμενα που φέρουν μικρόβια (π.χ. το τηλέφωνο του γραφείου, το φωτοτυπικό μηχάνημα, το στυλό σε κάποιο ιατρείο ή  ξένο γραφείο) και φυσικά όταν επιστρέφεις στο σπίτι από τη δουλειά ή τα ψώνια. 

Συνήθεια #2: Πλένεις τα χέρια σου για τουλάχιστον 20’’.
Αναβάθμισέ τη:
Πρώτα, απ’ όλα συγχαρητήρια, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι απλώς τα «ξεπλένουν». Αυτό που πρέπει τώρα να προσέξεις εσύ είναι το σωστό σκούπισμα των χεριών. Σιγουρέψου λοιπόν, λοιπόν, ότι στεγνώνεις το ίδιο καλά τα χέρια σου, όπως και τα πλένεις, προκειμένου να απομακρυνθούν και τα τελευταία υπολειπόμενα μικρόβια. Όταν βρίσκεσαι σε μια δημόσια τουαλέτα, χρησιμοποίησε χαρτί για να σκουπίσεις τα χέρια σου και όχι τον στεγνωτήρα. Ο λόγος είναι απλός: το τρίψιμο με το χαρτί θα απομακρύνει και τα τελευταία μικρόβια. Τέλος, όταν δεν είσαι σε θέση να σαπουνίσεις σωστά τα χέρια σου, ιδίως σε εξωτερικό χώρο, έχε μαζί σου ένα αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών, το οποίο καταστρέφει μικρόβια και ιούς.

Συνήθεια #3: Καλύπτεις το στόμα σου όταν φταρνίζεσαι.
Αναβάθμισέ τη:
Ααααψού… και αμέσως σκύβεις στο εσωτερικό του αγκώνα σου αντί για το χέρι σου. Αν και τα περισσότερα παιδιά ακολουθούν αυτή την πιο υγιεινή μέθοδο προστασίας –ας είναι καλά το σχολείο που τους το διδάσκει- πολλοί λίγοι ενήλικες σήμερα εφαρμόζουν αυτή την τακτική όταν φταρνίζονται.

Συνήθεια #4: Παίρνεις βιταμίνη D κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Αναβάθμισέ τη:
Μην περιορίζεις τη λήψη της βιταμίνης μόνο τους κρύους μήνες του χειμώνα. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ενισχύεις πολύ πιο αποτελεσματικά την άμυνα του οργανισμού σου απέναντι σε ιούς και μικρόβια εάν εξακολουθήσεις να λαμβάνεις τη βιταμίνη D σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Μην ξεχνάς ότι η D είναι η βιταμίνη που ο οργανισμός συνθέτει όταν εκτίθεται σε ηλιοφάνεια.

Συνήθεια #5: Ξεκουράζεσαι αρκετά όταν είσαι άρρωστη.
Αναβάθμισέ τη:
«Φρόντισε να κοιμάσαι καλά και αρκετά (7-8 ώρες κάθε βράδυ) ακόμα και όταν αισθάνεσαι… περδίκι. Ο επαρκής ύπνος είναι ένας από τους ασφαλέστερους τρόπους να διατηρείς τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού σου καλοκουρδισμένους. Το ίδιο συμβαίνει με την άσκηση. Ενισχύοντας τα αντισώματα και τα λευκά αιμοσφαίρια  μέσω ήπιας άσκησης, σκοράρεις το θαυμαστό ποσοστό: 50% λιγότερα κρυολογήματα μέσα στη χρονιά. Καθόλου άσχημα, τι λες;

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

Προτεινόμενα

BLOGS

Ripley: Ο ταλαντούχος κύριος Scott στην καλύτερη τηλεοπτική διασκευή των τελευταίων ετών

Εντυπώσεις από την τηλεοπτική διασκευή του κλασικού noir μυθιστορήματος της Patricia Highsmith, που βάζει το Netflix ξανά στο παιχνίδι. 

CELEBS

Διαζύγια διασήμων: Zευγάρια που έβγαλαν ανακοίνωση για τον χωρισμό τους

Όταν Μενεγάκη-Λάτσιος, Σκορδά-Λιάγκας, Λασκαράκη-Τσιμιτσέλης έγιναν... τέως

FASHION NEWS

Η Gigi Hadid μας ταξιδεύει νοσταλγικά στο 1930

Σε μια φωτογράφιση εμπνευσμένη από το στυλ του διάσημου φωτογράφου Yevonde