Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

3 εναλλακτικοί τρόποι για να αποκτήσεις κοφτερή όραση

Αμερικανοί ειδικοί αποκαλύπτουν πώς θα βλέπεις (ακόμα) πιο καθαρά.


Φύλλις Νικολάου

Τώρα τελευταία νιώθεις ότι αλληθωρίζεις και τα μάτια σου συνέχεια κουρασμένα; Υπάρχουν πολλά προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν την όραση (π.χ. καταρράκτης, εκφύλιση ωχράς κηλίδας, γλαύκωμα) οπότε καλό θα ήταν πριν κάνεις οτιδήποτε να επισκεφθείς τον οφθαλμίατρό σου. Βέβαια, τα παραπάνω συμπτώματα θυμίζουν αρκετά εκείνα της πρεσβυωπίας η οποία σχετίζεται με την αδυναμία των ματιών να εστιάσουν σε κοντινά αντικείμενα και οφείλεται στο γεγονός ότι οι κρυσταλλοειδείς φακοί χάνουν την ελαστικότητα και το πάχος τους. Αντιμετώπισέ εύκολα οποιοδήποτε πρόβλημα ανάλογα με την αιτία που κρύβεται πίσω από αυτό με τις ευλογίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας: 

* Θα κάνουμε push-ups. Πολλές καταστάσεις (π.χ. μυωπία, υπερμετρωπία) οφείλονται σε αλλαγές που συμβαίνουν στο σχήμα και τη βιολογία του ματιού. Κατά συνέπεια, οι ειδικές ασκήσεις για τα μάτια (γρήγορο google και θα δεις περί τίνος πρόκειται) μπορεί να μην είναι σε θέση να «διορθώσουν» προβλήματα που δε σχετίζονται άμεσα με κάποια μυϊκή αδυναμία του οφθαλμού αλλά συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψή τους. 

* Vision therapy. Η εν λόγω θεραπεία αποτελεί την πιο πρόσφατη εξέλιξη στο χώρο της Οφθαλμολογίας. Πρόκειται για μία ακολουθία ειδικά διαμορφωμένων ασκήσεων (π.χ. η προσπάθεια ανάγνωσης μίας πρότασης γραμμένης με θολά γράμματα) η οποία βασίζεται στο αξίωμα ότι η όραση μαθαίνεται και στοχεύει στην μυϊκή ενδυνάμωση του ματιού. Με τη διαβάθμιση των ασκήσεων του προγράμματος, το άτομο ουσιαστικά αναπτύσσει νέες ικανότητες ή ενισχύει αυτές που ήδη έχει ώστε να βλέπει καλύτερα. Μέχρι στιγμής, έχει αποδειχθεί  ότι μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις στραβισμού και αμβλυωπίας.

* Φάτε μάτια, ψάρια. Τα τρόφιμα που περιέχουν λουτεΐνη και βήτα-καροτένιο σε μεγάλες ποσότητες (π.χ. καρότο, σπανάκι, γλυκοπατάτες) συμβάλλουν αποδεδειγμένα στην καταπολέμηση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη. Ωστόσο, η διατροφή δε φαίνεται να συμβάλλει στην αντιμετώπιση οφθαλμολογικών καταστάσεων που συνδέονται άμεσα με τη βιολογική γήρανση του οργανισμού.

Δυστυχώς, δε μπορείς να αποφύγεις ή να προλάβεις ορισμένες παθήσεις (όπως η πρεσβυωπία) καθώς σχετίζονται με την έκπτωση της οπτικής οξύτητας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα γυαλιά παραμένουν η καλύτερη λύση. Επιπλέον και αντίθετα με την κοινή αντίληψη, τα γυαλιά και οι φακοί επαφής δεν επιδεινώνουν την όρασή σου.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

CELEBS

Κατερίνα Παπουτσάκη: Η απάντηση για τη σχέση της με τον Θοδωρή Μαραντίνη

«Δεν περνάω και την πιο εύκολη περίοδο της ζωής μου»

VIRAL

Η Μαρίνα Σάττι σε μια live διασκευή του «Στης Νάουσας Στο Κάστρο» λίγο πριν την αναχώρησή της για τη Eurovision

Διαθέσιμο στο επίσημο κανάλι της Eurovision στο YouTube ένα δεύτερο βίντεο από τη σειρά #EurovisionALBM