Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Τι είναι η θεραπεία με μόξα;

Μαθαίνουμε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτή τη μέθοδο της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής.



Η θεραπεία με μόξα είναι μια τεχνική της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής  η οποία περιλαμβάνει την καύση του φυτού αρτεμισία, ένα μικρό, σπογγώδες βότανο. Ο σκοπός της θεραπείας με μόξα, όπως με τις περισσότερες μορφές της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, είναι η ενίσχυση της ροής του αίματος αλλά και η διέγερση της ροή της ενέργειας .

Υπάρχουν δύο ειδών μόξα που κυκλοφορούν. Η μία είναι σε μορφή stick και η άλλη μορφή είναι αυτή της σκόνης. Ανάλογα τη θεραπεία που θα κρίνει ο θεραπευτής ότι πρέπει να ακολουθήσει, χρησιμοποιείται είτε για να θερμάνει ορισμένα βελονιστικά σημεία πάνω στο σώμα σε περιπτώσεις όπως αποβολή κρύου – υγρασίας,  είτε σε σημεία στα οποία δεν μπορεί να γίνει εισαγωγή βελόνας.

Πιο αναλυτικά η θεραπεία με μόξα (θερμοθεραπεία) θερμαίνει τους μεσημβρινούς, εξισορροπεί την κυκλοφορία ενέργειας και αίματος,  δυναμώνει λειτουργίες οργάνων που είναι πηγές ενέργειας του σώματος όπως νεφρά και σπλήνας.

Υπάρχουν δύο ειδών θεραπείας με μόξα:  Η άμεση και η έμμεση.

Στην άμεση, τοποθετούμε τη μόξα σε σχήμα κώνου πάνω από ένα σημείο βελονισμού και την καίμε. Ο ασθενής θα βιώσει μία ευχάριστη αίσθηση ζέστης η οποία διεισδύει βαθιά στο δέρμα.

Στην έμμεση, η οποία είναι και η πιο δημοφιλής, ο θεραπευτής ανάβει τo ειδικό stick το οποίο έχει το σχήμα και μέγεθος περίπου ενός πούρου, το οποίο και κρατά κοντά στην περιοχή του βελονιστικού σημείου.

Μία δεύτερη έμμεση εφαρμογή είναι η τοποθέτηση της μοξας στην άκρη μίας βελόνας η οποία έχει τοποθετηθεί στο σώμα του θεραπευόμενου, δημιουργώντας και σε αυτή την περίπτωση θερμότητα στο σημείο και τη γύρω περιοχή.

Παρόλο που η θεραπεία με μόξα είναι απόλυτα ασφαλής, δεν είναι μία θεραπεία που συνίσταται για όλους. Ο θεραπευτής θα πρέπει να διαγνώσει στάση ή κρύο στον ασθενή προκειμένου να κάνει χρήση. Σε περιπτώσεις όπου ο ασθενής διαγνωστεί με πάρα πολλή θερμότητα δεν θα πρέπει να γίνεται χρήση, καθώς σε αυτή την περίπτωση έχουμε αύξηση των συμπτωμάτων.

Πηγή: Healthpath.gr

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

Προτεινόμενα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

FASHION RADAR

Η Rihanna κλέβει τις εντυπώσεις με το statement look της σε oversized fit

Τι φόρεσε η αγαπημένη RiRi στην επίσημη παρουσίαση της Fenty x PUMA;