Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Μάλλον δε ξέρεις όλη την αλήθεια για το αλκόολ

Μάθε τι πραγματικά συμβαίνει στο κορμί σου όταν δεν μπορείς να πεις «όχι» σε ακόμα ένα ποτηράκι.


Φύλλις Νικολάου

Για εσένα οι γιορτές των Χριστουγέννων συνοψίζονται στην εικόνα ενός απολαυστικού κοκτέιλ. Ενόψει των γιορτών, ήρθε η ώρα να ελέγξεις αν το επίπεδο γνώσεων σου για το αλκοόλ βρίσκεται κάτω από… το επιτρεπόμενο όριο.

Αν έχεις μεγάλη αντοχή στο αλκοόλ, οι πιθανότητες να γίνεις αλκοολικός/ή είναι απειροελάχιστες.  

Κι όμως αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη. Όσο αυξάνεται η αντοχή σου στο αλκοόλ τόσο περισσότερο πλησιάζεις προς την εξάρτηση. Αν μάλιστα δυσκολεύεσαι να ξυπνήσεις, να εργαστείς, να διασκεδάσεις κ.λπ. χωρίς να πιεις, πρέπει να απευθυνθείς σε κέντρο αποτοξίνωσης. Άλλα σημάδια που πρέπει να σε κάνουν να ανησυχήσεις είναι η αδυναμία σου να ελέγξεις την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεις, η δυσκολία να απέχεις από αυτό και η διακοπή άλλων δραστηριοτήτων εξαιτίας του.

Όσο περισσότερα κιλά είσαι, τόσο μικρότερη είναι η επιρροή του αλκοόλ στο σώμα σου.

Η απορρόφηση του αλκοόλ σχετίζεται με την ποσότητα των σωματικών υγρών, τα οποία αυξάνονται μαζί με κιλά σου. Όμως το βάρος είναι ο ένας μόνο από τους τρεις παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη σου για να υπολογίσεις την εκάστοτε περιεκτικότητα του αλκοόλ στο αίμα σου. Οι άλλοι δύο είναι η ποσότητα των ποτών που κατανάλωσες και ο χρόνος μέσα στον οποίο τα ήπιες.

Καταναλώνοντας δύο ποτά τη μέρα, αυξάνεις τις πιθανότητες να εμφανίσεις καρδιοπάθεια.

Παρόλο που το αλκοόλ αυξάνει την πίεση στο αίμα, όταν το καταναλώνεις με μέτρο (μέχρι ένα ποτήρι τη μέρα για τις γυναίκες, μέχρι δύο ποτήρια τη μέρα για τους άντρες) λειτουργεί προστατευτικά για την καρδιά σου. Η εξήγηση είναι απλή: Καθώς εντείνει την ηπατική λειτουργία, ευνοεί την απομάκρυνση της κακής χοληστερόλης (LDL) μέσω της χολής και την παραγωγή καλής χοληστερόλης (HDL), ενώ αποτρέπει τη δημιουργία θρόμβων σε φλέβες και αρτηρίες.

Ένας σκέτος καφές μετά από μεθύσι λειτουργεί τόσο κατασταλτικά, που μέσα στην επόμενη ώρα είσαι σε θέση ακόμη και να οδηγήσεις.  

Ο μεταβολισμός του αλκοόλ στον οργανισμό συμβαίνει σε τρεις φάσεις. Πρώτα γίνεται η απορρόφησή του μέσω των βλεννογόνων του στομάχου και του λεπτού εντέρου. Ακολουθεί η ισομερής εξάπλωσή του στο σώμα σου και τέλος γίνεται η αποβολή του. Ο χρόνος που απαιτείται για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων (π.χ. φύλο, βάρος, ηλικία κ.ά.) και ούτε ο καφές ούτε τα υπόλοιπα γιατροσόφια δεν είναι ικανά να την επιταχύνουν. Γι’ αυτό αν πρόκειται να οδηγήσεις ή να χειριστείς κάποιο μηχάνημα που απαιτεί το 100% της προσοχής σου, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην έχεις καταναλώσει καθόλου αλκοόλ. 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

Προτεινόμενα

ΣΠΙΤΙ

5 στοιχεία που μπορούν να αλλάξουν την ατμόσφαιρα στον χώρο σου ακόμα κι αν διαθέτεις μικρό budget

Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να ανανεώσεις την αίσθηση που σου προκαλεί το σπίτι σου κάθε φορά που επιστρέφεις σε αυτό

CELEBS

Συγκινεί ο Τζον Τραβόλτα: «Δεν περνάει μέρα που να μην είσαι μαζί μου»

Η ανάρτηση για τον αδικοχαμένο γιο του που θα είχε γενέθλια

FASHION TRENDS

7 τσάντες που ορίζουν το styling αυτή την άνοιξη

Η fashion editor του AllYou επιλέγει τσάντες για όλες τις ώρες της ημέρας, για να ανανεώσεις τη συλλογή σου