Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

3 φυσικοί τρόποι να βάλεις στοπ σε μια μύτη που τρέχει

Από τα βότανα μέχρι τη σωστή διατροφή, το ενοχλητικό συνάχι βρίσκει τον δάσκαλό του.


Φύλλις Νικολάου

Εντάξει, δεν πρόσεξες και κρυολόγησες. Και μπορεί ο βήχας να μη σε ενοχλεί τόσο όσο η μύτη που δεν λέει να σταματήσει να «τρέχει». Διάβασε παρακάτω και δες πώς μπορείς να της βάλεις στοπ με τρεις φυσικούς και σούπερ αποτελεσματικούς τρόπους.

#1. Μάγισσες, φέρτε βότανα. Για να αποσυμφορήσεις τη μύτη σου μπορείς να καταφύγεις σε βότανα όπως ο ευκάλυπτος και ο δυόσμος.Το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου είναι αντιβιοτικό, αντισηπτικό των αναπνευστικών οδών, και δίνει την αίσθηση της δροσιάς. Γέμισε τη μπανιέρα με καυτό νερό και ρίξε μερικές σταγόνες έλαιο ευκαλύπτου μέσα.  Οι υδρατμοί θα ανακουφίσουν την αναπνευστική οδό σου. Εναλλακτικά, βάλε σε ένα κομμάτι μπαμπάκι έλαιο δυόσμου και κάνε εισπνοές. Ο δυόσμος περιέχει μενθόλη, χημική ουσία που έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην αποσυμφόρηση. Μπορείς διαφορετικά να πιείς τσάι δυόσμου ωστόσο αυτό πρέπει να είναι πολύ ζεστό για να αναπνεύσεις τους υδρατμούς του για αρκετή ώρα ενώ το πίνεις.

#2. Ρίξ’την στο πιάτο. Κάθε θεραπεία που συνοδεύεται από μια ισορροπημένη διατροφή, ενισχύει αναμφίβολα την άμυνα του οργανισμού με αποτέλεσμα την πολύ γρηγορότερη βελτίωση και υποχώρηση κάθε λοίμωξης και ελάττωση της έντασης των συμπτωμάτων που σε ταλαιπωρούν, τονίζουν οι ειδικοί. Στη διατροφή που θα ακολουθήσεις για να βάλεις τέλος στη ζαβολιάρα μύτη σου δεν πρέπει να ξεχάσεις να συμπεριλάβεις τη βιταμίνη C.  Πέρα από αυτό όμως, υπάρχουν και συγκεκριμένες τροφές που ανακουφίζουν τη βουλωμένη μύτη. Συγκεκριμένα, τα καυτερά φαγητά βοηθούν τον οργανισμό να καθαρίσει τη βλέννα.  Γι’ αυτό φτιάξτε σούπες με καυτερή πιπεριά, πιπερόριζα ή κρεμμύδι. Οι ζεστές σούπες ενυδατώνουν τον οργανισμό και σε βοηθούν να καταπολεμήσεις τις ιώσεις αφού περιέχουν πρωτεΐνες και μέταλλα που βοηθούν στην δημιουργία των αντισωμάτων του οργανισμού.

#3. Κάν’την του... αλατιού. Χρησιμοποίησε αλατούχα ρινικά σπρέι ή φτιάξε το δικό σου αλατούχο διάλυμα για να ξεπλύνεις τη μύτη σου. Το αλατούχο διάλυμα σπάει τη ρινική συμφόρηση και βοηθάει στην αφαίρεση των σωματιδίων του ιού ή των βακτηριδίων από τη μύτη σου.  Ανακάτεψε 1/4 κ.γλ. αλάτι και 1/4 κ.γλ. μαγειρική σόδα σε 230 γραμμ.ζεστού νερού. Γέμισε μια σύριγγα με αυτό το μείγμα. Γείρε το κεφάλι σου πάνω από μια λεκάνη, και χρησιμοποιώντας τη σύριγγα, βάλε απαλά το αλμυρό νερό στη μύτη σου. Κρατήστε το ένα ρουθούνι κλειστό με τα δάχτυλά σου, ενώ βάζεις το μείγμα αλατιού στο άλλο ρουθούνι. Επανάλαβέ το δύο έως τρεις φορές, και συνέχισε με το άλλο ρουθούνι. Σημείωσε ότι αυτό το μείγμα καλό είναι να μην τοκρατήσεις παραπάνω από μια μέρα καθώς και ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείς ρινικά σπρέι αλόγιστα γιατί μπορεί να επιφέρουν αντίστροφα αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30