Είμαστε πια πρωταθλητές στο... γήρας! - AllYou.gr

Search

Είμαστε πια πρωταθλητές στο... γήρας!

"Θλιβερή" ελληνική πρωτιά. 

> ΥΓΕΙΑ ::
10 Οκτωβρίου 2014

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε γηράσκοντα πληθυσμό, με αποτέλεσμα την αύξηση των νόσων φθοράς. Επιπλέον, η χώρα μας, μαζί με την Ιταλία, καταγράφουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων (9‰) στην ΕΕ, μετά τη Γερμανία (8,4‰) και την Πορτογαλία (8,5‰). Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν στη χώρα μας ποσοστό πάνω από το 14% του πληθυσμού. Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις, το 2020 θα είναι άνω του 20% και το 2030 περίπου το 30% του πληθυσμού.

Αυτή η δημογραφική γήρανση οφείλεται στην επιμήκυνση του μέσου όρου επιβίωσης και στην ολοένα και μεγαλύτερη υπογεννητικότητα.

Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Έτος ενεργού γήρανσης 2012 και με βάση στοιχεία και προβλέψεις της Eurostat, υπολογίζεται ότι, ενώ σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιστοιχούν 4 άτομα σε παραγωγική ηλικία (15-64 ετών) ανά 1 συνταξιούχο άνω των 65 ετών, το 2060 θα υπάρχουν μόνο 2 άτομα για κάθε 1 συνταξιούχο.

Αποτέλεσμα της γήρανσης του πληθυσμού είναι η αύξηση των κρουσμάτων σε νόσους όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, η χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, η άνοια και άλλες διαταραχές της μνήμης, καθώς επίσης και ο καρκίνος.

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/Ακολούθησε το allyou στο Instagram!