Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

To Αλτσχάιμερ σβήνει τη μνήμη, αλλά όχι το συναίσθημα!

Νέα αμερικανική μελέτη αποκαλύπτει. 


Μαρία Μυλωνά

Το διαβάσαμε στο TheTOC 

Παρότι οι άνθρωποι που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ ξεχνούν πράγματα γρήγορα, μπορούν να θυμούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα συναισθήματα που είχαν νιώσει και συνδέσει με ένα γεγονός, διαπιστώνει νέα αμερικανική μελέτη.

Η μελέτη υποστηρίζει επίσης ότι οι άνθρωποι που φροντίζουν ασθενείς με άνοια ή νόσο Αλτσχάιμερ επηρεάζουν βαθιά – θετικά ή αρνητικά – τη συναισθηματική τους κατάσταση.

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Αϊόβα διεξήγαγαν μελέτη στο πλαίσιο της οποίας 17 ασθενείς με Αλτσχάιμερ και 17 υγιείς εθελοντές είδαν επί 20 λεπτά σειρά σκηνών από μια ταινία, οι οποίες άλλοτε ήταν χαρούμενες άλλοτε λυπητερές.

Πέντε λεπτά αργότερα οι μετέχοντες στη μελέτη ρωτήθηκαν τι μπορούσαν να θυμηθούν από την ταινία.

Όπως ίσως ήταν αναμενόμενο, οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ θυμήθηκαν πολύ λιγότερα για την υπόθεση της ταινίας σε σχέση με τους υγιείς μετέχοντες στη μελέτη, με ορισμένους μάλιστα να μην θυμούνται καν ότι είδαν ταινία.

Ωστόσο τα αισθήματα λύπης ή χαράς που είχαν νιώσει παρακολουθώντας τις σκηνές της ταινίας, τα θυμούνταν έως μισή ώρα μετά το τέλος της προβολής.

Προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη στους ερευνητές ότι το αίσθημα της λύπης διατηρήθηκε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στους ασθενείς με άνοια.

Οι επιστήμονες ολοκλήρωσαν τη μελέτη με ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για τους συγγενείς και τα αγαπημένα πρόσωπα ανθρώπων που πάσχουν από άνοια: αν και ο ασθενής δεν μπορεί να θυμάται μια πρόσφατη επίσκεψη ενός αγαπημένου προσώπου, τα θετικά συναισθήματα που είχε νιώσει στη διάρκεια της συνάντησης αυτής διατηρούνται μετά στο μυαλό του για αρκετό διάστημα.

Διάβασε περισσότερα εδώ 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down 2024: «τέλος τα στερεότυπα»

Η Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down (WDSD), 21 Μαρτίου, γιορτάζεται επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη από το 2012.

Προτεινόμενα

ΜΟΥΣΙΚΗ

Πέρα από τη θάλασσα | Ο Παύλος Παυλίδης συναντά τον Γιάννη Μαρκόπουλο

Ψηφιακή πρεμιέρα στο Onassis Channel στο YouTube | 31.03.2024 | 21:00 | Σκηνοθεσία: Χρήστος Σαρρής

CELEBS

Βασίλης Μπισμπίκης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια με την υγεία του

«Είμαι καρδιακός άνθρωπος. Εννοείται ότι αλλάζω τις συνήθειές μου»

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.