Νιώθεις μια ατονία; Δες τι σου λείπει! - AllYou.gr

Search

Νιώθεις μια ατονία; Δες τι σου λείπει!

Μπορεί κέφια, μπορεί και φερριτίνη.

> ΥΓΕΙΑ ::
11 Σεπτεμβρίου 2017
Συντάκτης : Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Να φταίει που είναι Δευτέρα; Να είναι που ακόμα να πιστέψεις ότι τελείωσαν οι διακοπές σου, γιατί, ναι, ήθελες κι άλλες; 

Μπορεί η ατονία σου να οφείλεται σε καθαρά ψυχολογικούς λόγους, ίσως όμως ο οργανισμός σου απλά να σου χτυπάει το καμπανάκι. 

Αν εκτός από ατονία, νιώθεις και μια αδυναμία στα πόδια και ενδεχομένως δυσκολία στην αναπνοή, μάλλον πάσχεις από έλλειψη  φερριτίνης. 

Άλλα συμπτώματα είναι τα εξής: διαταραχές συγκέντρωσης, αδυναμία, μειωμένη ικανότητα μνήμης, ατονία, ζάλη, εύκολη κόπωση, δύσπνοια, αίσθημα ταχυκαρδίας, απώλεια αντοχής, λιποθυμία.

Ωπ, μην ανησυχήσεις. Μάθε αρχικά ότι η φερριτίνη είναι μια βασική πρωτεΐνη με την οποία το σώμα σου κάνει μια σοβαρή εργασία: Αποθηκεύει τον σίδηρο που βρίσκεται σε περίσσια. Όταν όμως δεν παίρνεις αρκετό σίδηρο, παθαίνεις σιδηροπενία και έχεις χαμηλή φερριτίνη. 

Ποια είναι τα πιθανά αίτια:
- Δεν τρως σωστά. Δηλαδή, όχι αρκετή ποσότητα από κόκκινο κρέας, αυγά, φακές, σπανάκι, κουνουπίδι ή ελιές.
- Υποφέρεις από προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα. 
- Πάσχεις από γυναικολογικές παθήσεις σχετικές με την περίοδο. 
- Έχεις ορμονικές διαταραχές.

Τι μπορεί να προκαλέσει η πτώση της φερριτίνης; 
Αλλοιώσεις στο δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις αναπτύσσονται σχισμές στις γωνίες του στόματος, προκύπτει διαστροφή συμπεριφοράς, κοιλονυχία, και νευρολογικά σύνδρομα.

Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να μην αμελήσεις το ραντεβού στον γιατρό σου, ο οποίος θα σου γράψει τις σχετικές εξετάσεις και κατόπιν θα σου συστήσει θεραπεία, που θα περιλαμβάνει σωστή διατροφή και ενδεχομένως συμπληρώματα. 
 Ακολούθησε το allyou στο Instagram!