Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Το καλύτερο παυσίπονο για τον πονοκέφαλο

Ποιο είναι το σωστό χάπι για τον πονοκέφαλο;



Πόσες φορές δεν έχει πάει να σπάσει το κεφάλι σου; Πόσες δεν έχεις χάσει χρόνο από τη ζωή σου, προσπαθώντας να "στρώσεις" μετά από έναν δυνατό πονοκέφαλο;

Αιτίες

Η κεφαλαλγία τάσης, όπως λέγεται... επίσημα ο πονοκέφαλός, είναι συχνό φαινόμενο. Οι πιο συχνές αιτίες που σχετίζονται με αυτή, είναι το άγχος, ο κακός φωτισμός, το έντονο φως και η ζέστη, η κόπωση των ματιών, αυστηρές δίαιτες, αλκόολ, κάπνισμα, υγρασία, απότομες αλλαγές θερμοκρασίας και γυναικολογικά θέματα.

Και όπως πολύ καλά ξέρεις, όταν εμφανίζεται, η λύση είναι χάπι. Αλλά τι χάπι; Το πιο πιθανό είναι να επιλέγεις παρακεταμόλη, αλλά είναι αυτή η καλύτερη επιλογή σου;

Το καλύτερο παυσίπονο - το σωστό χάπι

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας και τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για την αντιμετώπιση της Κεφαλαλγίας Τάσης, η Ιβουπροφαίνη 400mg θα πρέπει να είναι το φάρμακο πρώτης επιλογής διότι είναι πιο αποτελεσματική από τα απλά αναλγητικά και καλύτερα ανεκτή από τα άλλα ΜΣΑΦ.

Σύμφωνα με αυτές τις οδηγίες η Ιβουπροφαίνη σε δόση των 400mg είναι αποτελεσματικότερη από την παρακεταμόλη στη θεραπεία του πονοκεφάλου. Μειώνει την παραγωγή των προσταγλανδινών, οι οποίες μεταδίδουν την αίσθηση του πόνου, προσφέροντας έτσι ανακούφιση.

Οι διαλυτές μορφές Ιβουπροφαίνης 400mg (όπως είναι το Nurofen 400 mg μαλακές κάψουλες) προσφέρουν ανακούφιση από τα πρώτα 15 λεπτάΕπίσης, οι συνδυασμοί  απλών αναλγητικών (παρακεταμόλη και ασπιρίνη) με καφεΐνη είναι φάρμακα δεύτερης επιλογής, αφού εκτιμάται ότι με συχνή χρήση, η καφεΐνη που περιέχουν συνεισφέρει στην ανάπτυξη της κεφαλαλγίας από κατάχρηση αναλγητικών.

Οι οδηγίες είναι βασισμένες στις Κατευθυντήριες Οδηγίες της Διεθνούς Εταιρείας Κεφαλαλγίας και άλλων διεθνών εταιρειών. Αναλυτικά, δες εδώ.

 

Πώς μπορείτε να προλάβετε τον πονοκέφαλο τάσης. Γιατί τα παυσίπονα για τον πονοκέφαλο δεν είναι πάντα η λύση.

(σύμφωνα με τα iatrikanea.gr)

1. Δώστε σημασία στα βασικά

Μην παραλείπετε γεύματα, προσπαθήστε να κοιμάστε αρκετά και μην πιέζετε υπερβολικά τον εαυτό σας για να αποφύγετε το άγχος και την έντονη κούραση.

2. Μάθετε τεχνικές χαλάρωσης

Η σωματική και διανοητική χαλάρωση μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε έναν πονοκέφαλο έντασης, εφόσον ασχολείστε τακτικά με αυτές τις τεχνικές. Μερικές ιδέες; Βάλετε ένα θερμό επίθεμα στον αυχένα και τους ώμους σας για να χαλαρώσετε τους μύες. Η άσκηση (γενικά αλλά και με επικεντρωμένες ασκήσεις) βοηθά επίσης, ενδυναμώνοντας και διατείνοντας αυτούς τους μύες. Αν ασχολείστε με τη yoga ή το διαλογισμό, μερικές ασκήσεις καθοδηγούμενης χαλάρωσης όλων των μυών του σώματος μπορεί επίσης να συμβάλουν εάν τις κάνετε τακτικά.

3. Βιοανάδραση

Αυτή η τεχνική χαλάρωσης απαιτεί ειδική εκπαίδευση αλλά μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που υποφέρουν από έντονους και συχνούς πονοκεφάλους τάσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο θεραπευτής συνδέει ηλεκτρόδια στο δέρμα σας ώστε να εντοπίσει ηλεκτρικά σήματα από τους μύες του αυχένα και των ώμων σας. Μαθαίνετε με την καθοδήγησή του να αναγνωρίζετε πότε είστε σε ένταση και μετά μαθαίνετε τρόπους να χαλαρώσετε τους μύες προτού σφιχτούν τόσο πολύ που να οδηγήσουν σε πονοκέφαλο.

4. Ιατρική προσέγγιση

Κάποιοι άνθρωποι με πονοκεφάλους έντασης έχουν πολύ ευαίσθητες περιοχές, γνωστές ως σημεία πυροδότησης, στο πίσω μέρος του λαιμού ή στους ώμους τους. Εισάγοντας με ένεση ένα τοπικό αναισθητικό σε αυτές τις περιοχές μπορεί να εξαλειφτεί ο πόνος και να αποτραπούν νέα επεισόδια.

Υπάρχουν, φυσικά, και φάρμακα για τον πονοκέφαλο. Αν οι μη φαρμακευτικές μέθοδοι δεν σας βοηθούν και δεν σας ανακουφίζουν, αξίζει να συζητήσετε το θέμα με το γιατρό σας ακόμη κι αν δεν θεωρείτε πως είναι πολύ σοβαρό. Η επίδραση των πονοκεφάλων στην ποιότητα της ζωής σας μπορεί να είναι εξίσου σημαντική.

 

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός