Μια ασπιρίνη την ημέρα τον καρκίνο κάνει πέρα; - AllYou.gr

Search

Μια ασπιρίνη την ημέρα τον καρκίνο κάνει πέρα;

Τι αναφέρει πρόσφατη έρευνα για την καθημερινή λήψη του δημοφιλούς φαρμάκου.

> ΥΓΕΙΑ ::
20 Μαρτίου 2018
Συντάκτης : Allyou Team

Μέχρι σήμερα ξέραμε την παροιμία "ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα" αλλά όπως φαίνεται θα μας επιτραπεί και η παραλλαγή "μια ασπιρίνη την ημέρα τον καρκίνο κάνει πέρα". Και αυτό γιατί, μια έρευνα η οποία παρουσιάστηκε πριν μερικούς μήνες στην 25η UEG της Βαρκελώνης, έδειξε ότι η καθημερινή λήψη του συγκεκριμένου φαρμάκου μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων καρκίνων.

Ειδικότερα, κινέζοι ερευνητές παρακολούθησαν 600.000 άτομα για να βρουν αν υπάρχει κάποια επίδραση της ασπιρίνης στον καρκίνο. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι όσοι έπαιρναν μια ασπιρίνη την ημέρα, για περίοδο κατά μέσο όρο 7 έτη, είχαν 47% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στο συκώτι και στον οισοφάγο, και 38% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο στο στομάχι. Επίσης 34% μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας και 24% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με ορθοκολικό καρκίνο! Και η λίστα δε σταματάει εκεί. Όσοι έπιναν ασπιρίνη καθημερινά, είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στον πνεύμωνα, και 24% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με λευχαιμία!

Το λιγότερο εντυπωσιακά, λοιπόν, αυτά που διαπιστώθηκαν στη μεγαλύτερη σχετική έρευνα που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Όμως, πριν ξεκινήσεις να παίρνεις ένα χαπάκι έτσι για το καλό, μίλησε με τον γιατρό σου εννοείται. Πρώτον γιατί  η συχνή χρήση ασπιρίνης έχει συνδεθεί με αιμοραγία στο στομάχι και έτσι οι γιατροί δεν προχωρούν σε χορήγηση για μεγάλο διάστημα, και δεύτερον γιατί ο πλέον αρμόδιος για να σου πει αν κάνει καλό ή όχι ένα φάρμακο, είναι ο γιατρός σου. 
 Ακολούθησε το allyou στο Instagram!