6 απορίες σου για τη μαστογραφία βρίσκουν απάντηση - AllYou.gr

Search

6 απορίες σου για τη μαστογραφία βρίσκουν απάντηση

Γιατί οι καρδούλες στον τοίχο σου δεν αρκούν...

> ΥΓΕΙΑ ::
11 Ιανουαρίου 2018
Συντάκτης : Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Τις τελευταίες μέρες έγινε ένας χαμός στο Facebook από ένα μήνυμα που κυκλοφορούσε από inbox σε inbox. Σε περίπτωση που δεν το έλαβες (απίθανο μου φαίνεται), η μία γυναίκα προέτρεπε την άλλη να βάλει μια καρδούλα μόνο στον τοίχο της, λόγω του ότι ξεκινούσε η εβδομάδα ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Ποια βδομάδα; Ποια καρδούλα;

Αυτή η καρδούλα, αλλά και όλα τα σχετικά σχόλια που έγιναν γύρω από αυτή, ίσως ήρθε για να υπενθυμίσει σε πολλές από εμάς πόσο σημαντική είναι η πρόληψη και η μαστογραφία. Και επειδή σίγουρα οι απορίες σου είναι πολλές, δες τι ισχύει και τι όχι: 

1. Η ακτινοβολία της μαστογραφίας είναι επικίνδυνη, κυρίως όταν αυτή γίνεται κάθε χρόνο;

Η ποσότητα της ακτινοβολίας που χρησιμοποιείται είναι χαμηλή και θεωρείται ακίνδυνη. Η δόση της ακτινοβολίας που δέχεται μια γυναίκα σε έναν πλήρη μαστογραφικό έλεγχο (δηλ. για δύο εικόνες από κάθε μαστό) είναι ίση με την ακτινοβολία που δέχεται από το περιβάλλον σε τρεις μήνες.

2. Τι είναι η ψηφιακή μαστογραφία;

Είναι μία σύγχρονη μαστογραφία, όπου οι ακτίνες Χ αντί να επιδρούν σ’ ένα ακτινογραφικό φιλμ, διεγείρουν έναν ειδικό υποδοχέα που, με τη βοήθεια ενός προγράμματος επεξεργασίας, αναπαράγει ψηφιακά την εικόνα στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.

3. Μπορεί η κλινική εξέταση να μην ανακαλύψει την ύπαρξη καρκίνου και να φανεί μόνο στη μαστογραφία;

Ναι. Η μαστογραφία μπορεί να ανακαλύψει καρκίνους με μέγεθος τόσο μικρό που να μην γίνονται αντιληπτοί από τα δάκτυλα του γιατρού κατά την ψηλάφηση. Επίσης μπορεί να δείξει τις μικροαποτιτανώσεις, ένα εύρημα που συχνά συνδέεται με το μη διηθητικό καρκίνο.

4. Γιατί είναι σημαντικός ο προσυμπτωματικός έλεγχος με μαστογραφία; 

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού ισχύει πως όσο πιο μικρός είναι αυτός σε μέγεθος όταν ανακαλύπτεται, τόσο πιο μεγάλες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας της θεραπείας . 

5. Αν κάνω τακτικά μαστογραφία θα προλάβω τον καρκίνο του μαστού;

Όχι. Η μαστογραφία δεν προλαμβάνει την εμφάνιση του καρκίνου, αλλά βοηθά να ανακαλυφθεί ο καρκίνος πολύ νωρίτερα από τον χρόνο που αυτός θα γινόταν αντιληπτός από τη γυναίκα ή τον γιατρό της. Έχει υπολογιστεί ότι η μαστογραφία μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο ενάμισι έως δύο χρόνια νωρίτερα. Αυτή η πρωϊμότερη διάγνωση επιτρέπει να είναι πιο επιτυχής η θεραπεία, ενώ ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να χρειαστεί η γυναίκα να υποβληθεί σε αφαίρεση του μαστού της (μαστεκτομή). 

6. Κάθε πότε θα πρέπει να κάνω την τακτική προληπτική εξέταση με μαστογραφία;

Ορισμένες επιστημονικές εταιρείες και φορείς συνιστούν η τακτική μαστογραφία να γίνεται κάθε χρόνο, άλλες υποστηρίζουν να γίνεται κάθε δύο χρόνια, ενώ αλλού εφαρμόζονται προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου με μαστογραφίες ανά τριετία.

Προσωπικά, η γυναικολόγος μου μού είχε συστήσει πριν κλείσω τα 40 να ξεκινήσω να κάνω μαστογραφία μία φορά τον χρόνο. Και αυτό κάνω. Εάν έχω αγωνία όταν περιμένω τα αποτελέσματα; Φυσικά και ναι. Ξέρω όμως ότι αυτό είναι το σωστό να γίνεται.

Βάλτο κι εσύ στο ετήσιο πρόγραμμά σου. Το αξίζεις κι εσύ και οι αγαπημένοι σου άνθρωποι. 

(πηγή πληροφοριών, το site της Αντικαρκινικής Εταιρείας: cancer-society.gr) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ακολούθησε το allyou στο Instagram!