4 λόγοι για να τρως κοτόσουπα όταν αρρωσταίνεις - AllYou.gr

Search

4 λόγοι για να τρως κοτόσουπα όταν αρρωσταίνεις


Δεν είναι μόνο comfort food και στο τεκμηριώνω επιστημονικά

> ΥΓΕΙΑ ::
19 Ιανουαρίου 2018
Συντάκτης : Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Γιατί η πρώτη ατάκα της μαμάς σου είναι: «Κάτσε, φτιάχνω τώρα μια κοτόσουπα!» όταν της λες ότι δεν νιώθεις καλά και ότι μάλλον κάτι σε περιτριγυρίζει;

Γιατί η μάνα ξέρει. Και οι επιστήμονες την δικαιώνουν.

Δεν σου κάνω πλάκα. Η επιστημονική κοινότητα έχε ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα της κοτόσουπας και το πόσο καλό (ή όχι) σου κάνει όταν είσαι άρρωστη.

1. Το 1978, ο Marvin Sackner εκπόνησε επιστημονική μελέτη με την οποία απέδειξε ότι η κοτόσουπα παρέχει ανακούφιση σε ασθενείς που εκδηλώνουν ρινική συμφόρηση.

2. Το 1980, ο Irwin Ziment απέδειξε ότι ο ζωμός του κοτόπουλου βοηθά να μειωθεί η συσσώρευση βλέννας στους πνεύμονες, κυρίως εάν ο ζωμός περιέχει καυτερά μπαχαρικά.

3. Το 2000 την έρευνα του Ziment επιβεβαίωσε ο Dr. Stephen Rennard, πνευμονολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, που υποστήριξε ότι η κοτόσουπα, επειδή ακριβώς μειώνει την ποσότητα βλέννας στους πνεύμονες, ενισχύει τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων ενάντια στο κρυολόγημα. Σύμφωνα με τον ειδικό, η κοτόσουπα περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην πρόληψη ή τον περιορισμό των δυσάρεστων συμπτωμάτων του κρυολογήματος ή μιας ίωσης.  

4.Υπάρχουν όμως και ορισμένοι γιατροί που λένε ότι τα οφέλη της κοτόσουπας είναι κυρίως ψυχοσωματικά. Ακόμα και ως comfort food να το δεις, ακόμα και ως μια πράξη αγάπης, η καλή ψυχολογία πάντα σε βοηθάει να αντιμετωπίσεις μια ασθένεια.

Τα αξεπέραστα ταπεράκια της μαμάς. Αψού!
 
 Ακολούθησε το allyou στο Instagram!